Sýrové fondue

Sýrové fondue

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1547 kcal
Bílkoviny 55 g
Cukr 18 g
Tuky 100 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Na tuhle dobrotu si dělají nároky Francouzi i Švýcaři. Vymysleli ji totiž pastýři ze Savojských Alp, kteří byli během zimy odříznutí od okolního světa a živili se hlavně sýrem a chlebem. Fondue bude v zimě chutnat i vám!

 

Suroviny

sýr 500 g
ementál
250 g
sýr comté
česnek 1 stroužek
oloupaný, rozpůlený
víno bílé 400 ml
suché
škrob 1 ČL
třešňovice 40 ml
pepř bílý špetka
mletý
francouzská bageta k podávání
víno bílé
k podávání

Sýr nakrájejte na malé kostičky. Dno a stěny nádoby na fondue vytřete rozpůleným stroužkem česneku, zbytek najemno nasekejte, vhoďte do nádoby a přilijte víno. Zahřejte na sporáku těsně pod bod varu a postupně vmíchejte dřevěnou vařečkou kostičky sýra, dokud se sýr úplně neroztaví. 

Škrobovou moučku rozmíchejte v pálence a přilijte k roztavenému sýru. Míchejte do zhoustnutí a dohladka. Ochuťte mletým bílým pepřem a přesuňte na fondue vařič.

Udržujte teplé na mírném plameni. Na vidličky na fondue napíchněte kousky bagety a nabírejte jimi roztavený sýr, pěkně ode dna, aby se krém stále promíchával a nepřipaloval. Správná konzistence sýrového fondue je, když z pečiva sýr nestéká a krásně se jím obalí. Podávejte se sklenkou bílého vína. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit