Recept na tyto rohlíčky jsme našli v kuchařské knize M. J. Sandtnerové. V redakci jsme je pro vás poctivě několikrát odzkoušeli a můžete nám věřit: jsou skvělé a povedou se i začátečníkům. „Sandtnerka“ do nich přidávala nastrouhanou citronovou kůru a my ji také radíme nevynechávat. Hned po upečení je její chuť výraznější, po rozležení se ale zjemní a zůstane po ní jenom jemná stopa, která vanilkové rohlíčky příjemně nakopne.
Suroviny
Postup
Moučkový cukr odvažte do misky.
Vanilkový lusk podélně rozpulte, špičkou nože vyškrábněte semínka z jedné poloviny a přidejte je k moučkovému cukru. Metličkou opatrně zamíchejte, aby se semínka rovnoměrně rozptýlila, a poté cukr s vanilkou ještě prosejte přes jemné sítko.
Do velké mísy prosejte hladkou mouku, 20 g z připraveného vanilkového cukru a mleté mandle.
Nakonec do mísy přidejte citronovou kůru a metličkou sypké suroviny promíchejte.
Vysypejte moučnou směs na vál na hromádku a doprostřed udělejte důlek. Po obvodu rozložte kostičky másla, doprostřed vlijte žloutek a cukrářskou kartou nebo velkým nožem svižně nasekejte, aby vznikla směs, která připomíná drobenku.
Stáhněte ji k sobě a hranou dlaně tlakem roztírejte směrem od sebe. Postup ještě dvakrát zopakujte a nakonec těsto spojte do válečku.
Zabalte těsto do potravinářské fólie a nechte v chladu odležet alespoň dvě hodiny, ale klidně i do druhého dne.
Odleželé vychlazené těsto rozdělte na stejně velké kousky a vytvarujte z nich rohlíčky.
Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 12 minut dorůžova. Jakmile začne spodní strana chytat barvu, máte upečeno. Rohlíčky vyjměte z trouby a nechte je minutku dojít.
Bohatě je posypejte zbytkem připraveného vanilkového cukru.
TIP APETITU:
- Technika zpracování těsta ve videu se jmenuje fraisage: máslo se při ní dokonale zapracuje do mouky, ale nestihne příliš změknout. Je ale důležité, abyste pracovali jenom hranou dlaně a svižně. Nám se osvědčila, v těstě nezůstávají nezapracované kousíčky másla a korpusy na koláče (i rohlíčky) jsou opravdu křehké.
- Pokud se do fraisage nechcete pouštět, zpracujte těsto rukou rovnou v míse. Dbejte ale na to, aby bylo máslo dostatečně vychlazené a těsto příliš dlouho nehněťte.