0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vanilkový dort s malinovým krémem

Vanilkový dort s malinovým krémem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vanilkový dort s malinovým krémem

4.2/5 Počet hodnocení: 29
Více než hodinu Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5689 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 414 g
Tuky 387 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Malinový krém v nadýchaném těstě je naprostá dokonalost, kterou budete chystat pro každou slavnostní příležitost.

Suroviny

bílek 200 g
(6–7 bílků)
žloutek 75 g
(4–5 žloutků)
krupicový cukr 120 g
vanilkový lusk ½ ks
mouka pšeničná polohrubá 100 g
máslo
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
Na krém
vejce 2 ks
krupicový cukr 100 g
máslo 250 g
vanilkový lusk ½ ks
maliny 100 g
plus na ozdobu
ovocná pálenka 3 PL
malinová
Na polevu
tmavá čokoláda 220 g

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 ºC (horkovzdušný ohřev nezapínejte).

2

Bílky vyšlehejte s 80 g cukru na tuhý sníh.

3

V míse prošlehejte žloutky se 40 g cukru a s vyškrábnutou vanilkovou dření.

4

Do žloutkové směsi zlehka zapravte bílkový sníh a ručně opatrně vmíchejte polohrubou mouku.

5

Těsto přesuňte do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 23 cm a pečte asi 20 minut tak, aby zapíchnutá dřevěná špejle vyšla suchá.

Upečený korpus nechte na mřížce vychladnout.

6

Na krém vyklepněte celá vejce do dostatečně velké mísy. Ručním šlehačem šlehejte zhruba 2 minuty. Za stálého šlehání postupně přidávejte cukr a špetku soli.

7

Mísu pak postavte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se dno nedotýkalo hladiny. Šlehejte dalších 4–5 minut na hustý krém.

8

Sejměte ho z vodní lázně a šlehejte až do vychladnutí.

9

Máslo pokojové teploty prošlehejte na pěnu o konzistenci šlehačky; trvá to nejméně 10 minut – v žádném případě ne méně!

10

Vanilkový lusk podélně rozpulte. Dřeň vyškrábněte a zatřete do másla. Přimíchejte vaječný krém a maliny prolisované hustým sítem.

11

Pak do krému po kapkách přidávejte pálenku; vždy ji důkladně zašlehejte.

12

Korpus podélně rozřízněte na tři díly, promažte krémem a sestavte.

13

Na polevu dejte do kastrůlku se silným dnem čokoládu se smetanou a za stálého míchání ji na mírném plameni rozpusťte.

14

Když je směs hladká a mírně zhoustne, sejměte, nechte chvilku prochladnout. Potřete dort a nechte ztuhnout.

Ozdobte čerstvými malinami.

NĚCO NAVÍC
Malinovou pálenku neboli malinovici prodává spolu s dalšími méně běžnými ovocnými destiláty firma Rudolf Jelínek ve svém e-shopu.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč