Vanilkový narozeninový cheesecake

Vanilkový narozeninový cheesecake

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Spodní vrstva(sušenkové těsto)
sušenky 2
rozdrcené
cukr 2 PL
sůl špetka
máslo 70 g
rozpuštěné,(5 lžic)
Náplň
sýr 500 g
krystalový cukr 400 g
vejce 4 ks
smetana 160 ml
ke šlehání
vanilkový extrakt 2
zakysaná smetana 400 ml
vanilkový extrakt 1 PL
moučkový cukr 35 g
ovoce
na ozdobu

1. Spodní vrstva

Sušenky rozdrtíme ručně nebo v mixéru, smícháme s rozpuštěným máslem, cukrem a špetkou soli. Upěchujeme na dno formy, kterou jsme si vystlali pečícím papírem ( obvykle si ho vystřihnu dle tvaru a velikosti formy), dáme do předehřáté trouby na 180°C na deset minut péct, necháme vychladit.

2. Náplň

Rozšleháme sýr PHILADELPHIA po dobu 4 minut na střední rychlost šlehače, přidáme tvaroh a zase šleháme po dobu 4 minut, pak přidáme cukr a opět šleháme, vanilkový extrakt a šleháme, poté přidáme vajíčka a šleháme vždy po jednom, přidáme zakysanou smetanu a opět šleháme, nakonec přidáme smetanu ke šlehání a šleháme, až se vše krásně propojí.

Nalijeme na formu s upečeným sušenkovým základem a dáme péci při teplotě 160°C po dobu 1 hodiny až 1 hodiny a půl dle požadované vláčnosti a síly trouby. Je dobré dát na dno trouby pekáč s vodou, který zajistí cheesecaku dobré klima pomáhající dosáhnout super vláčnosti, kterou je cheesecake proslaven. Nebo péci cheesecake přímo ve vodní lázni, to se doporučuji zabalit formu od cheesecakeu do alobalo viz foto. Nelekejte se, cheesecake umí pěkně naskočit a při zchladnutí zase trochu klesne.

Po vytažení z trouby necháme cheesecake vychladit a pak dáme uležet do lednice aspoň na 4 hodiny, nejlépe přes noc.

3. Vrchní vrstva

Smícháme zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a moučkový cukr a naneseme na vychlazený dort, tudíž až po 4 hodinách či následující den.

Dozdobíme čerstvým ovocem dle chuti, fantazie a příležitosti.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit