Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vánoční věnec z bílé čokolády s Baileys
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 3
Pro zkušené Na 1 věnec o vnějším průměru 22–24 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 13914 kcal
Bílkoviny 1726 g
Sacharidy 383 g
Tuky 584 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Věnec na stole nemusí být jen ten adventní. Když na něj postavíte nazdobený pěnový dort, sklidíte zasloužený obdiv. Vánoční věnec z bílé čokolády s Baileys je nejen krásný, ale i lehký jako obláček. Při zdobení věnce můžete pustit uzdu fantazii – vykrájet ze zbytku želé hvězdičky či přidat sněhové pusinky. Dekorujte těsně před servírováním.

Související recepty

Suroviny

NA KORPUS
rozpuštěné + na vymazání formy
sušenky 250 g
Lotus
Na pěnu z bílé čokolády a Baileys
kvalitní, nejlépe pecky
želatina 9 plátků
likér 100 ml
Baileys
(nebo dle chuti)
NA VKLAD Z MALINOVÉHO ŽELÉ
želatina 3 plátky
mražené maliny 250 g
povolené
voda 50 ml
Na ozdobení
tmavá čokoláda 50 g
lístky eukalyptu (nejsou ke konzumaci)
čokoládové koule (použili jsme 24 koulí, seženete je v cukrářských e-shopech
mražené maliny

Postup

1

Vytvořte formu na věnec: dno i boky dortové formy s odnímatelným dnem o průměru 22–24 cm tence vymažte máslem a vyložte pečicím papírem (pokud chcete boky úplně hladké, vyložte stěny dortovou fólií). Do středu postavte dnem dolů sklenici o průměru cca 11 cm.

2

Připravte vklad ze želé. Vyložte potravinářskou fólií dortovou formu. Rozměr formy by měl být o něco menší, než je forma na celý věnec.

3

Želatinu dejte nabobtnat do studené vody. Maliny vložte do kastrůlku, přidejte vodu a cukr, povařte, až se rozpadnou, a protřete přes husté síto. 

4

Do teplého malinového pyré vmíchejte vymačkanou želatinu. Vlijte do formy. Vložte do mrazáku a nechte ztuhnout.

5

Ztuhlý disk vyjměte z formy, vykrojte pomocí vykrajovátka střed, aby i želé vytvořilo věnec. Zabalte do potravinářské fólie a vraťte do mrazáku, aby vklad úplně zmrzl.

6

Na korpus rozdrťte sušenky a promíchejte s rozpuštěným máslem. Vtlačte na dno dortové formy. Uložte do lednice.

7

Na pěnu vložte čokoládu do žáruvzdorné misky, rozpusťte nad vodní lázní a odložte stranou.

8

Želatinu dejte nabobtnat do studené vody. Smetanu na vaření a Baileys přiveďte k varu, stáhněte z ohně.

9

Žloutky dobře prošlehejte ve větší misce se skořicí. Poté ke žloutkům za stálého míchání vlévejte tenkým pramínkem horkou směs smetany a Baileys, dále míchejte, aby se směs nesrazila. Vlijte zpět do hrnce a zahřejte na 85 °C.

10

Stáhněte z ohně, vmíchejte vymačkanou želatinu a rozpuštěnou čokoládu. Za občasného míchání nechte zchladnout na pokojovou teplotu.

11

Smetanu ke šlehání ušlehejte dotuha a smíchejte s vychladlým čokoládovým základem.

12

Polovinu vzniklé pěny nalijte na korpus a uhlaďte. Dejte na 2O minut do mrazáku. Pak vložte zmrzlý želé vklad a zalijte zbytkem pěny. Uložte přes noc do lednice.

13

Na dekorace rozpusťte tmavou čokoládu nad vodní lázní. Natřete lístky eukalyptu čokoládou a položte je na pečicí papír. Vložte do chladu a nechte 15 minut ztuhnout. Pak opatrně sloupněte.

14

Do sklenice ve středu formy nalijte horkou vodu, nechte chvíli působit, pak opatrně vykruťte.

15

Vyjměte věnec z formy, odstraňte pečicí papír či fólii a dejte na talíř. Ozdobte koulemi, malinami a čokoládovými i běžnými lístky eukalyptu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/12

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...