Sladká tečka, po které se nestačíte olizovat. Pokud chcete tuhle dobrotu původem z Rakouska podávat jako hlavní chod, zvyšte množství surovin aspoň na dvojnásobek.
Suroviny
Postup
Meruňky vložte do kastrolu a posypte lžící až dvěma cukru, podle jejich kyselosti. Zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí, meruňky nezměknou a nepustí šťávu. Podle potřeby podlijte trochou vody nebo vína. Nakonec dochuťte citronovou šťávou a podle chuti doslaďte. Odložte stranou.
Žloutky prošlehejte se špetkou soli a mlékem. Postupně přisypte prosátou mouku, vmíchejte nasekanou mátu či meduňku a jemně nastrouhanou citronovou kůru. Z bílků a lžíce cukru ušlehejte pevný sníh a zlehka ho zapracujte do těsta.
Rozpalte nepřilnavou pánev a potřete ji kouskem másla. Lžící rozetřete část těsta po celé pánvi. Pečte po obou stranách dozlatova. Takto postupně upečte všechny čtyři placky. Na talíři je roztrhejte pomocí dvou vidliček na menší kusy a rozdělte na ně meruňky i se šťávou. Poprašte moučkovým cukrem, ozdobte lístky máty nebo meduňky a ihned podávejte se zakysanou smetanou, mascarpone či tvarohem; můžete zakápnout likérem.