Třešně v červeném víně s vanilkovým krémem

Třešně v červeném víně s vanilkovým krémem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do 30 minut Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4554 kcal
Bílkoviny 82 g
Cukr 312 g
Tuky 296 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jen si to představte… Lehce namražené třešně ve vinné omáčce s karamelovou příchutí a teplým vanilkovým krémem. Anebo naopak ještě teplé s dobrou vanilkovou zmrzlinou… Dejte se do vaření!

Suroviny

třešně 500 g
čerstvé, bez pecek
krupicový cukr 150 g
citron 1 ks
bio, šťáva a silnější proužek kůry (jen žluté části)
skořice
celá
víno červené 300 ml
suché
Na krém
smetana ke šlehání 500 ml
33%
vanilkový lusk 1 ks
žloutek 4 ks
krupicový cukr 2 PL
dle chuti
smetana ke šlehání
k podávání, nemusí být

1 Vsypte cukr do velké hlubší nepřilnavé pánve a na mírném ohni ho rozpusťte na zlatý karamel. Přilijte víno, vložte citronovou kůru a skořici. Rozmíchejte a mírně vařte, dokud se karamel opět nerozpustí a víno se neodpaří zhruba na polovinu. Potom lžící vyjměte skořici a citronovou kůru. Do pánve přidejte vypeckované třešně, přilijte citronovou šťávu a nechte krátce přejít varem. Omáčka by měla mít konzistenci sirupu. Třešně s omáčkou rozdělte do misek nebo pohárů, trochu si ponechte na přelití. Po zchladnutí dejte na chvíli do mrazničky.

2 Mezitím připravte vanilkový krém. Vanilkový lusk podélně překrojte a semínka vyškrábejte do smetany. Přiveďte k varu, pak stáhněte z ohně a nechte stát chvíli stranou. Pak postavte hrnec se smetanou nad kastrol s vroucí vodou. Do smetany zašlehejte rozmíchané  žloutky s cukrem a míchejte ve vodní lázni na mírném ohni do zhoustnutí. Teplý krém nalijte na ztuhlé třešně z mrazničky a ozdobte zbylou vinnou omáčkou, případně šlehačkou.

Něco navíc
Ztuhlý krém můžete zdobit i hoblinkami čokolády, lístky máty nebo meduňky. Podávejte se sušenkami nebo cukrářskými piškoty. Skvělé i z višní.

 

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit