Tabbouleh s mátovým labne

Tabbouleh s mátovým labne

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 20 minut Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1792 kcal
Bílkoviny 29 g
Sacharidy 163 g
Tuky 87 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neskutečně dobré a zároveň zdravé!

Související recepty

Suroviny

bulgur 175 g
okurka 2 ks
máta 1 hrnku
nasekaná, plus pár lístků na ozdobu
1 ks
salát little gem nakrájený na jemné proužky
jarní cibulka 5 ks
nakrájená najemno
citronová štáva 1 PL
sůl a pepř
olivový olej extra panenský 60 ml
Na Labne
500 g
bílý jogurt řeckého typu
máta 1 hrnku
nasekaná
česnek 2 stroužky
drcený
sůl mořská 1 ČL
olivový olej extra panenský 2 PL

1 Den předem připravte mátový sýr labne. Rozmixujte 4 lžíce jogurtu s mátou, česnekem, solí a olejem. Směs vmíchejte do zbylého jogurtu. Husté síto vyložte čtvercem mušelínu (jemnou fáčovinou nebo gázou) a cedník položte na mísu. Do středu čtverce dejte mátový jogurt. Okraje látky složte přes jogurt, navrch položte tácek nebo malý talířek (či kousek kartonu) a zatižte (třeba konzervou). Nechte v chladničce vykapávat 24 hodin (viz Něco navíc).

2 Druhý den dejte bulgur do velké mísy a zalijte ho velkým množstvím vroucí vody. Přikryjte a nechte 10–20 minut stát, dokud není měkký al dente (nebo připravte podle návodu na obalu). Pak slijte a nechte vykapat v cedníku či vyklopte na plech vyložený čistou utěrkou a nechte odsát přebytečnou vodu.

3 Okurky oloupejte, podélně rozpulte, a chcete-li, lžičkou odstraňte semínka. Dužinu nakrájejte na kostičky. V míse promíchejte bulgur, okurky, mátu, salát, jarní cibulku, citronovou šťávu, sůl, pepř a olivový olej. Doplňte rozdrobeným sýrem labne a ihned podávejte, dokud je salát křupavý.

NĚCO NAVÍC

Sýr můžete nechat vykapávat až 3 dny – čím déle to bude trvat, tím bude tvrdší a soudržnější. 

NĚCO O MÁTĚ

  • Máta je jednou z nejdéle pěstovaných vytrvalých bylinek. Byla známá už ve starém Egyptě a od těch dob se usídlila nejen v kuchyních, ale také v lékařských a kosmetických laboratořích.
  • Její použití v kuchyni je ze všech bylinek nejuniverzálnější – skvěle se uplatňuje v pokrmech všech světových kuchyní, teplých i studených, sladkých i slaných. 
  • Ze všech druhů máty je pro naše zdraví nejprospěšnější silně aromatická máta peprná, která přináší úlevu při poruchách trávení, nachlazení a bolestech hlavy. 
  • Druhů máty a jejích hybridů vzniklých křížením je celá řada. U nás se setkáme s přibližně třiceti druhy, z nichž nejrozšířenější je máta peprná, která vyniká svěží ostrou chutí. Kromě běžných druhů můžete stále častěji narazit na hybridy vonící po čokoládě, banánech, jahodách, citronu atd. Liší se tvarem i velikostí lístků, ale spolehlivě je poznáte, když je promnete mezi prsty a přivoníte. V receptech můžete jednotlivé druhy zaměňovat nebo naopak využívat jejich příchuť k podtržení chutě konkrétního jídla. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit