Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Ejhle, tenhle recept byl tak chutný, že obrázek k němu někdo zbaštil.
Zkuste ho uvařit a budeme moc rádi, když se s námi o novou fotku podělíte.
sdílet:
Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 500 g
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
máslo 200 g
moučkový cukr 100 g
droždí 30 g
žloutek 4 ks
vejce 1 ks
sůl
mléko 250 ml
mandle 50 g
rozinky 60 g

Mouku smíchejte s kypřicím práškem a špetkou soli a v jiné míse utřete změklé máslo s moučkovým cukrem (dvě lžíce nechte do kvásku) a žloutky. Droždí rozdrobte do trošky teplého mléka, přidejte zbylý cukr a trochu mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Misku s kváskem nechte na teplém místě vykynout, až se na něm objeví bublinky.

Máslo se žloutky, zbylé mléko, rozinky i kvásek přimíchejte k mouce a nejlépe elektrickým hnětačem propracovávejte, až vám vznikne tužší hladké těsto. Posypejte ho troškou mouky, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě opět vykynout.

Foto: Jakub JurdičV jedné míse smíchejte mouku s kypřicím práškem a špetkou soli, ve druhé utřete máslo se žloutky a moučkovým cukrem

Foto: Jakub JurdičRozinky přijdou do těsta, mandle pak na povrch vánočky

Náš tým
Vizáž: Žaneta Gi

Mandle přelejte vařící vodou, nechte chvilku odstát a po slití oloupejte. Vykynuté těsto rozdělte na 4 části, vytvořte z nich válečky a vánočku upleťte. (Jestli nevíte, jak na to, podívejte se do našeho článku Upečte letos dokonalou vánočku!, kde vás ji učíme zaplést.)

Foto: Jakub JurdičTěsto rozdělte na 4 části a z každé vytvořte váleček

Babi dělá vánočku z jedné vrstvy, zato ale plete ze čtyř pramenů a cop pořádně utahuje; Jakub JurdičFoto: Jakub JurdičBabi dělá vánočku z jedné vrstvy, zato ale plete ze čtyř pramenů a cop pořádně utahuje

Potřete rozšlehaným vejcem, do těsta zapíchejte mandle a pečte na vymazaném plechu 15 minut při 200 stupních, poté teplotu stáhněte na 170 a dopékejte ještě asi 15 minut dozlatova.

Autor: Tona Oralkova

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...

Obchod Apetit