Vajíčka zapečená v chlebových hnízdech

Vajíčka zapečená v chlebových hnízdech

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 20 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3074 kcal
Bílkoviny 192 g
Cukr 170 g
Tuky 163 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Když se podíváte blíž na rozpis ingrediencí, určitě vám tahle dobrota připomene ‚šunku s vejci‘. Tuhle verzi byste ovšem mohli předložit třeba královně víl, vždyť je jako z pohádky – a navíc mnohem lehčí než smažená varianta z pánve!

Suroviny

olivový olej 2 PL
olivový olej
na vymazání formiček
cibule 0.5 ks
malá, oloupaná, najemno
toustový chléb 2 plátků
bílý, bez kůrky
šunka 500 g
kvalitní, nadrobno
bazalka 5 ks
lístky, nasekané
bazalka
lístky na ozdobu
rajčata 3 ks
malá, nejlépe třešňová, rozkrojená
vejce 6 ks
malá
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

1.  Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Olej rozehřejte v malé pánvi, osmahněte na něm cibulku, ale jen tak, aby nezhnědla. Vyjměte ji nejlépe děrovanou naběračkou z pánve a dejte stranou.

2.  Plátky chleba rozválejte válečkem, aby byly co nejtenčí. Jde to docela dobře, toustový chléb je poměrně elastický. Rozválené plátky překrojte na trojúhelníky.

3.  Vymastěte šest důlků formy na muffiny a každý vyložte dvěma trojúhelníky chleba. Naplňte osmaženou cibulkou, sekanou šunkou, bazalkou, půlenými rajčátky a do každého ‚hnízda‘ rozklepněte vajíčko. Lehce osolte a opepřete a pečte zhruba čtvrt hodiny, aby bílek zpevnil, ale žloutek byl ještě vláčný. ­Ozdobte bazalkou.

Jiný parfém 
Místo cibulky osmahněte do základu jemně nakrájený česnek. Anebo aromatickou zeleninu naopak úplně vynechte.

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit