Trojbarevné maki a kalifornské suši

Trojbarevné maki a kalifornské suši

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2855 kcal
Bílkoviny 53 g
Cukr 433 g
Tuky 90 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Suši je hravé a plné zajímavých chutí. I vaše děti budou překvapené, kolik druhů suši si můžou vyrobit, jak rychle se zabalí a kolik si přitom užijí legrace!

Suroviny

okurka 200 g
salátová
mrkev 100 g
víno bílé 4 PL
rýžové
cukr 1 ČL
sůl 0.5 ČL
řasa nori 2 plátky
wasabi
tuňák 1 ks
konzerva
majonéza 2 ČL
Na rýži
rýže 350 g
na suši
ocet 4 PL
světlý, rýžový
cukr 2 PL
sůl 1.5 ČL
potravinářské barvivo
růžové, žluté a modré

Rýži i octový nálev uvařte podle návodu dole a spojte. Pak rýži rozdělte na třetiny a každou z nich obarvěte jinou potravinářskou barvou. Rýži každé barvy si rozdělte na čtyři stejně velké hromádky. Okurku oloupejte, podélně ji rozpulte a vydlabejte z ní jadérka, mrkev oškrábejte a obojí nakrájejte na proužky dlouhé asi 5 centimetrů a silné půl centimetru. V hrnci svařte rýžové víno s cukrem a solí a 3 lžícemi vody.

V nálevu zhruba minutu povařte mrkev, pak vše odstavte z ohně a přidejte okurku. Zeleninu nechte ve víně vychladnout. Listy řasy nori podélně rozřízněte.

MAKI SUŠI Dva už zmenšené listy řasy nori položte lesklou stranou dolů na bambusové podložky. (Okraje řasy i podložky by měly být vepředu stejně zarovnané.) Listy velmi tence potřete pastou wasabi a z barevné rýže na nich vytvořte pruhy (rovnoběžně s delší stranou). Na každý list padne vždy čtvrtina rýže jedné barvy. Pak na rýži vytvořte souvislý pruh tuňáka, vedle něj dejte špalíčky okurky (na dva listy zhruba polovinu). Pomocí podložky zarolujte suši směrem od sebe. Nakrájejte na kolečka.

NA KALIFORNSKÉ SUŠI Na bambusové podložky rozprostřete potravinářskou fólii a na ní vytvořte vždy tři barevné rýžové pruhy – na každý list dejte čtvrtinu rýže jedné barvy (celek by měl mít velikost plátu řasy). Na rýži položte řasu, potřete ji majonézou a na ní vytvořte souvislý pruh z okurek a vedle z mrkve. Pomocí podložky zarolujte suši směrem od sebe. Nakrájejte na kolečka.

Jak připravit suši rýži?
Před vařením rýži vždy důkladně proplachujte, dokud nebude odtékající voda čistá. Nechte rýži okapat a oschnout, pak ji nasypte do hrnce a zalijte vodou. (Vody má být vždy o deset procent víc než rýže.) Zakryjte pokličkou, uveďte do varu a jen velmi krátce povařte na nejvyšším stupni. Poté oheň stáhněte a přikryté vařte dvacet minut. Rýže by měla nabobtnat. Pak ji nechte vychladnout.

Rýžový ocet smíchejte s cukrem a solí, nechte přejít varem a rychle odstavte. Až směs vychladne, nalijte ji na rýži a důkladně promíchejte.

Apetit magazín

  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale nechcete použít mouku? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...
  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...

Obchod Apetit