
Trhané vepřové s mangem a kokosovou rýží
Až tuhle kombinaci pikantního vepřového a sladkého manga ochutnáte, užasnete! My stáli po focení nad pekáčem tak dlouho, dokud nebyl úplně prázdný...
Ingredience
- 1 kg vepřové plece nebo ramínka sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 400 g konzerva drcených rajčat
- 125 ml dobrého kečupu
- 1 lžíce mletého chilli
- 1 lžička drceného římského kmínu
- 1 lžička mleté uzené papriky
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky nového koření, drceného
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 1 lžička jemně nakrájeného čerstvého zázvoru
- 125 ml pomerančového džusu
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 400g konzerva černých fazolí, slitých a propláchnutých
- 1 mango, oloupané a nakrájené
- 1 hrnek kokosového mléka
- 3/4 hrnku kokosové vody (nebo obyčejné vody)
- 1 hrnek jasmínové rýže
- 1/2 lžičky soli
- 2–3 lžíce kokosu, strouhaného
- 1 lžíce kokosového oleje
- 2 jarní cibulky, nakrájené nadrobno
- 1/2 hrnku nastrouhané mrkve
- šťáva a nastrouhaná kůraz 1 limety
- 1 mango, nakrájené nadrobno
- 1 menší červená cibule, nakrájená nadrobno
- 1 chilli paprička jalapeño, nakrájená nadrobno
- malá hrst koriandru, nadrobno limetová šťáva podle chuti
- 1 avokádo, na plátky
- 1–2 limety, na klínky
- lístky koriandru
NA RÝŽI
NA SALSU
K PODÁVÁNÍ
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 170°C. Maso osolte a opepřete. Na sporáku rozehřejte litinový kastrol a na oleji v něm maso opečte ze všech stran. Hrnec stáhněte z plotny a přidejte rajčata, kečup, chilli, římský kmín, uzenou papriku, skořici, nové koření, kajenský pepř, zázvor, pomerančový džus, sójovou omáčku a cukr. Přiklopte poklicí a dejte péct do trouby na 3–4 hodiny, dokud se maso nebude rozpadat.
2 Rýži začněte připravovat zhruba 30 minut před tím, než bude maso hotové. Mléko a kokosovou vodu vlijte do hrnce, přiveďte k varu, ztlumte plamen a přidejte rýži, sůl, kokos a kokosový olej. Promíchejte, přiklopte pokličkou a plamen ztlumte na minimum. Vařte ji 10 minut, poté stáhněte z plotny a nechte 20 minut stát (neodkrývejte!). Pak ji načechrejte vidličkou a vmíchejte zelené cibulky, mrkev, limetovou kůru i šťávu.
3 Na salsu promíchejte v misce všechny ingredience.
4 Maso vyjměte z trouby, natrhejte vidličkou a promíchejte je s omáčkou v kastrolu. Přidejte fazole a nakrájené mango a znovu promíchejte.
5 Rýži rozdělte do misek, přidejte maso, salsu a na plátky nakrájené avokádo, ozdobte koriandrem a podávejte s klínky limetek.
Přidat komentář