Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Univerzální hnědá omáčka

Univerzální hnědá omáčka

Hodnocení receptu
4.2/5 Počet hodnocení: 22
Do 20 minut Snadné Na 4 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1052 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 102 g
Tuky 51 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

UHO si s sebou historicky nese stín školní jídelny, kde často znamenala nevýraznou zahuštěnou omáčku bez chuti a zápachu. Je to taková škoda! Vychucená hnědá omáčka z masového výpeku krásně doprovodí maso i přílohu, jako je rýže, těstoviny nebo kynuté knedlíky.

Suroviny

cibule 190 g
nadrobno
vývar hovězí 750 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

V hrnci rozpusťte máslo. Přidejte cibuli a nechte zesklovatět. Zaprašte moukou a promíchejte. Chvíli opékejte a pak stáhněte z ohně.

2

Za stálého míchání postupně přilijte vývar. Vraťte na oheň a zvolna vařte 20 minut.

3

Rozmixujte nebo přepasírujte. Osolte a opepřete. Podávejte s dušeným masem a rýží.

TIP
Omáčku můžete zvýraznit například drceným kmínem, kapkou citronové šťávy či trochou vína, smetanou nebo houbami.

Ilustrační foto: Unsplash.com

Autor: Sára87

Doporučujeme recept s videem

Křenová omáčka z Lokálu

Apetit magazín

Výzvu Sladké trojky vyhrál Harlekýn v podobě luxusního koláče
  • Tipy redakce

Výzvu Sladké trojky vyhrál Harlekýn v podobě luxusního koláče

Měkký kakaový korpus a spousta nadýchané šlehačky? To je tolik oblíbený dort Harlekýn. A právě ten byl tématem únorové výzvy Sladké trojky. My již známe vítěze a víme, jak se se zadáním popasovali naši čtenáři. Soutěž s finalisty...