Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tabbouleh s mátovým labne
Křupavé placky & pesto z máty
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tabbouleh s mátovým labne

5/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1962 kcal
Bílkoviny 80 g
Sacharidy 185 g
Tuky 87 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neskutečně dobré a zároveň zdravé!

Související recepty

Suroviny

bulgur 175 g
máta ½ hrnku
nasekaná, plus pár lístků na ozdobu
little gem salát 1 ks
nakrájený na jemné proužky
jarní cibulka 5 ks
nakrájené najemno
podle chuti
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
olivový olej extra panenský 60 ml
Na Labne
máta ½ hrnku
nasekaná
česnek 2 stroužky
drcený
sůl mořská 1 ČL
olivový olej extra panenský 2 PL

Postup

1

Den předem připravte mátový sýr labne. Rozmixujte 4 lžíce jogurtu s mátou, česnekem, solí a olejem. Směs vmíchejte do zbylého jogurtu. Husté síto vyložte čtvercem mušelínu (jemnou fáčovinou nebo gázou) a cedník položte na mísu. Do středu čtverce dejte mátový jogurt. Okraje látky složte přes jogurt, navrch položte tácek nebo malý talířek (či kousek kartonu) a zatižte (třeba konzervou). Nechte v chladničce vykapávat 24 hodin (viz Něco navíc).

2

Druhý den dejte bulgur do velké mísy a zalijte ho velkým množstvím vroucí vody. Přikryjte a nechte 10–20 minut stát, dokud není měkký al dente (nebo připravte podle návodu na obalu). Pak slijte a nechte vykapat v cedníku či vyklopte na plech vyložený čistou utěrkou a nechte odsát přebytečnou vodu.

3

Okurky oloupejte, podélně rozpulte, a chcete-li, lžičkou odstraňte semínka. Dužinu nakrájejte na kostičky. V míse promíchejte bulgur, okurky, mátu, salát, jarní cibulku, citronovou šťávu, sůl, pepř a olivový olej. Doplňte rozdrobeným sýrem labne a ihned podávejte, dokud je salát křupavý.

NĚCO NAVÍC

Sýr můžete nechat vykapávat až 3 dny – čím déle to bude trvat, tím bude tvrdší a soudržnější.

NĚCO O MÁTĚ

Máta je jednou z nejdéle pěstovaných vytrvalých bylinek. Byla známá už ve starém Egyptě a od těch dob se usídlila nejen v kuchyních, ale také v lékařských a kosmetických laboratořích. Její použití v kuchyni je ze všech bylinek nejuniverzálnější – skvěle se uplatňuje v pokrmech všech světových kuchyní, teplých i studených, sladkých i slaných. Ze všech druhů máty je pro naše zdraví nejprospěšnější silně aromatická máta peprná, která přináší úlevu při poruchách trávení, nachlazení a bolestech hlavy. Druhů máty a jejích hybridů vzniklých křížením je celá řada. U nás se setkáme s přibližně třiceti druhy, z nichž nejrozšířenější je máta peprná, která vyniká svěží ostrou chutí. Kromě běžných druhů můžete stále častěji narazit na hybridy vonící po čokoládě, banánech, jahodách, citronu atd. Liší se tvarem i velikostí lístků, ale spolehlivě je poznáte, když je promnete mezi prsty a přivoníte. V receptech můžete jednotlivé druhy zaměňovat nebo naopak využívat jejich příchuť k podtržení chutě konkrétního jídla.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...