0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tabbouleh s mátovým labne

Tabbouleh s mátovým labne

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Do 20 minut Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1792 kcal
Bílkoviny 29 g
Sacharidy 163 g
Tuky 87 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neskutečně dobré a zároveň zdravé!

Suroviny

Bulgur 175 g
okurka 2 ks
máta 1 hrnku
nasekaná, plus pár lístků na ozdobu
1 ks
salát little gem nakrájený na jemné proužky
jarní cibulka 5 ks
nakrájená najemno
citronová štáva 1 PL
sůl a pepř
olivový olej extra panenský 60 ml
Na Labne
500 g
bílý jogurt řeckého typu
máta 1 hrnku
nasekaná
česnek 2 stroužky
drcený
sůl mořská 1 ČL
olivový olej extra panenský 2 PL

1 Den předem připravte mátový sýr labne. Rozmixujte 4 lžíce jogurtu s mátou, česnekem, solí a olejem. Směs vmíchejte do zbylého jogurtu. Husté síto vyložte čtvercem mušelínu (jemnou fáčovinou nebo gázou) a cedník položte na mísu. Do středu čtverce dejte mátový jogurt. Okraje látky složte přes jogurt, navrch položte tácek nebo malý talířek (či kousek kartonu) a zatižte (třeba konzervou). Nechte v chladničce vykapávat 24 hodin (viz Něco navíc).

2 Druhý den dejte bulgur do velké mísy a zalijte ho velkým množstvím vroucí vody. Přikryjte a nechte 10–20 minut stát, dokud není měkký al dente (nebo připravte podle návodu na obalu). Pak slijte a nechte vykapat v cedníku či vyklopte na plech vyložený čistou utěrkou a nechte odsát přebytečnou vodu.

3 Okurky oloupejte, podélně rozpulte, a chcete-li, lžičkou odstraňte semínka. Dužinu nakrájejte na kostičky. V míse promíchejte bulgur, okurky, mátu, salát, jarní cibulku, citronovou šťávu, sůl, pepř a olivový olej. Doplňte rozdrobeným sýrem labne a ihned podávejte, dokud je salát křupavý.

NĚCO NAVÍC

Sýr můžete nechat vykapávat až 3 dny – čím déle to bude trvat, tím bude tvrdší a soudržnější. 

NĚCO O MÁTĚ

  • Máta je jednou z nejdéle pěstovaných vytrvalých bylinek. Byla známá už ve starém Egyptě a od těch dob se usídlila nejen v kuchyních, ale také v lékařských a kosmetických laboratořích.
  • Její použití v kuchyni je ze všech bylinek nejuniverzálnější – skvěle se uplatňuje v pokrmech všech světových kuchyní, teplých i studených, sladkých i slaných. 
  • Ze všech druhů máty je pro naše zdraví nejprospěšnější silně aromatická máta peprná, která přináší úlevu při poruchách trávení, nachlazení a bolestech hlavy. 
  • Druhů máty a jejích hybridů vzniklých křížením je celá řada. U nás se setkáme s přibližně třiceti druhy, z nichž nejrozšířenější je máta peprná, která vyniká svěží ostrou chutí. Kromě běžných druhů můžete stále častěji narazit na hybridy vonící po čokoládě, banánech, jahodách, citronu atd. Liší se tvarem i velikostí lístků, ale spolehlivě je poznáte, když je promnete mezi prsty a přivoníte. V receptech můžete jednotlivé druhy zaměňovat nebo naopak využívat jejich příchuť k podtržení chutě konkrétního jídla. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit