
Tvarohový koláč
Totálně jednoduchý a perfektní. Vůně rozmarýnu připomene staré časy, ale pozor - při současném zájmu o "středozemní" byliny je zároveň vysloveně moderní!
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 70 ml bílého jogurtu s vyšším obsahem tuku, může být i smetanový
- 120 g chladného másla
- 1/2 sáčku kypřícího prášku
- 1 vejce na potření koláče
- 350 g tučného nebo polotučného měkkého tvarohu
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1-2 žloutky
- 50-100 g krupicového cukru
- 80 g rozinek
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
NA NÁPLŇ:
Příprava jídla
1 Na vál prosijte mouku spolu s práškem do pečiva. Uprostřed vytvořte důlek, vlijte do něj jogurt a přidejte máslo nakrájené na kousky. Zpracujte vláčné těsto a vymačkejte ho do koláčové formy o průměru 22 cm. Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C.
2 Tvaroh prošlehejte, oslaďte a poté do něj vmíchejte žloutky a vanilkový extrakt. Připravenou náplň smíchejte s rozinkami (šťavnatější jsou ty zlaté), stejnoměrně rozetřete na těsto a ozdobte jehličkovitými lístky rozmarýnu. Okraje koláče potřete rozšlehaným vajíčkem. Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi půl hodiny, až je těsto krásně zlaté a povrch moučníku zpevní.
Přidat komentář