
Štólu pečte s předstihem, aby se pěkně rozležela a zvláčněla. Pod krustičkou z másla a cukru pak objevíte úplný poklad.
Suroviny
mouka pšeničná hladká
500
g
kypřicí prášek do pečiva
1
bal
moučkový cukr
100
g
vanilkový cukr
1
bal
vejce
2
ks
tvaroh měkký
250
g
tučný
sůl
1
špetka
rum
3
PL
máslo
250
g
změklé
rozinky
150
g
propláchnuté
kandované ovoce
100
g
barevné
citronová kůra
1
PL
strouhaná
mandle
100
g
oloupané, nasekané
marcipán
150
g
Na potření a posypání
máslo
100
g
rozpuštěné
moučkový cukr
150
g
1 Mouku prosijte s kypřicím práškem, přidejte oba cukry, vejce, tvaroh, sůl, rum a máslo. Vytvořte hladké těsto. Na závěr do něj zapracujte rozinky, kandované ovoce, citronovou kůru a mandle. Těsto přikryjte a nechte ho půl hodiny odležet při pokojové teplotě.
2 Z těsta vyválejte obdélník a do středu položte váleček z marcipánu. Jednou z delších stran zakryjte marcipán a druhou přitlačte navrch – měla by vzniknout vlna. Pečte při 180 stupních 40 minut na plechu vyloženém pečicím papírem.
3 Upečenou štólu potírejte máslem, vždy ho nechte vsáknout do těsta. Pak ji hustě sypte cukrem – měl by se přestat vsakovat do másla a vytvořit suchou vrstvu.
NĚCO NAVÍC
Štóla potřebuje rozležet, v alobalu ji dejte třeba do spíže nebo na balkon a nechte ji tam klidně několik týdnů.
VIDEORECEPT:
Komentáře
Anonym
13.01.2015 13:02
Recept ošidím o marcipán -
Recept ošidím o marcipán - nemám ho ráda a i přes tuto úpravu je prostě vynikající !!
Lucie Mokrá
22.12.2017 12:17
Štola je naprosto skvělá,
Štola je naprosto skvělá, pekla jsme ji letos dvakrát... :)