
Toust à la tartiflette
Pokud máte rádi tradiční francouzské zapečené brambory tartiflette, ale nemáte času nazbyt, tohle je verze pro vás. Objevili jsme ji v kuchařce River cottage a skvěle na ni využijete i zbytky.
Ingredience
- 2 lžíce řepkového oleje
- 6 plátků slaniny, na proužky
- 300 g brambor grenaille, pečených ve slupce (viz Něco navíc)
- 6 lžic crème fraîche
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 pořádné krajíce kváskového chleba
- 10 silnějších plátků výrazného sýra (nejlépe gruyère či reblochon, případně čedar, limburský sýr)
- výrazný salát k podávání (frisée, rukola, radicchio, čekanka...)
Příprava jídla
1 V troubě rozpalte gril.
2 Ve velké pánvi rozehřejte olej na střední teplotu a opékejte na něm slaninu. Pečené brambory ve slupce rozmáčkněte dlaní (pokud jsou příliš velké, tak je rozpulte) a po chvilce vložte do pánve
ke slanině a opékejte je, až začnou trochu zlátnout. Přidejte crème fraîche a rozehřejte, až začne bublat a tekutina se mírně zredukuje. Odstavte z ohně a osolte a opepřete.
3 Chleba opečte nasucho (v toustovači, na pánvi nebo v troubě) a navršte na něj směs brambor a slaniny. Navrch položte plátky sýra a tousty vložte na chviličku pod gril, aby se sýr roztekl a zezlátl. Podávejte s lístky salátů.
NĚCO NAVÍC
Místo grenaille můžete použít i vařené oloupané brambory, ty nakrájejte na plátky a opečte dozlatova.
Přidat komentář