0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Třešňový clafoutis
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.6 / 5. Počet hodnocení: 111
Více než hodinu Snadné Na 8-12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3565 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 259 g
Tuky 232 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Světoznámý třešňový dezert pochází z francouzského regionu Limousin. Puristé sice tvrdí, že pecky ponechané v třešních dodají clafoutisu to pravé intenzivní aroma, ale my jsme je s klidným srdcem napřed vypeckovali.

Suroviny

třešně 500 g
odpeckované
krupicový cukr 1 PL
krupicový cukr
na vysypání
ovocná pálenka 1 PL
třešňová
máslo 1 PL
na vymazání
Na těsto
mouka pšeničná hladká 100 g
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
žloutek 3 ks
krupicový cukr 90 g
vanilkový extrakt 0.5 ČL
citronová kůra 1 ČL
máslo 70 g
rozpuštěné
mléko 160 ml
smetana ke šlehání 160 ml
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Třešně promíchejte s 1 lžící cukru a pálenkou a nechte macerovat asi 1 hodinu.

2

Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčovou formu s vyššími okraji vymažte máslem a vysypte asi 3 lžícemi krupicového cukru.

3

Dejte do mísy mouku, špetku soli, vejce, žloutky, cukr, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Promíchejte dohladka, pak pomalu zašlehejte mléko.

4

Poté pomalu zašlehejte smetanu a nakonec stejně tak rozpuštěné máslo.

5

Rozložte třešně do koláčové formy, zalijte těstem a pečte 30–35 minut, až okraje začnou zlátnout. Neotvírejte dveře trouby!

6

Podávejte horké, pocukrované.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/6

Komentáře

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit