0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vánoční krůta podle Jamieho Olivera

Vánoční krůta podle Jamieho Olivera

Hodnocení receptu
4.5 / 5. Počet hodnocení: 24
Více než hodinu Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3403 kcal
Bílkoviny 203 g
Sacharidy 422 g
Tuky 151 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

I přes složitý popis trvá celá příprava cca. 45 minut, pečení pak na každý 1 kg krůty cca. 35 minut.

Suroviny

krůta 1 ks
mrkev 2 ks
řapíkatý celer 2 řapíky
cibule 2 ks
česnek 1 palice
šalvěj 1 svazek
brusinkový džem 4 PL
sůl
olivový olej
mouka 2 PL
Na ochucené máslo:
klementinka 1 ks
kůra
citronová kůra
máslo 125 ml
Na nádivku
šalvěj ½ svazku
cibule červená 3 ks
sůl
pepř
vepřové maso mleté 700 g
strouhanka 250 g
sušené brusinky 1 hrst

Postup

1

Příprava nádivky (nejlépe den předem, ale dá se to zvládnout i během příprav): Do pánvičky vhodíme na mírný plamen nakrájenou červenou cibuli na trochu olivového oleje, osolíme a opepříme. Cibulku takhle připravujeme 10 minut. Přidáme šalvěj a ještě chviličku smažíme. Necháme odstát, aby vše vychladlo.

2

Mezitím si nameleme maso a pak k němu přimícháme strouhanky společně se sušeným ovocem. Pořádně prohněteme, aby vznikla vhodná hmota pro nádivku. Na závěr přidáme hotovou cibuli se šalvějí a znovu prohněteme.

3

Do dostatečně velkého pekáčku nebo mísy vložíme nahrubo očištěnou zeleninu, mrkev, jen rozpůlenou, palici česneku také jen napůl, oloupanou cibuli na kousky, na větší kusy nakrájený celer. Přilijte lehce vody.

4

Ochucené máslo: Do mísy dejte změklé máslo, sůl, pepř, nastrouhanou kúru z klementinky (mandarinky) a citronu. Vše dobře promíchat.

5

Krůtu osolte potřete olivovým olejem po celém okraji. Po kůží si vytvořte velkou kapsu, do které vložíte ochucené máslo a poté také lístky šalvěje.

6

Do krůty vložte hotovou nádivku (nezaplňujte celý prostor, pokryjte cca 1/2 spodní části dutiny). Obalte stehna zcela alobalem (lehce si jej potřete oliv. olejem, aby vám šel od masa). Položte krůtu na připravený zeleninový podklad a dejte do trouby vyhřáté na maximum. PO cca. 35 minutách stáhněte na 190 stupňů.

7

Jakmile krůta vypadá, že je hotová, sundejte ještě alobal a dopečte.

8

Krůtu vyndejte, přendejte bokem a pekáč tak jak je dejte na rozehřátou plotnu. Odeberte 3-4 lžíce tuku, pak vmíchejte mouku a dobře rozmíchejte. Přidejte brusinkový džem. Vezměte mačkadlo a vše pořádně promačkejte. Pokud je vzniklá omáčka moc hustá zřeďte vývarem (stačí i vodou). Jakmile se vám omáčka zamlouvá přeceďte.

9

Naporcujte krůtu i nádivku, servírujte polité vzniklou omáčkou s pečenými brambory. My k tomu měli bramborový salát, výsledek byl vynikající, dobrou chuť.

Foto: Pexels.com

 
Autor: reminx

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč