0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Trhanec s meruňkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5 / 5. Počet hodnocení: 23
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1967 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 191 g
Tuky 95 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladká tečka, po které se nestačíte olizovat. Pokud chcete tuhle dobrotu původem z Rakouska podávat jako hlavní chod, zvyšte množství surovin aspoň na dvojnásobek.

Suroviny

vejce 2 ks
zvlášť žloutky a bílky
sůl 1 špetka
mléko 250 ml
mouka pšeničná polohrubá 150 g
máta 1 PL
nasekané listy či meduňka + lístky na ozdobu
citronová štáva
a kůra z 1/2 biocitronu
krupicový cukr 2 PL
či třtinový cukr
meruňky 500 g
rozpůlené, bez pecek
voda 100 ml
nebo bílé sladší aromatické víno (např. tramín, muškát)
máslo 80 g
moučkový cukr
na poprášení
brandy 40 ml
Apricot, nemusí být
smetana ke šlehání
zakysaná smetana, mascarpone, našlehaný tvaroh k podávání

1 Meruňky vložte do kastrolu a posypte lžící až dvěma cukru, podle jejich kyselosti. Zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí, meruňky nezměknou a nepustí šťávu. Podle potřeby podlijte trochou vody nebo vína. Nakonec dochuťte citronovou šťávou a podle chuti doslaďte. Odložte stranou.

2 Žloutky prošlehejte se špetkou soli a mlékem. Postupně přisypte prosátou mouku, vmíchejte nasekanou mátu či meduňku a jemně nastrouhanou citronovou kůru. Z bílků a lžíce cukru ušlehejte pevný sníh a zlehka ho zapracujte do těsta.

3 Rozpalte nepřilnavou pánev a potřete ji kouskem másla. Lžící rozetřete část těsta po celé pánvi. Pečte po obou stranách dozlatova. Takto postupně upečte všechny čtyři placky. Na talíři je roztrhejte pomocí dvou vidliček na menší kusy a rozdělte na ně meruňky i se šťávou. Poprašte moučkovým cukrem, ozdobte lístky máty nebo meduňky a ihned podávejte se zakysanou smetanou, mascarpone či tvarohem; můžete zakápnout likérem.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/7

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit