Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Těstoviny s jednoduchou sýrovou omáčkou

Těstoviny s jednoduchou sýrovou omáčkou

Hodnocení receptu
4.2/5 Počet hodnocení: 59
Do 30 minut Velmi snadné Na 6 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1891 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 265 g
Tuky 51 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Těstoviny s jednoduchou sýrovou omáčku na bázi bešamelu jsou sázka na jistotu. Zasytí, pohladí po duši a ukonejší. Recept na bešamel se vám bude hodit i při přípravě lasagní. Sýr volte podle vlastní chuti (může to být tvrdý sýr typu ementál, gruyère, ale i plísňové sýry typu niva nebo gorgonzola). Kromě sýra přidejte do bešamelu i bylinky, krásně výslednou omáčku provoní. Skvělá je bazalka nebo petrželka. 

Suroviny

těstoviny 500 g
sůl
mouka 50 g
mléko 300 ml
nebo podle potřeby
sýr 200 g
jakýkoli tvrdší, nastrouhaný, množství lze upravit podle chuti
bylinky
oblíbené
pepř
čertvě mletý
čerstvý, prolisovaný nebo sušený, množství podle chuti

Postup

1

Nejprve dáme do hrnce s vroucí osolenou vodou vařit těstoviny.

2

Poté necháme v kastrůlku na mírném ohni rozpustit máslo, poté vsypeme mouku a umícháme světlou jíšku. 

3

Když začne mít jíška oříškovou barvu, přilijeme mléko a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Pokud se zdá, že je omáčka moc hustá, zředíme dalším mlékem.

4

Poté přidáme nastrouhaný sýr a bylinky, osolíme a opepříme, případně dochutíme česnekem. Ještě chvilku zahřejeme, aby se sýr dokonale rozpustil.

5

Těstoviny uvařené podle návodu na obalu slijeme, vrátíme do hrnce a zalijeme omáčkou. Dobře promícháme a podáváme.

Ilustrační foto: Image Professionals

Autor: akrabka

Apetit magazín