
Tofu na černém pepři
Skvělý recept vynikajícího autora – vypůjčili jsme si ho od šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho (pochází z jeho knihy Hojnost, kterou loni vydal Slovart).
Ingredience
- rostlinný olej na smažení
- 800g pevného tofu (viz Něco navíc)
- kukuřičný škrob na poprášení
- 150 g másla
- 12 malých šalotek (cca 350g celkem), nakrájených na tenké plátky
- 8 jemně pálivých čerstvých červených chilli papriček, nakrájených na plátky - viz Tip redakce
- 12 stroužků česneku, na tenké plátky
- 3 lžíce nadrobno nakrájeného zázvoru
- 3 lžíce kecap manis (sladké indonéské sójové omáčky)
- 3 lžíce světlé sójové omáčky
- 4 lžičky tmavé sójové omáčky
- 2 lžíce krupicového cukru
- 3–5 lžic nahrubo drceného černého pepře (použijte hmoždíř) - viz Tip redakce
- 16 tenkých jarních cibulek
- rýže k podávání
Příprava jídla
1 Ve woku rozpalte 5cm vrstvu oleje. Tofu nakrájejte na 3cm kostky, obalte ho ve škrobu a oklepněte. Po částech opečte ze všech stran dozlatova. Nechte okapat na papírových utěrkách.
2 Olej vylijte a wok vytřete. Pak v něm na másle opékejte šalotku, chilli papričky, česnek a zázvor zvolna 15 minut doměkka a dosklovita.
3 Přidejte kecap manis a obě sójové omáčky, cukr a pepř. Do woku vraťte tofu a prohřejte. Nakonec přidejte jarní cibulku, nakrájenou na 3cm špalíky, a podávejte s rýží.
NĚCO NAVÍC
Doporučujeme koupit hebké tofu v tetrapakové krabičce (silken firm tofu), které prodávají v obchodech s japonskými a korejskými potravinami.
TIP REDAKCE
- Autor receptu doporučuje použít jemně pálivé chilli papričky. Množství papriček upravte podle jejich pikantnosti a vlastní chuti. Pokud si pálivostí nejste jisti nebo nemáte rádi příliš pálivé pokrmy, raději snižte jejich množství.
- Původní recept vyžaduje 5 lžic černého pepře. Pokud chcete, aby byl výsledný pokrm méně pikantní, snižte množství na 3.
Přidat komentář