Tvarohová štóla s rozinkami

Tvarohová štóla s rozinkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tvarohová štóla s rozinkami

4 / 5. Počet hodnocení: 123
Více než hodinu Snadné Na 1 štólu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8545 kcal
Bílkoviny 173 g
Sacharidy 987 g
Tuky 399 g
Vláknina 85 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Štólu pečte s předstihem, aby se pěkně rozležela a zvláčněla. Pod krustičkou z másla a cukru pak objevíte úplný poklad.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
moučkový cukr 100 g
vanilkový cukr 1 bal
vejce 2 ks
tvaroh měkký 250 g
tučný
sůl 1 špetka
rum 3 PL
máslo 250 g
změklé
rozinky 150 g
propláchnuté
kandované ovoce 100 g
barevné
citronová kůra 1 PL
strouhaná
mandle 100 g
oloupané, nasekané
marcipán 150 g
Na potření a posypání
máslo 100 g
rozpuštěné
moučkový cukr 150 g

1 Mouku prosijte s kypřicím práškem, přidejte oba cukry, vejce, tvaroh, sůl, rum a máslo. Vytvořte hladké těsto. Na závěr do něj zapracujte rozinky, kandované ovoce, citronovou kůru a mandle. Těsto přikryjte a nechte ho půl hodiny odležet při pokojové teplotě.

2 Z těsta vyválejte obdélník a do středu položte váleček z marcipánu. Jednou z delších stran zakryjte marcipán a druhou přitlačte navrch – měla by vzniknout vlna. Pečte při 180 stupních 40 minut na plechu vyloženém pečicím papírem.

3 Upečenou štólu potírejte máslem, vždy ho nechte vsáknout do těsta. Pak ji hustě sypte cukrem – měl by se přestat vsakovat do másla a vytvořit suchou vrstvu.

NĚCO NAVÍC
Štóla potřebuje rozležet, v alobalu ji dejte třeba do spíže nebo na balkon a nechte ji tam klidně několik týdnů.

VIDEORECEPT:

Tvarohová štóla

Tvarohová štóla

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/11

Komentáře

Apetit magazín

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit