Co vznikne, když se spojí křehké tartaletky, jemná panna cotta, pošírované hrušky a šťavnaté granátové jablko? Přesně tento luxusní zákusek! Jasmínový čaj dodá hruškám jedinečný nádech a dokonale vyladí finální chuť. I když jsme recept na tartaletky zařadili do kategorie ‚pro zkušené‘, rozhodně vám nebrání nic v tom, otestovat štěstí začátečníka...
Suroviny
Postup
Prsty rychle spojte máslo, hladkou mouku, cukr, mandlovou mouku a sůl na drobenku.
Přidejte žloutek a vše spojte do těsta, to roztlačte do tvaru disku, zabalte do potravinářské fólie a uložte na hodinu do lednice.
Pak vyjměte a mezi dvěma pečicími papíry rozválejte na plát o síle 3 mm a vyložte jím formičky na tartaletky.
Formičky s těstem uložte na 30 minut do mrazáku. Mezitím předehřejte troubu na 175 °C. Dno každé tartaletky propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem nebo alobalem, zatižte (např. suchými luštěninami) a pečte cca 20 minut.
Pak sejměte zátěž a pečte dalších cca 10 minut dozlatova. Vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.
Připravte náplň. Želatinu nechte nabobtnat v menším množství studené vody. Připravte další velkou mísu se studenou vodou a ledem. Do rendlíku dejte smetanu, mléko a med. Zahřejte do rozpuštění medu. Pak odstavte a rozmíchejte ve směsi jogurt.
Přidejte vymačkanou želatinu a rozmíchejte. Vložte rendlík do mísy s vodou a ledem a míchejte, až směs zchladne – horká by se mohla vsáknout do korpusu. Vlažnou směs rozlijte do korpusů a uložte do lednice nejméně na 4 hodiny, aby náplň ztuhla.
Připravte ovoce. Uvařte vodu na 70–80 °C. Vsypte čaj nebo vložte sáčky a vylouhujte ho podle návodu na obale. Pak sceďte přes husté síto do rendlíku (nebo vyjměte sáčky). Do čaje přidejte cukr, semínka i lusk vanilky a citronovou šťávu. Nechte na mírném ohni rozpustit cukr, pak vložte hrušky. Zvolna táhněte, až budou hrušky měkké a sklovité, musejí ale držet pohromadě.
Hotové hrušky opatrně vyjměte děrovanou lžící a nechte okapat. Zvyšte plamen a nechte tekutinu zredukovat na hustý, táhlý sirup. Pokud spěcháte, můžete oddělit a redukovat jen část tekutiny, sirup bude hotový rychleji. Pak nechte vychladnout.
Na každou tartaletku dejte porci hrušek, přidejte semínka z granátového jablka a pokapejte sirupem. Zdobte mátou nebo meduňkou. Snězte nejlépe týž den, při skladování v lednici tartaletky zvlhnou.