Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.
Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Ejhle, tenhle recept byl tak chutný, že obrázek k němu někdo zbaštil.
Zkuste ho uvařit a budeme moc rádi, když se s námi o novou fotku podělíte.
sdílet:
Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 500 g
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
máslo 200 g
moučkový cukr 100 g
droždí 30 g
žloutek 4 ks
vejce 1 ks
sůl
mléko 250 ml
mandle 50 g
rozinky 60 g

Mouku smíchejte s kypřicím práškem a špetkou soli a v jiné míse utřete změklé máslo s moučkovým cukrem (dvě lžíce nechte do kvásku) a žloutky. Droždí rozdrobte do trošky teplého mléka, přidejte zbylý cukr a trochu mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Misku s kváskem nechte na teplém místě vykynout, až se na něm objeví bublinky.

Máslo se žloutky, zbylé mléko, rozinky i kvásek přimíchejte k mouce a nejlépe elektrickým hnětačem propracovávejte, až vám vznikne tužší hladké těsto. Posypejte ho troškou mouky, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě opět vykynout.

Foto: Jakub JurdičV jedné míse smíchejte mouku s kypřicím práškem a špetkou soli, ve druhé utřete máslo se žloutky a moučkovým cukrem

Foto: Jakub JurdičRozinky přijdou do těsta, mandle pak na povrch vánočky

Náš tým
Vizáž: Žaneta Gi

Mandle přelejte vařící vodou, nechte chvilku odstát a po slití oloupejte. Vykynuté těsto rozdělte na 4 části, vytvořte z nich válečky a vánočku upleťte. (Jestli nevíte, jak na to, podívejte se do našeho článku Upečte letos dokonalou vánočku!, kde vás ji učíme zaplést.)

Foto: Jakub JurdičTěsto rozdělte na 4 části a z každé vytvořte váleček

Babi dělá vánočku z jedné vrstvy, zato ale plete ze čtyř pramenů a cop pořádně utahuje; Jakub JurdičFoto: Jakub JurdičBabi dělá vánočku z jedné vrstvy, zato ale plete ze čtyř pramenů a cop pořádně utahuje

Potřete rozšlehaným vejcem, do těsta zapíchejte mandle a pečte na vymazaném plechu 15 minut při 200 stupních, poté teplotu stáhněte na 170 a dopékejte ještě asi 15 minut dozlatova.

Autor: Tona Oralkova

Apetit magazín

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit