Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
s Philadelphia

Vanilkový cheesecake s ovocem

Popis receptu: 

Krémový vanilkový cheesecake pečený ve vodní lázni. Nejlepší je s lesními plody. 

Autor: Kristýna Melcherová
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 12 dílků
Doba přípravy: Do 30 minut

Ingredience

    Korpus:

    200 g máslových sušenek  (používám Butter Biscuits z Lidlu)
    70 g másla

    Krém:

    625 gramů sýra Philadelphia
    1 balení (250 g) Mascarpone (Lovilio z Lidlu)
    1 vrchovatou lžíci bramborového škrobu
    3 vrchovaté lžíce moučkového cukru
    4 vejce
    1 ks vanilkový lusk
    1/2 lžičky soli
    cca 3 lžíce citronové šťávy (podle chuti, ale není třeba se bát)

    Přeliv: 

    200 g zakysané smetany (20% a víc)
    1 a půl lžíce moučkového cukru

    Na dozdobení:

    Maliny, ostružiny, borůvky, pistácie, jedlé květy, pusinky..

Příprava jídla

Předehřejte troubu na 160 stupňů (rovnoměrně pečení seshora i zdola).

Na spodní část formy vložte celý arch pečícího papíru a na něj dejte a uzavřete boční část formy, poté spodní a boční strany formy důkladně obalte alobem, aby do ní nenatekla voda.

Rozmixujte sušenky a v misce je důkladně smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs vysypte do formy a rovnoměrně ji utlačte, aby nikde nebyli praskliny nebo jiné nerovnosti.

Poté mixujte sýr Philadeplhia , cukr a mascarpone. Přidejte sůl, citronovou šťávu, zrníčka z vanilkového lusku, škrob a znovu krátce mixujte.  Nakonec přidejte vejce a mixujte dokud směs nebude úplně hladká. Podle chuti přidejte sůl, cukr nebo citronovou šťávu. Směs nalejte na sušenkový základ. Formu vložte do hlubšího plechu a vložte do trouby. Do plechu nalijte vroucí vodu - zhruba 2-3 cm. Pečte přesně 45 minut a při pečení neotvírejte troubu.

Po 45 minutách troubu vypněte, ale za žádných okolností ji neotvírejte ještě 30 minut. Poté plech vyndejte z trouby a odstraňte z formy alobal. Korpus dortu opatrně objeďte tenkým ostrým nožíkem, namočeným v horké vodě a poté formu vložte zpět do trouby a nechte cheesecake odpočinout 5 hodin. Poté ho dejte, do lednice, v ideálním případě alespoň na 8 hodin.

Po vyjmutí z lednice vrchní stranu cheesecaku jemně otřete ubrouskem, pravděpodobně na něm bude vysrážená voda. Odejměte boční část formy a případné nedokonalosti na bočních stranách dortu zapravte ostrým nožíkem namočeným v horké vodě. Dort dejte na talíř/tác na kterém ho budete servírovat. Půjde hezky podebrat dlouhým nožem a pomáhejte si i rukou, aby neprasknul. 

Cheesecake potřete zakysanou smetanou smíchanou s cukrem a znovu dejte do lednice alespoň na hodinu. Poté ho nazdobte dle své fantazie ovocem, makronkami nebo čokoládou.






 

Přidat komentář