
Tousty s kořeněným lilkem
Lilek je velmi variabilní, u nás pořád ještě tak trochu opomíjená zelenina, která dodá pokrmům hebkou konzistenci a zemitou chuť. Tentokrát jsme z něj připravili univerzální kořeněnou pomazánku, která se hodí nejen na tousty.
Ingredience
- 6 silných plátků italského chleba (například rustikální nebo benátský)
- 200g sýra provolone nebo ementálu, strouhaného nahrubo
- směs salátových lístků
- 100ml rostlinného oleje
- 1 velký lilek (cca 400g), nakrájený na kostky
- 1 cibule, nakrájená na plátky
- 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
- 10g čerstvého zázvoru, oloupaného a nakrájeného nadrobno
- 1 dlouhá zelená chilli paprička, nakrájená nadrobno
- 1 lžička černých (hnědých) hořčičných semínek
- 1 lžička drceného římského kmínu
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 400g konzerva cherry rajčátek, scezená
- 150ml sladového nebo jablečného octa (nebo podle chuti)
- 2 lžíce třtinového cukru (nebo podle chuti)
- mořská sůl
NA LILEK
Příprava jídla
1 Na lilkovou směs nejprve rozpalte v pánvi olej a po částech smažte lilek dočervena. Vyberte děrovanou sběračkou a nechte okapat na papírových utěrkách.
2 Z uvolněné pánve slijte olej, ponechte však v ní asi 1 lžíci. Pak v ní opékejte cibuli, česnek a zázvor 5–7 minut, až změknou. Přidejte chilli papričku a koření a míchejte další minutu. Přidejte rajčata, ocet, cukr, zvyšte plamen a vařte do zhoustnutí. Vraťte opečený lilek, osolte a uchovejte horké.
3 Chleba opečte pod grilem dozlatova (nebo v toustovači). Potřete lilkovou směsí a posypte sýrem. Rozpečte pod grilem, až se sýr rozteče a zezlátne. Podávejte s listovým salátem.
Přidat komentář