Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Třešňový clafoutis
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 155
Více než hodinu Snadné Na 8-12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3565 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 259 g
Tuky 232 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Světoznámý třešňový clafoutis pochází z francouzského regionu Limousin. Puristé sice tvrdí, že pecky ponechané v třešních dodají clafoutisu to pravé intenzivní aroma, ale my jsme je s klidným srdcem napřed vypeckovali. Přesto, že třešňový koláč vzdáleně připomíná naši bublaninu, recept je odlišný, zato výsledek naprosto fantastický.

Související recepty

Suroviny

odpeckované
+ na vysypání
třešňovice 1 PL
rozpuštěné na vymazání
Na těsto
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
vanilkový extrakt ½ ČL
strouhaná
rozpuštěné
mléko 160 ml
na poprášení

Postup

1

Třešně promíchejte s 1 lžící cukru a pálenkou a nechte macerovat asi 1 hodinu.

2

Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčovou formu s vyšším okrajem vymažte máslem a vysypte asi 3 lžícemi krupicového cukru.

3

Dejte do mísy mouku, špetku soli, vejce, žloutky, cukr, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Promíchejte dohladka, pak pomalu zašlehejte mléko.

4

Poté pomalu zašlehejte smetanu a nakonec stejně tak rozpuštěné máslo.

5

Rozložte třešně do koláčové formy, zalijte těstem a pečte 30–35 minut, až okraje začnou zlátnout. Během pečení neotvírejte dveře trouby!

6

Třešňový clafoutis podávejte horký, pocukrovaný moučkovým cukrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/6

Komentáře

16.06.2019 16:56

Chuťově výborný, pohromadě však především při krájení za tepla nedrží.

03.07.2016 21:43

Dnes jsem pekla, s použitím bezlepkové mouky Mix C od Shar, a luxus!

Apetit magazín

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům
  • Tipy a triky

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům

Škvarky, které křupnou při každém soustu, a sádlo, které dodá poctivou chuť každému receptu, zvládnete připravit i vy doma. Stačí jen dodržet náš jednoduchý postup krok za krokem a výsledek vás určitě nadchne – ať už je namažete na chleba,...