Vanilkový dort s malinovým krémem

Vanilkový dort s malinovým krémem

4.2 / 5. Počet hodnocení: 26
Více než hodinu Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5590 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 414 g
Tuky 387 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Malinový krém v nadýchaném těstě je naprostá dokonalost, kterou budete chystat pro každou slavnostní příležitost.

Suroviny

bílek 200 g
(6–7 bílků)
žloutek 75 g
(4–5 žloutků)
krupicový cukr 120 g
vanilkový lusk 0.5 ks
mouka pšeničná polohrubá 100 g
máslo
plus s hrubou moukou na formu
Na krém
vejce 2 ks
krupicový cukr 100 g
máslo 250 g
plus na vymazání
vanilkový lusk 0.5 ks
maliny 100 g
plus na ozdobu
3 PL
malinová pálenka
Na polevu
tmavá čokoláda 220 g
smetana ke šlehání 100 ml

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 ºC (horkovzdušný ohřev nezapínejte).

2

Bílky vyšlehejte s 80 g cukru na tuhý sníh.

3

V míse prošlehejte žloutky se 40 g cukru a s vyškrábnutou vanilkovou dření.

4

Do žloutkové směsi zlehka zapravte bílkový sníh a ručně opatrně vmíchejte polohrubou mouku.

5

Těsto přesuňte do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 23 cm a pečte asi 20 minut tak, aby zapíchnutá dřevěná špejle vyšla suchá.

Upečený korpus nechte na mřížce vychladnout.

6

Na krém vyklepněte celá vejce do dostatečně velké mísy. Ručním šlehačem šlehejte zhruba 2 minuty. Za stálého šlehání postupně přidávejte cukr a špetku soli.

7

Mísu pak postavte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se dno nedotýkalo hladiny. Šlehejte dalších 4–5 minut na hustý krém.

8

Sejměte ho z vodní lázně a šlehejte až do vychladnutí.

9

Máslo pokojové teploty prošlehejte na pěnu o konzistenci šlehačky; trvá to nejméně 10 minut – v žádném případě ne méně!

10

Vanilkový lusk podélně rozpulte. Dřeň vyškrábněte a zatřete do másla. Přimíchejte vaječný krém a maliny prolisované hustým sítem.

11

Pak do krému po kapkách přidávejte pálenku; vždy ji důkladně zašlehejte.

12

Korpus podélně rozřízněte na tři díly, promažte krémem a sestavte.

13

Na polevu dejte do kastrůlku se silným dnem čokoládu se smetanou a za stálého míchání ji na mírném plameni rozpusťte.

14

Když je směs hladká a mírně zhoustne, sejměte, nechte chvilku prochladnout. Potřete dort a nechte ztuhnout.

Ozdobte čerstvými malinami.

NĚCO NAVÍC
Malinovou pálenku neboli malinovici prodává spolu s dalšími méně běžnými ovocnými destiláty firma Rudolf Jelínek ve svém e-shopu.

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit