Sýrové fondue

Sýrové fondue

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1547 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 18 g
Tuky 100 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na tuhle dobrotu si dělají nároky Francouzi i Švýcaři. Vymysleli ji totiž pastýři ze Savojských Alp, kteří byli během zimy odříznutí od okolního světa a živili se hlavně sýrem a chlebem. Fondue bude v zimě chutnat i vám!

 

Související recepty

Ratatouille

Základem téhle opečené středomořské směs...

Suroviny

sýr 500 g
ementál
250 g
sýr comté
česnek 1 stroužek
oloupaný, rozpůlený
víno bílé 400 ml
suché
škrob 1 ČL
třešňovice 40 ml
pepř bílý špetka
mletý
francouzská bageta k podávání
víno bílé
k podávání

Sýr nakrájejte na malé kostičky. Dno a stěny nádoby na fondue vytřete rozpůleným stroužkem česneku, zbytek najemno nasekejte, vhoďte do nádoby a přilijte víno. Zahřejte na sporáku těsně pod bod varu a postupně vmíchejte dřevěnou vařečkou kostičky sýra, dokud se sýr úplně neroztaví. 

Škrobovou moučku rozmíchejte v pálence a přilijte k roztavenému sýru. Míchejte do zhoustnutí a dohladka. Ochuťte mletým bílým pepřem a přesuňte na fondue vařič.

Udržujte teplé na mírném plameni. Na vidličky na fondue napíchněte kousky bagety a nabírejte jimi roztavený sýr, pěkně ode dna, aby se krém stále promíchával a nepřipaloval. Správná konzistence sýrového fondue je, když z pečiva sýr nestéká a krásně se jím obalí. Podávejte se sklenkou bílého vína. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit