Štólu pečte s předstihem, aby se pěkně rozležela a zvláčněla. Pod krustičkou z másla a cukru pak objevíte úplný poklad. Tvarohová štóla s rozinkami je vláčná a lahodná. Tento recept vám v rodinné kuchařce rozhodně nesmí chybět.
Náš videotip: Vyzkoušejte vánoční štólu podle našeho videoreceptu
Suroviny
Postup
Mouku prosijte s kypřicím práškem, přidejte oba cukry, vejce, tvaroh, sůl, rum a máslo. Vytvořte hladké těsto.
Na závěr do něj zapracujte rozinky, kandované ovoce, citronovou kůru a mandle. Těsto přikryjte a nechte ho půl hodiny odležet při pokojové teplotě.
Z těsta vyválejte obdélník a do středu položte váleček z marcipánu. Jednou z delších stran zakryjte marcipán a druhou přitlačte navrch – měla by vzniknout vlna.
Pečte při 180 stupních 40 minut na plechu vyloženém pečicím papírem.
Pak ji hustě sypte cukrem – měl by se přestat vsakovat do másla a vytvořit suchou vrstvu.
NĚCO NAVÍC
Štóla potřebuje rozležet, v alobalu ji dejte třeba do spíže nebo na balkon a nechte ji tam klidně několik týdnů.
Komentáře
Štola je naprosto skvělá, pekla jsme ji letos dvakrát... :)
Recept ošidím o marcipán - nemám ho ráda a i přes tuto úpravu je prostě vynikající !!