Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Trhanec s meruňkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 23
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1967 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 191 g
Tuky 95 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladká tečka, po které se nestačíte olizovat. Pokud chcete tuhle dobrotu původem z Rakouska podávat jako hlavní chod, zvyšte množství surovin aspoň na dvojnásobek.

Suroviny

vejce 2 ks
zvlášť žloutky a bílky
sůl 1 špetka
mléko 250 ml
máta 1 PL
nasekané listy či meduňka + lístky na ozdobu
a kůra z 1/2 biocitronu
či třtinový cukr
rozpůlené, bez pecek
voda 100 ml
nebo bílé sladší aromatické víno (např. tramín, muškát)
na poprášení
brandy 40 ml
Apricot, nemusí být
zakysaná smetana, mascarpone, našlehaný tvaroh k podávání

1 Meruňky vložte do kastrolu a posypte lžící až dvěma cukru, podle jejich kyselosti. Zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí, meruňky nezměknou a nepustí šťávu. Podle potřeby podlijte trochou vody nebo vína. Nakonec dochuťte citronovou šťávou a podle chuti doslaďte. Odložte stranou.

2 Žloutky prošlehejte se špetkou soli a mlékem. Postupně přisypte prosátou mouku, vmíchejte nasekanou mátu či meduňku a jemně nastrouhanou citronovou kůru. Z bílků a lžíce cukru ušlehejte pevný sníh a zlehka ho zapracujte do těsta.

3 Rozpalte nepřilnavou pánev a potřete ji kouskem másla. Lžící rozetřete část těsta po celé pánvi. Pečte po obou stranách dozlatova. Takto postupně upečte všechny čtyři placky. Na talíři je roztrhejte pomocí dvou vidliček na menší kusy a rozdělte na ně meruňky i se šťávou. Poprašte moučkovým cukrem, ozdobte lístky máty nebo meduňky a ihned podávejte se zakysanou smetanou, mascarpone či tvarohem; můžete zakápnout likérem.

 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/7

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč