Recept na krůtu od známého kuchaře Jamieho Olivera stojí za vyzkoušení. Je ideální jako slavnostní jídlo s brambory nebo bramborovým salátem. I přes složitý popis trvá celá příprava cca. 45 minut, pečení pak na každý 1 kg krůty cca. 35 minut.
Suroviny
Postup
Příprava nádivky (nejlépe den předem, ale dá se to zvládnout i během příprav): Do pánvičky vložte na mírný plamen nakrájenou červenou cibuli s trochou olivového oleje, osolte a opepřete. Cibuli pomalu opékejte asi 10 minut, poté přidejte šalvěj a ještě krátce smažte, dokud se nezačne uvolňovat její aroma. Směs nechte odstát a vychladnout.
Mezitím namelte maso a smíchejte ho se strouhankou a sušeným ovocem. Důkladně směs prohněťte, aby vznikla kompaktní hmota vhodná pro přípravu nádivky. Nakonec do směsi přidejte vychladlou cibuli se šalvějí a znovu ji pořádně prohněťte, aby se všechny ingredience rovnoměrně spojily.
Do dostatečně velkého pekáčku nebo zapékací mísy vložte nahrubo očištěnou zeleninu: mrkev pouze rozpulte, palici česneku také překrojte na poloviny, cibuli nakrájejte na větší kusy a celer nasekejte na hrubší kousky. Vše lehce zalijte vodou.
Ochucené máslo: Do mísy dejte změklé máslo, sůl, pepř, nastrouhanou kůru z klementinky (mandarinky) a citronu. Vše dobře promíchejte.
Krůtu osolte a celou ji potřete olivovým olejem. Pod kůží si vytvořte velkou kapsu, do které vložte ochucené máslo a poté také lístky šalvěje.
Do krůty vložte hotovou nádivku (nezaplňujte celý prostor, pokryjte cca 1/2 spodní části dutiny). Obalte stehna zcela alobalem (lehce jej potřete olivovým olejem, aby vám šel od masa). Položte krůtu na připravený zeleninový podklad a dejte do trouby vyhřáté na maximum. Po cca. 35 minutách stáhněte na 190 °C.
Jakmile krůta vypadá, že je hotová, sundejte alobal a ještě dopečte.
Krůtu vyndejte, přendejte bokem a pekáč tak jak je dejte na rozehřátou plotnu. Odeberte 3–4 lžíce tuku, pak vmíchejte mouku a dobře rozmíchejte. Přidejte brusinkový džem. Vezměte mačkadlo a vše pořádně promačkejte. Pokud je vzniklá omáčka moc hustá zřeďte vývarem (nebo vodou). Jakmile se vám omáčka zamlouvá, přeceďte ji.
Naporcujte krůtu i nádivku, servírujte polité vzniklou omáčkou s pečenými brambory, vhodný je také bramborový salát.
Foto: Pexels.com