Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Ejhle, tenhle recept byl tak chutný, že obrázek k němu někdo zbaštil.
Zkuste ho uvařit a budeme moc rádi, když se s námi o novou fotku podělíte.
sdílet:
Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
1
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Suroviny

droždí 30 g
krupicový cukr 80 g
mouka pšeničná hladká 500 g
lze nahradit i polohrubou moukou
sůl špetka
vanilkový cukr 1 ks
citronová kůra 1 PL
sušená
muškátový oříšek špetka
strouhaný
mléko 200 ml
vlažné
máslo 100 g
rozpuštěné a vlažné
žloutek 2 ks
rozinky 50 g
bílek 1 ks
mandle 50 g
loupané
moučkový cukr 1 PL
  • V malé misce rozmíchejte droždí se lžičkou cukru na tekutou kaši. Přidejte lžíci mouky, přilijte polovinu vlažného mléka, zakryjte utěrkou a nechte deset minut vzejít kvásek. Měla by se na něm utvořit hustá světlá vysoká pěna. Mezitím do větší mísy prosijte mouku, přidejte cukr, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru a muškátový oříšek.
  • Uprostřed přesáté mouky udělejte důlek a přelijte do něj kvásek, přidejte zbytek mléka, žloutky a rozpuštěné máslo. Vařečkou začněte od středu míchat, k tekutým přísadám postupně vmíchávejte okolní mouku. Až bude těsto příliš tuhé pro vařečku, začněte ho hníst v míse jednou rukou, snažte se do něj zapracovat zbývající mouku. Pokud se těsto bude příliš drolit, pomozte si dvěmi až třemi lžícemi mléka navíc.
  • Těsto vyklopte na vál nebo kuchyňskou linku a ještě deset minut hněťte – dolní částí dlaně těsto odtlačte po podložce od sebe, pak přehněte napůl, pootočte a totéž znovu a znovu. Pokud se těsto lepí, podsypte ho malým množstvím mouky – stačí tolik, co se vám vejde mezi prsty. Nakonec by těsto mělo být měkké a hebké jako dětská pokožka a téměř se nelepící k pracovní ploše.
  • Předchozí dva body v postupu můžete snadno uskutečnit v kuchyňském robotu s hnětacím nástavcem.
  • Zpracované těsto zformujte do koule a ze všech stran lehce poprašte moukou. Vraťte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout na dostatečně teplém místě, stačí například v blízkosti teplého topení, používaného vařiče nebo jen tak na kuchyňském stole. Klidně na hodinu až hodinu a půl na těsto zapomeňte. Jakmile se k těstu vrátíte, mělo by mít zhruba dvojnásobný objem. Pokud do něj šťouchnete prstem a vytvoříte důlek, bude se důlek jen velmi zvolna a neochotně vyrovnávat.
  • Velký plech vyložte pečícím papírem. Těsto vyklopte z mísy a lehce ho prohněťte, jen cobyste vytlačili vzduch. Polovinu mandlí nasekejte na větší kousky. V několika etapách do těsta zapracujte umyté a okapané rozinky a pokrájené mandle.
  • Rozdělte těsto na osm stejných dílů a z každého vyválejte asi 30 centimetrů dlouhý váleček. Čtyři odložte stranou a zbývající čtyři položte jeden vedle druhého, tak aby směřovaly od vás pryč.
 Z těchto čtyřech pramenů upleťte cop. Pokud nevíte, jak na to, začněte tím, že překřížíte dva prostřední prameny, a to pravý přes levý. Pak uchopíte dva prameny, co jsou momentálně vlevo, a překřížíte ten z levé ruky přes ten z pravé ruky. Totéž provedete i s pravou dvojicí. Posléze se vrátíte ke dvěma dočasně prostředním a uděláte to samé, co prve – pravý přes levý. Pak přijdou znovu na řadu dvě krajní dvojice, vždy levý přes pravý. A tak stále dokola, až se dostanete na konec pramenů. Stiskněte konce k sobě a zahněte je dospodu. Pak dopleťte cop z druhé strany do konce, znovu stiskněte a zahněte.
  • Při splétání a zaplétání pamatujte na to, že cop nemusíte utahovat, ba naopak – malé mezery mezi prameny ponechávejte úmyslně, aby těsto mělo při dalším kynutí dost prostoru pro rozpínání. Cop položte doprostřed plechu a hranou dlaně na straně malíčku ho po celé délce uprostřed trochu stlačte. Bílek rozšlehejte vidličkou se dvěma lžícemi vody. Štětcem nebo peroutkou potřete upletený cop.
  • Ze třech zbývajících pramenů upleťte klasický trojitý cop, ukončete ho stejně jako předchozí, tedy stisknutím a zahnutím. Položte ho na předchozí výtvor, znovu zploštěte hranou dlaně a potřete bílkem. Poslední pramen překrojte v polovině a oba kousky ještě trochu rozválejte, měly by být nepatrně delší, než vánočka. Stočte je dohromady, ale nespojujte konce k sobě. Spletenec položte nahoru na vánočku a konce zastrčte dospodu pod ni, každý konec pod jeden z rohů. Potřete bílkem i závěrečný cop, ozdobte vánočku zbylými mandlemi a nechte hodinu až hodinu a půl znovu kynout. Pokud tuhle fázi uspěcháte, vánočka zprudka dokyne v troubě a neudrží si svůj tvar. Riskovali byste popraskání a sesunutí horního pramene.
  • Troubu předehřejte na 180 stupňů. Jakmile je dost teplá, vložte vykynutou vánočku. Po pěti minutách snižte teplotu na 150 stupňů a dopékejte dalších 40 minut. Zdá-li se vám, že příliš rychle hnědne, přikryjte ji kouskem alobalu.
  • Po vytažení z trouby poprašte své dokonalé dílo moučkovým cukrem a upalujte se někomu pochlubit.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit