Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Třímlékový koláč s chai
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 1
Do 75 minut Velmi snadné Na formu 23 x 30 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7480 kcal
Bílkoviny 189 g
Sacharidy 839 g
Tuky 369 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tres leches, čili „třímlékový koláč,“ je tradiční dezert latinskoamerické kuchyně, který si získal popularitu po celém světě díky své jedinečné vláčnosti a bohaté chuti. Piškotové těsto je důkladně nasáklé směsí tří druhů mléka – kondenzovaného, slazeného kondenzovaného a smetany, případně mléka plnotučného. My ho navíc dochutili černým čajem. Kopeček našlehané smetany a k tomu čerstvé ovoce vyladí tento koláč k dokonalosti.

Související recepty

Suroviny

na vymazání formy
vejce 6 ks
velká, žloutky a bílky oddělené
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
zázvor (mletý) 1 ČL
kardamom 1 ČL
mletý
mletá
mletý
mléko 100 ml
plnotučné
Na polití
397g, slazené (Salko)
310g, neslazené
čaj 2 PL
černý, sypaný, nebo 4 sáčky
Na dokončení
skořice ½ ČL
mletá

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte máslem hlubší zapékací formu a vyložte dno i boky pečicím papírem.

2

V míse elektrickým šlehačem šlehejte žloutky s polovinou cukru do světlé, nadýchané pěny, trvá to 5–6 minut. V další míse promíchejte mouku, prášek do pečiva a koření. Suché přísady prosejte ke žloutkům s cukrem a vmíchejte je. Poté opatrně vmíchejte mléko, promíchejte.

3

V další míse ušlehejte čistým elektrickým šlehačem bílky, až se vytvoří měkký sníh. Pomalu přidávejte po lžících zbylý cukr a přitom šlehejte do lesklého sněhu. Pak po dávkách zapracujte zlehka do těsta. Těsto vlijte do připravené formy, rovnoměrně rozetřete a pečte asi 30 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde ven čistá.

4

Zatímco se těsto peče, připravte směs na prolití. Obě mléka a smetanu vlijte do hrnce, přidejte čaj, přiveďte k varu a ihned vypněte oheň. Nechte pár minut vylouhovat, pak vyjměte sáčky nebo směs přeceďte přes husté síto do odměrky či džbánku s hubičkou.

5

Ještě horký koláč propíchejte hustě špejlí. Tekutinu nalijte po dávkách na těsto, vždy počkejte, až se vstřebá. Nechte zchladnout a poté vložte na 3–4 hodiny do lednice proležet. Koláč bude hodně mokrý a je v pořádku, že pouští tekutinu.

6

Vyšlehejte smetanu na tuhou šlehačku. Nakrájejte koláč na díly, ozdobte šlehačkou, posypte skořicí a podávejte. Koláč (bez šlehačky) vydrží až 4 dny v lednici ve vzduchotěsné nádobě.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/11

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...