Světoznámý třešňový clafoutis pochází z francouzského regionu Limousin. Puristé sice tvrdí, že pecky ponechané v třešních dodají clafoutisu to pravé intenzivní aroma, ale my jsme je s klidným srdcem napřed vypeckovali. Přesto, že třešňový koláč vzdáleně připomíná naši bublaninu, recept je odlišný, zato výsledek naprosto fantastický.
Suroviny
Postup
Třešně promíchejte s 1 lžící cukru a pálenkou a nechte macerovat asi 1 hodinu.
Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčovou formu s vyšším okrajem vymažte máslem a vysypte asi 3 lžícemi krupicového cukru.
Dejte do mísy mouku, špetku soli, vejce, žloutky, cukr, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Promíchejte dohladka, pak pomalu zašlehejte mléko.
Poté pomalu zašlehejte smetanu a nakonec stejně tak rozpuštěné máslo.
Rozložte třešně do koláčové formy, zalijte těstem a pečte 30–35 minut, až okraje začnou zlátnout. Během pečení neotvírejte dveře trouby!
Třešňový clafoutis podávejte horký, pocukrovaný moučkovým cukrem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Poklady z letní zahrádky: Nejlepší jednoduché buchty s ovocem(23 receptů )
- 14x šťavnaté třešně(14 receptů )
- Nejlepší letní koláče z plechu a forem(74 receptů )
- Dezerty z třešní: Upečte si cheesecake brownies nebo rychlou bublaninu(40 receptů )
- Koláče na neděli: luxusní moučníky, na které bude chtít recept každý(188 receptů )
Komentáře
Chuťově výborný, pohromadě však především při krájení za tepla nedrží.
Dnes jsem pekla, s použitím bezlepkové mouky Mix C od Shar, a luxus!