Tento recept vznikl za milé spolupráce s Ondřejem Jíňou, molekulárním machrem.
Suroviny
tmavá čokoláda
100
g
s mátovou příchutí Ritter Sport
smetana ke šlehání
150
ml
máta
1
svazek
čerstvá
krupicový cukr
100
g
10
g
galespessy (maltodextrin, xanthanová guma, vyrábí Sosa, koupíte v Makru)
čokoládové pecičky
na ozdobu, třeba z jogurtu Kostíci
zelené, nemusí být
1 Čokoládu rozpusťte s 50 ml smetany, zbytek ušlehejte. Čokoládovou směs spojte se šlehačkou a rozdělte ji do čtyř sklenic na stopce, efektní jsou sklenky na martini.
2 Mátu omyjte a nastříhejte do misky. Zalijte ji 500 ml horké vody a po 10 minutách přeceďte. Mátový čaj oslaďte a rozmíchejte v něm gelespessu; může to být zatepla i zastudena. Pokud se vám nepodařilo rozmíchat hrudky, zahřátím nebo rozmixováním se ztratí.
3 Kdo chce, může želé obarvit troškou zeleného barviva. Hotové želé vlijte do sklenic na čokoládový základ a před podáváním posypte čokoládovými kuličkami. Želé zůstane třaslavé, s krásně slizkou konzistencí. (Na tuhé použijte želatinu.)