
Tmavý chlebíček s celerovou zmrzlinou a hruškami v karamelu
Jak vypadá dokonalé snoubení podzimních chutí? Takto! Zkuste si vychutnat zemitý celer, slaďoučké hrušky a voňavé koření v jediném neobvyklém dezertu.
Ingredience
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1,5 lžičky perníkového koření
- 200 g jemných ovesných vloček
- 200 g medu
- 75 g melasy
- 50 g tmavého cukru muscovado
- 110 g másla + na vymazání formy
- 1 vejce + 1 lžíce mléka
- 500 g celeru (cca 1 bulva), důkladně okrájeného
- 300 ml smetany ke šlehání
- 700 ml plnotučného mléka
- 160 g krupicového cukru
- 9 žloutků
- 400 g krupicového cukru
- 4 pevné hrušky
- 1 hvězdička badyánu
- 1/2 vanilkového lusku, podélně rozpůlená
- 1/2 svitku skořice
- 100 g másla + špetka soli
NA CHLEBÍČEK
NA ZMRZLINU
NA KARAMELIZOVANÉ HRUŠKY
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 200 °C. NA ZMRZLINU rozpulte okrájený celer a pak ho nakrájejte na tenké plátky. Rozprostřete je v jedné vrstvě na plech. Pečte 30 minut, aby celer hodně zhnědl, téměř se spálil – díky tomu získá chuť. Do rendlíku vlijte smetanu a mléko a přidejte upečený celer. Přiveďte k varu, odstavte a nechte 1 hodinu macerovat.
2 Pak směs s celerem rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. V jiné velké míse prošlehejte cukr se žloutky do bledé nadýchané pěny, pak vlijte celerové mléko. Za stálého míchání přiveďte k velmi mírnému varu a vařte 5 minut. Směs by měla zhoustnout tak, že bude držet na vypouklé straně vařečky. Směs přeceďte přes jemné síto a vychlaďte. Pak ji nechte umíchat ve zmrzlinovači a poté ji přesuňte do vhodné nádoby a uložte do mrazáku do chvíle použití.
3 Troubu předehřejte na 160 °C. NA CHLEBÍČEK prosejte do velké mísy mouku, kypřicí prášek, mletý zázvor a perníkové koření, přidejte vločky a promíchejte. V rendlíku rozehřejte med, melasu, cukr a máslo tak, aby se máslo a cukr rozpustily. Směs nalijte k suchým přísadám a dobře promíchejte. Přidejte vejce a mléko, znovu krátce promíchejte. Směs nalijte do formy na 900g chlebíček, předem vymazané máslem a vyložené pečicím papírem. Pečte 45 minut až 1 hodinu, špejle zapíchnutá doprostřed těsta by měla vyjít čistá. Začněte zkoušet po 45 minutách pečení – chlebíček bude nejspíš zprvu ještě lepivý a hutný, pečte tedy dále a zkoušejte znovu po 5–10 minutách. Nechte vychladnout ve formě.
4 NA KARAMELIZOVANÉ HRUŠKY nasypte cukr do pánve na mírném ohni a zahřívejte na světlý karamel. Cukr nemíchejte, pouze naklánějte pánev. Mezitím oloupejte hrušky, nakrájejte je na čtvrtiny, zbavte jádřinců a poté každou čtvrtku nakrájejte po délce na třetiny. Jakmile získáte v pánvi světlý karamel, opatrně do něj vložte hrušky a promíchejte. Pozor, může to prskat! Přidejte koření a dále míchejte. Cukr může začít tuhnout, v tom případě trochu zesilte oheň a dále zahřívejte, cukr zase povolí. Opékejte, dokud hrušky nezměknou natolik, aby jimi snadno projel nůž. Odstavte, přidejte máslo a nechte ho rozpustit. Pak všechno ještě promíchejte. Nechte minutu chladnout, pak hrušky sceďte přes kovové síto, aby se dále nepekly.
5 Chlebíček vyjměte z formy, zbavte pečicího papíru a nakrájejte na plátky. Na talířek dejte vždy plátek chlebíčku, přidejte kopeček zmrzliny a k tomu 3 klínky hrušky. Polijte trochou karamelové omáčky.
NĚCO NAVÍC
Nadbytečné porce zmrzliny a chlebíčku mohou počkat v mrazáku na později. Hrušky vydrží pár dnů v lednici, ale raději připravujte vždy čerstvé.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář