Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 (24)
Do 10 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 477 kcal
Bílkoviny 29 g
Sacharidy 38 g
Tuky 23 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neprávem pozapomenutá zavářka do polévek. Oprašte tradici a překvapte strávníky.

Suroviny

vejce 2 ks
mouka pšeničná hrubá 50 g
lze nahradit polohrubou moukou
sůl
petrželka hrst
nasekaná
máslo
na potření pánve



1 PŘIPRAVTE SI SUROVINY

Oddělte bílky a žloutky a nasekejte najemno petrželku. Bílky dejte do větší misky a ušlehejte je dotuha – pro urychlení můžete použít ruční elektrické metly. Žloutky osolte podle chuti a důkladně prošlehejte vidličkou.
 



2 OPATRNĚ SPOJTE
Do ušlehaných bílků opatrně vmíchejte osolené žloutky, nasekanou petrželku a pak zlehka přisypávejte a průběžně vmíchávejte mouku. Na svítek se dá použít nejen hrubá nebo polohrubá mouka, ale také jejich kombinace.
 



3 OSMAHNĚTE
Pánev potřete máslem, vlijte polovinu těsta a rozetřete ho po celé ploše. Opékejte z obou stran dozlatova. Totéž zopakujte se zbytkem těsta. Opečený svítek krájejte na kostičky nebo nudličky a sypte na talířích do polévky.

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit