Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vanilkové rohlíčky podle M. J. Sandtnerové
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 17
Do 25 minut Velmi snadné Na 1 plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2637 kcal
Bílkoviny 50 g
Sacharidy 233 g
Tuky 156 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na tyto rohlíčky jsme našli v kuchařské knize M. J. Sandtnerové. V redakci jsme je pro vás poctivě několikrát odzkoušeli a můžete nám věřit: jsou skvělé a povedou se i začátečníkům. „Sandtnerka“ do nich přidávala nastrouhanou citronovou kůru a my ji také radíme nevynechávat. Hned po upečení je její chuť výraznější, po rozležení se ale zjemní a zůstane po ní jenom jemná stopa, která vanilkové rohlíčky příjemně nakopne.

Související recepty

Suroviny

20 g do těsta a 100 g na obalování
vyškrábnutá semínka
mleté
jemně nastrouhaná
máslo 110 g
studené na nakrájené na menší kostičky

Postup

1

Moučkový cukr odvažte do misky.

2

Vanilkový lusk podélně rozpulte, špičkou nože vyškrábněte semínka z jedné poloviny a přidejte je k moučkovému cukru. Metličkou opatrně zamíchejte, aby se semínka rovnoměrně rozptýlila, a poté cukr s vanilkou ještě prosejte přes jemné sítko.

3

Do velké mísy prosejte hladkou mouku, 20 g z připraveného vanilkového cukru a mleté mandle.

4

Nakonec do mísy přidejte citronovou kůru a metličkou sypké suroviny promíchejte.

5

Vysypejte moučnou směs na vál na hromádku a doprostřed udělejte důlek. Po obvodu rozložte kostičky másla, doprostřed vlijte žloutek a cukrářskou kartou nebo velkým nožem svižně nasekejte, aby vznikla směs, která připomíná drobenku.

6

Stáhněte ji k sobě a hranou dlaně tlakem roztírejte směrem od sebe. Postup ještě dvakrát zopakujte a nakonec těsto spojte do válečku.

7

Zabalte těsto do potravinářské fólie a nechte v chladu odležet alespoň dvě hodiny, ale klidně i do druhého dne.

8

Odleželé vychlazené těsto rozdělte na stejně velké kousky a vytvarujte z nich rohlíčky.

9

Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 12 minut dorůžova. Jakmile začne spodní strana chytat barvu, máte upečeno. Rohlíčky vyjměte z trouby a nechte je minutku dojít.

10

Bohatě je posypejte zbytkem připraveného vanilkového cukru.

TIP APETITU:

  • Technika zpracování těsta ve videu se jmenuje fraisage: máslo se při ní dokonale zapracuje do mouky, ale nestihne příliš změknout. Je ale důležité, abyste pracovali jenom hranou dlaně a svižně. Nám se osvědčila, v těstě nezůstávají nezapracované kousíčky másla a korpusy na koláče (i rohlíčky) jsou opravdu křehké.
  • Pokud se do fraisage nechcete pouštět, zpracujte těsto rukou rovnou v míse. Dbejte ale na to, aby bylo máslo dostatečně vychlazené a těsto příliš dlouho nehněťte.

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...