Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Uzené maso s povidlovou omáčkou a bramborovými šiškami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 1
Do 90 minut Pro zkušené pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3765 kcal
Bílkoviny 167 g
Sacharidy 504 g
Tuky 107 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Uzené maso s povidlovou omáčkou (zvané také švestouka) a bramborovými šiškami. Možná se vám tato kombinace bude zdát příliš odvážná, ale nás si chuť tohoto pokrmu podmanila. Omáčku můžete dochutit trochou strouhaného perníku. 

Suroviny

vepřová krkovice
Na švestkovou omáčku
švestková povidla 250 g
med 3 PL
nastrouhaná z 1 citronu
skořice ½ ČL
mletá
hřebíček 1 špetka
mletý
suché
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na bramborové šišky
sůl
mouka pšeničná hrubá 250 g
vejce 1 ks

Postup

1

Uzené maso dejte do hrnce, zalijte litrem studené vody a vařte asi 45 minut doměkka. Pak je vyjměte z hrnce a udržujte teplé, 250 ml vývaru z uzeného masa uchovejte na omáčku.

2

Mezitím co se maso vaří, připravte bramborové šišky. Brambory ve slupce vložte do hrnce a uvařte v osolené vodě doměkka. Nechte je vychladnout, pak je oloupejte a nastrouhejte najemno do velké mísy. Přidejte hrubou mouku, vejce, žloutek a osolte. Rukama vypracujte hladké těsto, ze kterého vytvarujte asi 4 cm dlouhé šišky. Vařte ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou.

3

Připravte švestkovou omáčku. V rendlíku na středním plameni rozpusťte máslo, přidejte hladkou mouku a umíchejte světlou jíšku. Za stálého míchání přilijte 250 ml vývaru z uzeného masa. Přidejte švestková povidla, med, citronovou kůru, všechno koření a červené víno. Podle chuti osolte a opepřete a krátce povařte, stačí 10 minut.

4

Uvařené uzené maso nakrájejte na plátky a podávejte spolu se švestkovou omáčkou a bramborovými šiškami.

NĚCO NAVÍC

Plátky uvařeného uzeného masa můžete před podáváním z obou stran opéct dozlatova v rozehřáté pánvi na trošce tuku. Hotové těsto na bramborové šišky nenechávejte dlouho stát, je potřeba s ním pracovat ihned. Brambory totiž pouštějí vodu a těsto postupně řídne.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/9

Apetit magazín