Vanilkový cheesecake s ovocem

Vanilkový cheesecake s ovocem

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do 30 minut Snadné

Suroviny

Korpus:

200 g máslových sušenek  (používám Butter Biscuits z Lidlu)
70 g másla

Krém:

625 gramů sýra Philadelphia
1 balení (250 g) Mascarpone (Lovilio z Lidlu)
1 vrchovatou lžíci bramborového škrobu
3 vrchovaté lžíce moučkového cukru
4 vejce
1 ks vanilkový lusk
1/2 lžičky soli
cca 3 lžíce citronové šťávy (podle chuti, ale není třeba se bát)

Přeliv: 

200 g zakysané smetany (20% a víc)
1 a půl lžíce moučkového cukru

Na dozdobení:

Maliny, ostružiny, borůvky, pistácie, jedlé květy, pusinky..

Předehřejte troubu na 160 stupňů (rovnoměrně pečení seshora i zdola).

Na spodní část formy vložte celý arch pečícího papíru a na něj dejte a uzavřete boční část formy, poté spodní a boční strany formy důkladně obalte alobem, aby do ní nenatekla voda.

Rozmixujte sušenky a v misce je důkladně smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs vysypte do formy a rovnoměrně ji utlačte, aby nikde nebyli praskliny nebo jiné nerovnosti.

Poté mixujte sýr Philadeplhia , cukr a mascarpone. Přidejte sůl, citronovou šťávu, zrníčka z vanilkového lusku, škrob a znovu krátce mixujte.  Nakonec přidejte vejce a mixujte dokud směs nebude úplně hladká. Podle chuti přidejte sůl, cukr nebo citronovou šťávu. Směs nalejte na sušenkový základ. Formu vložte do hlubšího plechu a vložte do trouby. Do plechu nalijte vroucí vodu - zhruba 2-3 cm. Pečte přesně 45 minut a při pečení neotvírejte troubu.

Po 45 minutách troubu vypněte, ale za žádných okolností ji neotvírejte ještě 30 minut. Poté plech vyndejte z trouby a odstraňte z formy alobal. Korpus dortu opatrně objeďte tenkým ostrým nožíkem, namočeným v horké vodě a poté formu vložte zpět do trouby a nechte cheesecake odpočinout 5 hodin. Poté ho dejte, do lednice, v ideálním případě alespoň na 8 hodin.

Po vyjmutí z lednice vrchní stranu cheesecaku jemně otřete ubrouskem, pravděpodobně na něm bude vysrážená voda. Odejměte boční část formy a případné nedokonalosti na bočních stranách dortu zapravte ostrým nožíkem namočeným v horké vodě. Dort dejte na talíř/tác na kterém ho budete servírovat. Půjde hezky podebrat dlouhým nožem a pomáhejte si i rukou, aby neprasknul. 

Cheesecake potřete zakysanou smetanou smíchanou s cukrem a znovu dejte do lednice alespoň na hodinu. Poté ho nazdobte dle své fantazie ovocem, makronkami nebo čokoládou.






 

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit