Vanilkový cheesecake s ovocem

Vanilkový cheesecake s ovocem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do 30 minut Snadné

Suroviny

Korpus:

200 g máslových sušenek  (používám Butter Biscuits z Lidlu)
70 g másla

Krém:

625 gramů sýra Philadelphia
1 balení (250 g) Mascarpone (Lovilio z Lidlu)
1 vrchovatou lžíci bramborového škrobu
3 vrchovaté lžíce moučkového cukru
4 vejce
1 ks vanilkový lusk
1/2 lžičky soli
cca 3 lžíce citronové šťávy (podle chuti, ale není třeba se bát)

Přeliv: 

200 g zakysané smetany (20% a víc)
1 a půl lžíce moučkového cukru

Na dozdobení:

Maliny, ostružiny, borůvky, pistácie, jedlé květy, pusinky..

Předehřejte troubu na 160 stupňů (rovnoměrně pečení seshora i zdola).

Na spodní část formy vložte celý arch pečícího papíru a na něj dejte a uzavřete boční část formy, poté spodní a boční strany formy důkladně obalte alobem, aby do ní nenatekla voda.

Rozmixujte sušenky a v misce je důkladně smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs vysypte do formy a rovnoměrně ji utlačte, aby nikde nebyli praskliny nebo jiné nerovnosti.

Poté mixujte sýr Philadeplhia , cukr a mascarpone. Přidejte sůl, citronovou šťávu, zrníčka z vanilkového lusku, škrob a znovu krátce mixujte.  Nakonec přidejte vejce a mixujte dokud směs nebude úplně hladká. Podle chuti přidejte sůl, cukr nebo citronovou šťávu. Směs nalejte na sušenkový základ. Formu vložte do hlubšího plechu a vložte do trouby. Do plechu nalijte vroucí vodu - zhruba 2-3 cm. Pečte přesně 45 minut a při pečení neotvírejte troubu.

Po 45 minutách troubu vypněte, ale za žádných okolností ji neotvírejte ještě 30 minut. Poté plech vyndejte z trouby a odstraňte z formy alobal. Korpus dortu opatrně objeďte tenkým ostrým nožíkem, namočeným v horké vodě a poté formu vložte zpět do trouby a nechte cheesecake odpočinout 5 hodin. Poté ho dejte, do lednice, v ideálním případě alespoň na 8 hodin.

Po vyjmutí z lednice vrchní stranu cheesecaku jemně otřete ubrouskem, pravděpodobně na něm bude vysrážená voda. Odejměte boční část formy a případné nedokonalosti na bočních stranách dortu zapravte ostrým nožíkem namočeným v horké vodě. Dort dejte na talíř/tác na kterém ho budete servírovat. Půjde hezky podebrat dlouhým nožem a pomáhejte si i rukou, aby neprasknul. 

Cheesecake potřete zakysanou smetanou smíchanou s cukrem a znovu dejte do lednice alespoň na hodinu. Poté ho nazdobte dle své fantazie ovocem, makronkami nebo čokoládou.






 

Autor: kmorrison

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...

Obchod Apetit