Svítek je neprávem pozapomenutá zavářka do polévek. Připomíná nadýchanou palačinku, plnou zelené petrželky nebo třeba mladých kopřiv. Po usmažení se placka rozkrájí na malé kostičky, přendá do misky a postaví doprostřed stolu. Každý si pak nabere svítek do polévky přesně v takovém množství, kolik uzná za vhodné. Oprašte tradici a při nejbližší příležitosti vyzkoušejte recept na svítek.
Postup
PŘIPRAVTE SI SUROVINY
Oddělte bílky a žloutky a nasekejte najemno petrželku. Bílky dejte do větší misky a ušlehejte je dotuha – pro urychlení můžete použít ruční elektrický šlehač. Žloutky osolte podle chuti a důkladně prošlehejte vidličkou.
OPATRNĚ SPOJTE
Do ušlehaných bílků opatrně vmíchejte osolené žloutky, nasekanou petrželku a pak zlehka přisypávejte a průběžně vmíchávejte mouku. Na svítek se dá použít nejen hrubá nebo polohrubá mouka, ale také jejich kombinace.
OSMAHNĚTE
Pánev potřete máslem, vlijte polovinu těsta a rozetřete ho po celé ploše. Opékejte z obou stran dozlatova. Totéž zopakujte se zbytkem těsta. Opečený svítek krájejte na kostičky nebo nudličky a vsypte do polévky těsně před podáváním.