Věnec na stole nemusí být jen ten adventní. Když na něj postavíte nazdobený pěnový dort, sklidíte zasloužený obdiv. Vánoční věnec z bílé čokolády s Baileys je nejen krásný, ale i lehký jako obláček. Při zdobení věnce můžete pustit uzdu fantazii – vykrájet ze zbytku želé hvězdičky či přidat sněhové pusinky. Dekorujte těsně před servírováním.
Suroviny
Postup
Vytvořte formu na věnec: dno i boky dortové formy s odnímatelným dnem o průměru 22–24 cm tence vymažte máslem a vyložte pečicím papírem (pokud chcete boky úplně hladké, vyložte stěny dortovou fólií). Do středu postavte dnem dolů sklenici o průměru cca 11 cm.
Připravte vklad ze želé. Vyložte potravinářskou fólií dortovou formu. Rozměr formy by měl být o něco menší, než je forma na celý věnec.
Želatinu dejte nabobtnat do studené vody. Maliny vložte do kastrůlku, přidejte vodu a cukr, povařte, až se rozpadnou, a protřete přes husté síto.
Do teplého malinového pyré vmíchejte vymačkanou želatinu. Vlijte do formy. Vložte do mrazáku a nechte ztuhnout.
Ztuhlý disk vyjměte z formy, vykrojte pomocí vykrajovátka střed, aby i želé vytvořilo věnec. Zabalte do potravinářské fólie a vraťte do mrazáku, aby vklad úplně zmrzl.
Na korpus rozdrťte sušenky a promíchejte s rozpuštěným máslem. Vtlačte na dno dortové formy. Uložte do lednice.
Na pěnu vložte čokoládu do žáruvzdorné misky, rozpusťte nad vodní lázní a odložte stranou.
Želatinu dejte nabobtnat do studené vody. Smetanu na vaření a Baileys přiveďte k varu, stáhněte z ohně.
Žloutky dobře prošlehejte ve větší misce se skořicí. Poté ke žloutkům za stálého míchání vlévejte tenkým pramínkem horkou směs smetany a Baileys, dále míchejte, aby se směs nesrazila. Vlijte zpět do hrnce a zahřejte na 85 °C.
Stáhněte z ohně, vmíchejte vymačkanou želatinu a rozpuštěnou čokoládu. Za občasného míchání nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
Smetanu ke šlehání ušlehejte dotuha a smíchejte s vychladlým čokoládovým základem.
Polovinu vzniklé pěny nalijte na korpus a uhlaďte. Dejte na 2O minut do mrazáku. Pak vložte zmrzlý želé vklad a zalijte zbytkem pěny. Uložte přes noc do lednice.
Na dekorace rozpusťte tmavou čokoládu nad vodní lázní. Natřete lístky eukalyptu čokoládou a položte je na pečicí papír. Vložte do chladu a nechte 15 minut ztuhnout. Pak opatrně sloupněte.
Do sklenice ve středu formy nalijte horkou vodu, nechte chvíli působit, pak opatrně vykruťte.
Vyjměte věnec z formy, odstraňte pečicí papír či fólii a dejte na talíř. Ozdobte koulemi, malinami a čokoládovými i běžnými lístky eukalyptu.