Klasická kynutá štola se musí péct s předstihem, aby se pěkně rozležela a zvláčněla. Naopak tuto štolu si upečte těsně před Vánoci. Díky tvarohu je vláčná a lahodná. Tento recept vám v rodinné kuchařce rozhodně nesmí chybět.
Suroviny
Postup
Mouku prosejte s kypřicím práškem do mísy. Přidejte oba cukry, vejce, tvaroh, máslo, rum a sůl. Vytvořte hladké těsto.
Na závěr do něj vpracujte scezené rozinky, kandované ovoce, citronovou kůru a mandle. Těsto přikryjte a nechte 30 minut odležet při pokojové teplotě.
Z těsta vyválejte obdélník a do středu položte váleček z marcipánu. Jednou z delších stran zakryjte marcipán a druhou přiklopte částečně přes první.
Dejte na plech s pečicím papírem. Pečte při 180 °C přibližně 40 minut.
Upečenou štolu potřete máslem a bohatě posypte moučkovým cukrem. Měl by se přestat vsakovat do másla a vytvořit suchou vrstvu.
Komentáře
Štola je naprosto skvělá, pekla jsme ji letos dvakrát... :)
Recept ošidím o marcipán - nemám ho ráda a i přes tuto úpravu je prostě vynikající !!