Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3532 kcal
Bílkoviny 85 g
Cukr 259 g
Tuky 232 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Světoznámý třešňový dezert pochází z francouzského regionu Limousin. Puristé sice tvrdí, že pecky ponechané v třešních dodají clafoutisu to pravé intenzivní aroma, ale my jsme je s klidným srdcem napřed vypeckovali.

Suroviny

třešně 500 g
odpeckované
krupicový cukr 1 PL
krupicový cukr
na vysypání
1 PL
třešňová pálenka
máslo 1 PL
rozpuštěné, na vymazání
Na těsto
mouka pšeničná hladká 100 g
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
žloutek 3 ks
krupicový cukr 90 g
vanilkový extrakt 0.5 ČL
citronová kůra 1 ČL
nastrouhaná z biocitronu
máslo 70 g
rozpuštěné
mléko 160 ml
smetana ke šlehání 160 ml
moučkový cukr
na poprášení

1 Třešně promíchejte s 1 lžící cukru a pálenkou a nechte macerovat asi 1 hodinu. Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčovou formu s vyššími okraji vymažte máslem a vysypte asi 3 lžícemi krupicového cukru.

2 Dejte do mísy mouku, špetku soli, vejce, žloutky, cukr, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Promíchejte dohladka, pak pomalu zašlehejte mléko. Poté pomalu zašlehejte smetanu a nakonec stejně tak rozpuštěné máslo.

3 Rozložte třešně do koláčové formy, zalijte těstem a pečte 30–35 minut, až okraje začnou zlátnout. Neotvírejte dveře trouby! Podávejte horké, pocukrované.

Apetit magazín

  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale nechcete použít mouku? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...
  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...

Obchod Apetit