Tres leches, čili „třímlékový koláč,“ je tradiční dezert latinskoamerické kuchyně, který si získal popularitu po celém světě díky své jedinečné vláčnosti a bohaté chuti. Piškotové těsto je důkladně nasáklé směsí tří druhů mléka – kondenzovaného, slazeného kondenzovaného a smetany, případně mléka plnotučného. My ho navíc dochutili černým čajem. Kopeček našlehané smetany a k tomu čerstvé ovoce vyladí tento koláč k dokonalosti.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte máslem hlubší zapékací formu a vyložte dno i boky pečicím papírem.
V míse elektrickým šlehačem šlehejte žloutky s polovinou cukru do světlé, nadýchané pěny, trvá to 5–6 minut. V další míse promíchejte mouku, prášek do pečiva a koření. Suché přísady prosejte ke žloutkům s cukrem a vmíchejte je. Poté opatrně vmíchejte mléko, promíchejte.
V další míse ušlehejte čistým elektrickým šlehačem bílky, až se vytvoří měkký sníh. Pomalu přidávejte po lžících zbylý cukr a přitom šlehejte do lesklého sněhu. Pak po dávkách zapracujte zlehka do těsta. Těsto vlijte do připravené formy, rovnoměrně rozetřete a pečte asi 30 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde ven čistá.
Zatímco se těsto peče, připravte směs na prolití. Obě mléka a smetanu vlijte do hrnce, přidejte čaj, přiveďte k varu a ihned vypněte oheň. Nechte pár minut vylouhovat, pak vyjměte sáčky nebo směs přeceďte přes husté síto do odměrky či džbánku s hubičkou.
Ještě horký koláč propíchejte hustě špejlí. Tekutinu nalijte po dávkách na těsto, vždy počkejte, až se vstřebá. Nechte zchladnout a poté vložte na 3–4 hodiny do lednice proležet. Koláč bude hodně mokrý a je v pořádku, že pouští tekutinu.
Vyšlehejte smetanu na tuhou šlehačku. Nakrájejte koláč na díly, ozdobte šlehačkou, posypte skořicí a podávejte. Koláč (bez šlehačky) vydrží až 4 dny v lednici ve vzduchotěsné nádobě.