Malinový krém v nadýchaném těstě je naprostá dokonalost, kterou budete chystat pro každou slavnostní příležitost.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 ºC (horkovzdušný ohřev nezapínejte).
Bílky vyšlehejte s 80 g cukru na tuhý sníh.
V míse prošlehejte žloutky se 40 g cukru a s vyškrábnutou vanilkovou dření.
Do žloutkové směsi zlehka zapravte bílkový sníh a ručně opatrně vmíchejte polohrubou mouku.
Těsto přesuňte do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 23 cm a pečte asi 20 minut tak, aby zapíchnutá dřevěná špejle vyšla suchá.
Upečený korpus nechte na mřížce vychladnout.
Na krém vyklepněte celá vejce do dostatečně velké mísy. Ručním šlehačem šlehejte zhruba 2 minuty. Za stálého šlehání postupně přidávejte cukr a špetku soli.
Mísu pak postavte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se dno nedotýkalo hladiny. Šlehejte dalších 4–5 minut na hustý krém.
Sejměte ho z vodní lázně a šlehejte až do vychladnutí.
Máslo pokojové teploty prošlehejte na pěnu o konzistenci šlehačky; trvá to nejméně 10 minut – v žádném případě ne méně!
Vanilkový lusk podélně rozpulte. Dřeň vyškrábněte a zatřete do másla. Přimíchejte vaječný krém a maliny prolisované hustým sítem.
Pak do krému po kapkách přidávejte pálenku; vždy ji důkladně zašlehejte.
Korpus podélně rozřízněte na tři díly, promažte krémem a sestavte.
Na polevu dejte do kastrůlku se silným dnem čokoládu se smetanou a za stálého míchání ji na mírném plameni rozpusťte.
Když je směs hladká a mírně zhoustne, sejměte, nechte chvilku prochladnout. Potřete dort a nechte ztuhnout.
Ozdobte čerstvými malinami.
NĚCO NAVÍC
Malinovou pálenku neboli malinovici prodává spolu s dalšími méně běžnými ovocnými destiláty firma Rudolf Jelínek ve svém e-shopu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Luxusní české menu s dotekem Francie(3 recepty )