Vajíčka zapečená v chlebových hnízdech

Vajíčka zapečená v chlebových hnízdech

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3071 kcal
Bílkoviny 192 g
Sacharidy 170 g
Tuky 163 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když se podíváte blíž na rozpis ingrediencí, určitě vám tahle dobrota připomene ‚šunku s vejci‘. Tuhle verzi byste ovšem mohli předložit třeba královně víl, vždyť je jako z pohádky – a navíc mnohem lehčí než smažená varianta z pánve!

Suroviny

olivový olej 2 PL
+ na vymazání formiček
cibule 0.5 ks
malá, oloupaná, najemno
toustový chléb 2 plátků
bílý, bez kůrky
šunka 500 g
nadrobno
bazalka 5 ks
lístky, nasekané + na ozdobu
rajčata cherry 3 ks
vejce 6 ks
malá
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

1 Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Olej rozehřejte v malé pánvi, osmahněte na něm cibulku, ale jen tak, aby nezhnědla. Vyjměte ji nejlépe děrovanou naběračkou z pánve a dejte stranou.

2 Plátky chleba rozválejte válečkem, aby byly co nejtenčí. Jde to docela dobře, toustový chléb je poměrně elastický. Rozválené plátky překrojte na trojúhelníky.

3 Vymastěte šest důlků formy na muffiny a každý vyložte dvěma trojúhelníky chleba. Naplňte osmaženou cibulkou, sekanou šunkou, bazalkou, půlenými rajčátky a do každého ‚hnízda‘ rozklepněte vajíčko. Lehce osolte a opepřete a pečte zhruba čtvrt hodiny, aby bílek zpevnil, ale žloutek byl ještě vláčný. ­Ozdobte bazalkou.

Jiný parfém 
Místo cibulky osmahněte do základu jemně nakrájený česnek. Anebo aromatickou zeleninu naopak úplně vynechte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Komentáře

Anonym

Toto jídlo jsem kuchtila o víkendu a vejce mi v troubě podivně ztuhly a utvořil se na nich jakoby "tuhý potah". Asi to chce košíčky hned vytáhnout a konzumovat, udržováním v teple se asi stalo to zatuhnutí. Jinak vtipná snídaně možmo i se sýrem!

Anonym

Před časem jsem koupil u Lidla "plech na mufínky". Když očekávám nějakou sešlost, postupuji obdobně, zde je moje varianta, namísto rozváleného toustu vyložím formičku rovnou plátkem šunky. Barevnou papriku a raj. jablíčka promíchám s natrhabou bylikou a solí, nakladu na dno tři kousky, zaliji vajíčkem a pozor, libovolnou cibulku nakrájím na velejemné plátečky, (tuto zásadu bychom měli dodržovat kdykoliv používáme syrovou cibulku) posolím, pokropím jednou až malinko více, smetanou...poprášíme uzenou paprikou a pak už zapékáme metodou pokus-omyl...jednou se to povede...

Apetit magazín

Jak využít v plantainy v kuchyni?
  • Tipy a triky

Jak využít v plantainy v kuchyni?

Narazili jste v obchodě na sytě zelené banány, které vypadaly, že je sklidili o měsíc dřív, než měli? Možná to byly právě banány plantain. Tento druh banánů bývá zařazován spíše mezi zeleninu než ovoce. Pojďme se podívat, do jakých pokrmů...
Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...
Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý
  • Nakupujeme

Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý

Vánoce už nečíhají jen za dveřmi, útočí na nás ze všech stran. Proto je nejvyšší čas začít nakupovat dárky, abychom nemuseli propadat panice. Že už nevíte, co rodinným příslušníkům nebo přátelům koupit? V takovém případě se...
Komerční sdělení
Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky
  • Nakupujeme

Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky

Rohlik.cz si ale stále zakládá na tom, že kvalitní produkty mohou zákaznici nakoupit i v nižších cenových kategoriích. To se týká například českých uzenářských výrobků značky Dacello, mléčných výrobků Miil i papírových hygienických potřeb...

Obchod Apetit