Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Trhané vepřové s mangem a kokosovou rýží

Až tuhle kombinaci pikantního vepřového a sladkého manga ochutnáte, užasnete! My stáli po focení nad pekáčem tak dlouho, dokud nebyl úplně prázdný...

Vydání: 2018/9
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT4H
Pečení 4:00
Maso

Ingredience

    • 1 kg vepřové plece nebo ramínka sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 400 g konzerva drcených rajčat
    • 125 ml dobrého kečupu
    • 1 lžíce mletého chilli
    • 1 lžička drceného římského kmínu
    • 1 lžička mleté uzené papriky
    • 1/2 lžičky mleté skořice
    • 1/2 lžičky nového koření, drceného
    • 1/4 lžičky kajenského pepře
    • 1 lžička jemně nakrájeného čerstvého zázvoru
    • 125 ml pomerančového džusu
    • 3 lžíce sójové omáčky
    • 2 lžíce třtinového cukru
    • 400g konzerva černých fazolí, slitých a propláchnutých
    • 1 mango, oloupané a nakrájené

    NA RÝŽI

    • 1 hrnek kokosového mléka
    • 3/4 hrnku kokosové vody (nebo obyčejné vody)
    • 1 hrnek jasmínové rýže
    • 1/2 lžičky soli
    • 2–3 lžíce kokosu, strouhaného
    • 1 lžíce kokosového oleje 
    • 2 jarní cibulky, nakrájené nadrobno
    • 1/2 hrnku nastrouhané mrkve
    • šťáva a nastrouhaná kůraz 1 limety

    NA SALSU

    • 1 mango, nakrájené nadrobno
    • 1 menší červená cibule, nakrájená nadrobno
    • 1 chilli paprička jalapeño, nakrájená nadrobno
    • malá hrst koriandru, nadrobno limetová šťáva podle chuti

    K PODÁVÁNÍ

    • 1 avokádo, na plátky
    • 1–2 limety, na klínky
    • lístky koriandru

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 170°C. Maso osolte a opepřete. Na sporáku rozehřejte litinový kastrol a na oleji v něm maso opečte ze všech stran. Hrnec stáhněte z plotny a přidejte rajčata, kečup, chilli, římský kmín, uzenou papriku, skořici, nové koření, kajenský pepř, zázvor, pomerančový džus, sójovou omáčku a cukr. Přiklopte poklicí a dejte péct do trouby na 3–4 hodiny, dokud se maso nebude rozpadat.

2 Rýži začněte připravovat zhruba 30 minut před tím, než bude maso hotové. Mléko a kokosovou vodu vlijte do hrnce, přiveďte k varu, ztlumte plamen a přidejte rýži, sůl, kokos a kokosový olej. Promíchejte, přiklopte pokličkou a plamen ztlumte na minimum. Vařte ji 10 minut, poté stáhněte z plotny a nechte 20 minut stát (neodkrývejte!). Pak ji načechrejte vidličkou a vmíchejte zelené cibulky, mrkev, limetovou kůru i šťávu.

3 Na salsu promíchejte v misce všechny ingredience.

4 Maso vyjměte z trouby, natrhejte vidličkou a promíchejte je s omáčkou v kastrolu. Přidejte fazole a nakrájené mango a znovu promíchejte.

5 Rýži rozdělte do misek, přidejte maso, salsu a na plátky nakrájené avokádo, ozdobte koriandrem a podávejte s klínky limetek.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Grilované kuře s ananasem a karibskou salsou

Topinka s pikantními krevetkami a rajčátky

Rybí tacos

Polévka s kukuřicí

Tamales páj

Přidat komentář