UHO si s sebou historicky nese stín školní jídelny, kde často znamenala nevýraznou zahuštěnou omáčku bez chuti a zápachu. Je to taková škoda! Vychucená hnědá omáčka z masového výpeku krásně doprovodí maso i přílohu, jako je rýže, těstoviny nebo kynuté knedlíky.
Postup
1
V hrnci rozpusťte máslo. Přidejte cibuli a nechte zesklovatět. Zaprašte moukou a promíchejte. Chvíli opékejte a pak stáhněte z ohně.
2
Za stálého míchání postupně přilijte vývar. Vraťte na oheň a zvolna vařte 20 minut.
3
Rozmixujte nebo přepasírujte. Osolte a opepřete. Podávejte s dušeným masem a rýží.
TIP
Omáčku můžete zvýraznit například drceným kmínem, kapkou citronové šťávy či trochou vína, smetanou nebo houbami.
Ilustrační foto: Unsplash.com