Těstoviny s jednoduchou sýrovou omáčku na bázi bešamelu jsou sázka na jistotu. Zasytí, pohladí po duši a ukonejší. Recept na bešamel se vám bude hodit i při přípravě lasagní. Sýr volte podle vlastní chuti (může to být tvrdý sýr typu ementál, gruyère, ale i plísňové sýry typu niva nebo gorgonzola). Kromě sýra přidejte do bešamelu i bylinky, krásně výslednou omáčku provoní. Skvělá je bazalka nebo petrželka.
Postup
Nejprve dáme do hrnce s vroucí osolenou vodou vařit těstoviny.
Poté necháme v kastrůlku na mírném ohni rozpustit máslo, poté vsypeme mouku a umícháme světlou jíšku.
Když začne mít jíška oříškovou barvu, přilijeme mléko a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Pokud se zdá, že je omáčka moc hustá, zředíme dalším mlékem.
Poté přidáme nastrouhaný sýr a bylinky, osolíme a opepříme, případně dochutíme česnekem. Ještě chvilku zahřejeme, aby se sýr dokonale rozpustil.
Těstoviny uvařené podle návodu na obalu slijeme, vrátíme do hrnce a zalijeme omáčkou. Dobře promícháme a podáváme.
Ilustrační foto: Image Professionals