Flambování s brandy dodám kuřecím játrům delikátní chuť
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C.
V pánvi na 1 lžíci husího nebo vepřového sádla zvolna doměkka opékejte 2 cibule, pokrájené nahrubo; trvá to asi 5 minut.
Přidejte 300 g kuřecích jater, odblaněných a pokrájených, a za stálého míchání opékejte dalších pět minut.
Přilijte 3 lžíce brandy, nechte pár sekund zahřát a zapalte. Jakmile plameny zhasnou, sporák vypněte.
Promíchejte dobře 100 g uzené prorostlé slaniny, nakrájené na kostičky, 300 g syrového vepřového bůčku bez kosti, mletého nahrubo, 200 g vepřové plece, mleté nahrubo.
Přidejte 2 jarní cibulky, nakrájené nadrobno, 1 lžičku quatre épices nebo jiného paštikového koření, 1 vejce, 200 ml smetany ke šlehání, nasekané lístky ze 2 snítek tymiánu, osolte, opepřete a dobře promíchejte s játry.
Směs navrstvěte do teriny a přiklopte nebo uzavřete alobalem. Nádobu položte do pekáče a kolem nalijte vroucí vodu tak, aby sahala do poloviny výšky teriny. Vložte do trouby a pečte 2 hodiny.
Po vychladnutí odstraňte alobal, zalijte rozpuštěným máslem a ozdobte tymiánem a růžovým pepřem.
V chladu vydrží asi 5 dní.
Tip: Terinu podávejte teplou či studenou s majonézovou omáčkou gribiche.