Neskutečně dobré a zároveň zdravé!
Suroviny
Postup
Den předem připravte mátový sýr labne. Rozmixujte 4 lžíce jogurtu s mátou, česnekem, solí a olejem. Směs vmíchejte do zbylého jogurtu. Husté síto vyložte čtvercem mušelínu (jemnou fáčovinou nebo gázou) a cedník položte na mísu. Do středu čtverce dejte mátový jogurt. Okraje látky složte přes jogurt, navrch položte tácek nebo malý talířek (či kousek kartonu) a zatižte (třeba konzervou). Nechte v chladničce vykapávat 24 hodin (viz Něco navíc).
Druhý den dejte bulgur do velké mísy a zalijte ho velkým množstvím vroucí vody. Přikryjte a nechte 10–20 minut stát, dokud není měkký al dente (nebo připravte podle návodu na obalu). Pak slijte a nechte vykapat v cedníku či vyklopte na plech vyložený čistou utěrkou a nechte odsát přebytečnou vodu.
Okurky oloupejte, podélně rozpulte, a chcete-li, lžičkou odstraňte semínka. Dužinu nakrájejte na kostičky. V míse promíchejte bulgur, okurky, mátu, salát, jarní cibulku, citronovou šťávu, sůl, pepř a olivový olej. Doplňte rozdrobeným sýrem labne a ihned podávejte, dokud je salát křupavý.
NĚCO NAVÍC
Sýr můžete nechat vykapávat až 3 dny – čím déle to bude trvat, tím bude tvrdší a soudržnější.
NĚCO O MÁTĚ
Máta je jednou z nejdéle pěstovaných vytrvalých bylinek. Byla známá už ve starém Egyptě a od těch dob se usídlila nejen v kuchyních, ale také v lékařských a kosmetických laboratořích. Její použití v kuchyni je ze všech bylinek nejuniverzálnější – skvěle se uplatňuje v pokrmech všech světových kuchyní, teplých i studených, sladkých i slaných. Ze všech druhů máty je pro naše zdraví nejprospěšnější silně aromatická máta peprná, která přináší úlevu při poruchách trávení, nachlazení a bolestech hlavy. Druhů máty a jejích hybridů vzniklých křížením je celá řada. U nás se setkáme s přibližně třiceti druhy, z nichž nejrozšířenější je máta peprná, která vyniká svěží ostrou chutí. Kromě běžných druhů můžete stále častěji narazit na hybridy vonící po čokoládě, banánech, jahodách, citronu atd. Liší se tvarem i velikostí lístků, ale spolehlivě je poznáte, když je promnete mezi prsty a přivoníte. V receptech můžete jednotlivé druhy zaměňovat nebo naopak využívat jejich příchuť k podtržení chutě konkrétního jídla.Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Originální saláty 20x jinak(21 receptů )
- Čerstvý sýr ve 36 skvělých receptech: slaných i sladkých(36 receptů )