Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tartaletky panna cotta s hruškami pošírovanými v jasmínovém čaji
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tartaletky panna cotta s hruškami pošírovanými v jasmínovém čaji

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než dvě hodiny Pro zkušené Na 4 tartaletky o průměru 12 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7614 kcal
Bílkoviny 732 g
Sacharidy 554 g
Tuky 260 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Co vznikne, když se spojí křehké tartaletky, jemná panna cotta, pošírované hrušky a šťavnaté granátové jablko? Přesně tento luxusní zákusek! Jasmínový čaj dodá hruškám jedinečný nádech a dokonale vyladí finální chuť. I když jsme recept na tartaletky zařadili do kategorie ‚pro zkušené‘, rozhodně vám nebrání nic v tom, otestovat štěstí začátečníka...

Související recepty

Suroviny

máslo 140 g
pokojové teploty
sůl 1 špetka
Na náplň
želatina 5 plátků
mléko 50 ml
med 3 PL
tekutý
Na ovoce
voda 500 ml
čaj 2 PL
jasmínový, nejlépe sypaný (nebo 2 sáčky)
podélně rozříznutý, semínka vyškrábnutá
oloupané, zbavené jádřince a nakrájené na kostičky
malé, semínka
máta
lístky na ozdobení, lze nahradit meduňkou

Postup

1

Prsty rychle spojte máslo, hladkou mouku, cukr, mandlovou mouku a sůl na drobenku.

2

Přidejte žloutek a vše spojte do těsta, to roztlačte do tvaru disku, zabalte do potravinářské fólie a uložte na hodinu do lednice.

3

Pak vyjměte a mezi dvěma pečicími papíry rozválejte na plát  o síle 3 mm a vyložte jím formičky na tartaletky.

4

Formičky s těstem uložte na 30 minut do mrazáku. Mezitím předehřejte troubu na 175 °C. Dno každé tartaletky propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem nebo alobalem, zatižte (např. suchými luštěninami) a pečte cca 20 minut.

5

Pak sejměte zátěž a pečte dalších cca 10 minut dozlatova. Vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.

6

Připravte náplň. Želatinu nechte nabobtnat v menším množství studené vody. Připravte další velkou mísu se studenou vodou a ledem. Do rendlíku dejte smetanu, mléko a med. Zahřejte do rozpuštění medu. Pak odstavte a rozmíchejte ve směsi jogurt.

7

Přidejte vymačkanou želatinu a rozmíchejte. Vložte rendlík do mísy s vodou a ledem a míchejte, až směs zchladne – horká by se mohla vsáknout do korpusu. Vlažnou směs rozlijte do korpusů a uložte do lednice nejméně na 4 hodiny, aby náplň ztuhla.

8

Připravte ovoce. Uvařte vodu na 70–80 °C. Vsypte čaj nebo vložte sáčky a vylouhujte ho podle návodu na obale. Pak sceďte přes husté síto do rendlíku (nebo vyjměte sáčky). Do čaje přidejte cukr, semínka i lusk vanilky a citronovou šťávu. Nechte na mírném ohni rozpustit cukr, pak vložte hrušky. Zvolna táhněte, až budou hrušky měkké a sklovité, musejí ale držet pohromadě.

9

Hotové hrušky opatrně vyjměte děrovanou lžící a nechte okapat. Zvyšte plamen a nechte tekutinu zredukovat na hustý, táhlý sirup. Pokud spěcháte, můžete oddělit a redukovat jen část tekutiny, sirup bude hotový rychleji. Pak nechte vychladnout.

10

Na každou tartaletku dejte porci hrušek, přidejte semínka z granátového jablka a pokapejte sirupem. Zdobte mátou nebo meduňkou. Snězte nejlépe týž den, při skladování v lednici tartaletky zvlhnou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/11

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...