
Tříbarevný koláč s tvarohem a meruňkami
Na plechu vypadá docela nenápadně, ale jakmile ho nakrájíte na řezy a vyskládáte na talíř, strhne se o něj pořádná bitva! Dobrý je i bez ovoce, díky němu je však nejen barevnější, ale hlavně mnohem šťavnatější a svěžejší.
Ingredience
- 125 g másla (1/2 klasické kostky) + na vymazání plechu
- 80 g moučkového cukru (1/2 hrnku)
- 1 vejce
- 2–3 lžíce mléka
- 240 g polohrubé mouky (1 a 1/3 hrnku) + na vysypání plechu
- 30 g kakaa holandského typu (3 lžíce)
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 750 g měkkého tvarohu (3 kostky)
- 80 g moučkového cukru (1/2 hrnku nebo více, podle chuti)
- 2 vejce
- 1/3 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá (lze vynechat)
- 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry (lze vynechat)
- 2–3 meruňkové kompoty, scezené a okapané, nebo odpovídající množství mražených (nepovolených) meruněk, v sezoně pak odpovídající množství čerstvých meruněk, přepůlených a vypeckovaných
- 3 vejce
- 220 g krupicového cukru (1 hrnek)
- 125 ml slunečnicového oleje (1/2 hrnku)
- 5 lžic vody
- 225 g polohrubé mouky (1 a 1/4 hrnku)
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
NA TVAROHOVOU NÁPLŇ S MERUŇKAMI
NA PIŠKOTOVÉ TĚSTO
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180°C. Máslo utřete s cukrem do pěny, přidejte vejce a 2 lžíce mléka a zapracujte. Mouku smíchejte s kakaem, práškem do pečiva a solí. Přidejte moučnou směs k máslovému základu a vypracujte těsto. Kdyby vám přišlo příliš hutné a drobivé, přidejte zbylé mléko. Těsto vtlačte (nebo rozválejte a přeneste) do máslem vymazaného a polohrubou moukou vysypaného plechu s vyšším okrajem o rozměrech 30 x 40 cm.
2 Připravte tvarohovou náplň. Tvaroh prošlehejte, oslaďte podle chuti a poté do něj zašlehejte vejce, vanilku a citronovou kůru. Nalijte náplň na těsto, stěrkou uhlaďte a poklaďte meruňkami.
3 Připravte světlé těsto. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Po troškách zašlehejte olej a vodu. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí a opatrně vmíchejte k vaječné směsi. Těsto lžící rozprostřete na meruňky, uhlaďte a pečte zhruba 60 minut dozlatova.
NĚCO NAVÍC
Můžete použít i jakékoli jiné čerstvé, kompotované či mražené ovoce podle chuti a sezony.
Přidat komentář