
Těstoviny s lilkem a kouřovou omáčkou
Lilky a těstoviny vysloveně vybízejí ke kulinární výpravě do Středomoří. Téhle cesty rozhodně litovat nebudete!
Ingredience
- 1 malý lilek, na cca 6mm kolečka
- 3 lžíce olivového oleje
- vločková sůl
- 4 porce chlazených lasagní, nakrájených na silné pruhy
- najemno nastrouhaný parmazán k podávání
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, nakrájená nahrubo
- 2x 400g konzerva drcených rajčat
- 1–2 lžíce medu nebo podle chuti
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky uzené papriky
- sůl
- 2 stroužky česneku
- lístky z velkého svazku bazalky
- 2–3 hrsti vlašských ořechů
- 4 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 5 lžic panenského olivového oleje
NA OMÁČKU
NA PESTO
Příprava jídla
1 V rendlíku na středním ohni rozehřejte olivový olej a vsypte cibuli. Opékejte doměkka asi 7 minut. Vlijte drcená rajčata a promíchejte, odstavte a rozmixujte dohladka. Pak vraťte do vypláchnutého rendlíku, přidejte med podle chuti a koření a za občasného promíchání vařte asi 10 minut. Osolte podle chuti. Udržujte teplé.
2 Rozehřejte grilovací pánev na středním ohni nebo kontaktní či venkovní gril. Lilek pokropte olejem a posypte vločkovou solí. Pak ho opékejte z každé strany asi 2 minuty (největší kolečka položte na nejteplejší místo), aby změkl a získal ožehnuté proužky – pozor, nespalte ho. Sundejte je z grilu a odložte stranou.
3 Lasagnové pláty uvařte podle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě a sceďte.
4 Mezitím připravte pesto. Všechny suroviny rozsekejte v mixéru na hrubost či jemnost, která vám vyhovuje. Podle chuti osolte.
5 Scezené těstoviny promíchejte s velkorysou dávkou omáčky a opečeným lilkem. Ihned podávejte, doplněné pestem a parmazánem.
Přidat komentář