Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tmavý chlebíček s celerovou zmrzlinou a hruškami v karamelu

Jak vypadá dokonalé snoubení podzimních chutí? Takto! Zkuste si vychutnat zemitý celer, slaďoučké hrušky a voňavé koření v jediném neobvyklém dezertu.

Vydání: 2020/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 16 osob
Doba přípravy: Více než hodinu
+ macerování + chlazení a mražení
PT1H
Pečení 1:00
Koláč

Ingredience

    NA CHLEBÍČEK

    • 100 g hladké mouky
    • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
    • 1 lžička mletého zázvoru
    • 1,5 lžičky perníkového koření
    • 200 g jemných ovesných vloček
    • 200 g medu
    • 75 g melasy
    • 50 g tmavého cukru muscovado
    • 110 g másla + na vymazání formy
    • 1 vejce + 1 lžíce mléka

    NA ZMRZLINU

    • 500 g celeru (cca 1 bulva), důkladně okrájeného
    • 300 ml smetany ke šlehání
    • 700 ml plnotučného mléka
    • 160 g krupicového cukru
    • 9 žloutků

    NA KARAMELIZOVANÉ HRUŠKY

    • 400 g krupicového cukru
    • 4 pevné hrušky
    • 1 hvězdička badyánu
    • 1/2 vanilkového lusku, podélně rozpůlená
    • 1/2 svitku skořice
    • 100 g másla + špetka soli

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 200 °C. NA ZMRZLINU rozpulte okrájený celer a pak ho nakrájejte na tenké plátky. Rozprostřete je v jedné vrstvě na plech. Pečte 30 minut, aby celer hodně zhnědl, téměř se spálil – díky tomu získá chuť. Do rendlíku vlijte smetanu a mléko a přidejte upečený celer. Přiveďte k varu, odstavte a nechte 1 hodinu macerovat.

2 Pak směs s celerem rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. V jiné velké míse prošlehejte cukr se žloutky do bledé nadýchané pěny, pak vlijte celerové mléko. Za stálého míchání přiveďte k velmi mírnému varu a vařte 5 minut. Směs by měla zhoustnout tak, že bude držet na vypouklé straně vařečky. Směs přeceďte přes jemné síto a vychlaďte. Pak ji nechte umíchat ve zmrzlinovači a poté ji přesuňte do vhodné nádoby a uložte do mrazáku do chvíle použití.

3 Troubu předehřejte na 160 °C. NA CHLEBÍČEK prosejte do velké mísy mouku, kypřicí prášek, mletý zázvor a perníkové koření, přidejte vločky a promíchejte. V rendlíku rozehřejte med, melasu, cukr a máslo tak, aby se máslo a cukr rozpustily. Směs nalijte k suchým přísadám a dobře promíchejte. Přidejte vejce a mléko, znovu krátce promíchejte. Směs nalijte do formy na 900g chlebíček, předem vymazané máslem a vyložené pečicím papírem. Pečte 45 minut až 1 hodinu, špejle zapíchnutá doprostřed těsta by měla vyjít čistá. Začněte zkoušet po 45 minutách pečení – chlebíček bude nejspíš zprvu ještě lepivý a hutný, pečte tedy dále a zkoušejte znovu po 5–10 minutách. Nechte vychladnout ve formě.

NA KARAMELIZOVANÉ HRUŠKY nasypte cukr do pánve na mírném ohni a zahřívejte na světlý karamel. Cukr nemíchejte, pouze naklánějte pánev. Mezitím oloupejte hrušky, nakrájejte je na čtvrtiny, zbavte jádřinců a poté každou čtvrtku nakrájejte po délce na třetiny. Jakmile získáte v pánvi světlý karamel, opatrně do něj vložte hrušky a promíchejte. Pozor, může to prskat! Přidejte koření a dále míchejte. Cukr může začít tuhnout, v tom případě trochu zesilte oheň a dále zahřívejte, cukr zase povolí. Opékejte, dokud hrušky nezměknou natolik, aby jimi snadno projel nůž. Odstavte, přidejte máslo a nechte ho rozpustit. Pak všechno ještě promíchejte. Nechte minutu chladnout, pak hrušky sceďte přes kovové síto, aby se dále nepekly.

5 Chlebíček vyjměte z formy, zbavte pečicího papíru a nakrájejte na plátky. Na talířek dejte vždy plátek chlebíčku, přidejte kopeček zmrzliny a k tomu 3 klínky hrušky. Polijte trochou karamelové omáčky.

NĚCO NAVÍC
Nadbytečné porce zmrzliny a chlebíčku mohou počkat v mrazáku na později. Hrušky vydrží pár dnů v lednici, ale raději připravujte vždy čerstvé.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kedlubnovo-jablečný salát s koprem a jogurtem

Polévka z pečených topinamburů, s jedlými kaštany a tymiánem

Pečené batáty s harissovým jogurtem, oříšky a semínky

Vodnice pečené v solné krustě a hořčicovo-smetanová omáčka

Ožehnuté mrkve s vlašskými ořechy a pomerančem

Přidat komentář