




recept
s Philadelphia
Vanilkový narozeninový cheesecake
Milá redakce,
zrovna jsem se chystala péci vanilkový cheesecake dceři k druhým narozeninám, vyrazila jsem na nákup surovin a i jsem vložila do nákupního košíku Váš časopis s titulkem "Hledáme nejlepší cheesecake", tak jsem si říkala, že to bude asi nějaké znamení:-) a zkusím Vaší soutěž, ačkoliv nejsem soutěživý typ.
Vanilkový cheesecake patří ke králům mezi mými oblíbenými dezerty, tak jsem již zkusila pár receptů a časem si je upravila a tento patří k mým TOP, je časově náročnější, ale na závěrečné chuti a vláčnosti se to opravdu pozitivně projeví. Další plus je, že i když Vám pár kousků zbyde a to se moc často nestává, dají se zamrazit a jsou i po rozmrazení chutné a jen tak mezi námi, opravdu není k zahození mít toto tajné antidepresivum ve svém mrazáku.
Vyzkoušela jsem i jiné různé kombinace, banánový cheesecake,cheesecake s arašídovým máslem, citrónový cheesecake, ale vanilkový je nejlepší a dá se skvěle kombinovat s jakýmkoliv ovoce.
Ingredience
1.Spodní vrstva (sušenkové těsto)
2 hrnky rozdrcených máslových sušenek
2 lžíce cukru
špetka soli
5 lžic (70 g) rozpuštěného másla
2.Náplň
500 g sýru PHILADELPHIE
400 g tučného tvarohu
270 g cukru krystal
4 vajíčka
160 ml zakysané smetany
160 ml smetany ke šlehání
2 lžičky vanilkového extraktu
3. Vrchní vrstva
400 ml zakysané smetany
1 lžička vanilkového extraktu
35 g moučkového cukru
Pečící papír
Pečící forma velikost 24 cm, výška 7 cm
Alobal
Pekáč
Metlový šlehač
Mixér
Příprava jídla
1. Spodní vrstva
Sušenky rozdrtíme ručně nebo v mixéru, smícháme s rozpuštěným máslem, cukrem a špetkou soli. Upěchujeme na dno formy, kterou jsme si vystlali pečícím papírem ( obvykle si ho vystřihnu dle tvaru a velikosti formy), dáme do předehřáté trouby na 180°C na deset minut péct, necháme vychladit.
2. Náplň
Rozšleháme sýr PHILADELPHIA po dobu 4 minut na střední rychlost šlehače, přidáme tvaroh a zase šleháme po dobu 4 minut, pak přidáme cukr a opět šleháme, vanilkový extrakt a šleháme, poté přidáme vajíčka a šleháme vždy po jednom, přidáme zakysanou smetanu a opět šleháme, nakonec přidáme smetanu ke šlehání a šleháme, až se vše krásně propojí.
Nalijeme na formu s upečeným sušenkovým základem a dáme péci při teplotě 160°C po dobu 1 hodiny až 1 hodiny a půl dle požadované vláčnosti a síly trouby. Je dobré dát na dno trouby pekáč s vodou, který zajistí cheesecaku dobré klima pomáhající dosáhnout super vláčnosti, kterou je cheesecake proslaven. Nebo péci cheesecake přímo ve vodní lázni, to se doporučuji zabalit formu od cheesecakeu do alobalo viz foto. Nelekejte se, cheesecake umí pěkně naskočit a při zchladnutí zase trochu klesne.
Po vytažení z trouby necháme cheesecake vychladit a pak dáme uležet do lednice aspoň na 4 hodiny, nejlépe přes noc.
3. Vrchní vrstva
Smícháme zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a moučkový cukr a naneseme na vychlazený dort, tudíž až po 4 hodinách či následující den.
Dozdobíme čerstvým ovocem dle chuti, fantazie a příležitosti.
Přidat komentář