
Tabouleh s quinoou a pečeným fenyklem
Kouzlo tohoto taboulehu spočívá v zálivce – obyčejný fenykl a quinou promění v něco, co nemůžete přestat jíst. Je to zároveň sladké, nakyslé, kořeněné... Když o tom tak přemýšlíme, uvařte rovnou dvojnásobné množství. Tohoto taboulehu není nikdy dost!
Ingredience
- 3 malé puky fenyklu, rozebrané na listy a na silnější proužky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička javorového sirupu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 190 g bílé quinoy
- 2 hrnky lístků thajské bazalky + na ozdobení
- 2 hrnky lístků koriandru
- 1 granátové jablko, vyloupaná zrnka
- 1 stroužek česneku, drcený
- šťáva z 1/2 citronu
- 50 ml sirupu z granátového jablka (melasy)
- po špetce koření sumah a mletého římského kmínu
- 1 červená chilli paprička, nakrájená nadrobno (nemusí být)
- olivový olej
NA ZÁLIVKU
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 200°C. Fenykl dejte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte jej olejem, javorovým sirupem, osolte a opepřete, promíchejte a dejte péct na 20–25 minut, dokud nezezlátne.
2 Quinou propláchněte a přesypte do hrnce, zalijte ji 375 ml vody, přiveďte k varu, ztlumte plamen a zvolna vařte doměkka, zhruba 15 minut. Bylinky nasekejte nadrobno, část jich ponechte v celku na ozdobení.
3 Na zálivku promíchejte v míse všechny ingredience, osolte a opepřete podle chuti. Přidejte quinou, bylinky, fenykl, zrníčka granátového jablka a promíchejte. Rozdělte na talíře, ozdobte odloženými lístky thajské bazalky a podávejte.
Přidat komentář