Veganské koblihy? Ano, a ještě lepší! Tradiční ingredience jsme nahradili rostlinnými alternativami a vytvořili tyto úžasné donuty. Abychom měli jistotu, že budou dokonale propečené, vykrojili jsme středy. Výsledkem jsou křupavé a vláčné donuty obalené v cukru, ideální jako sladká svačinka nebo výživný dezert.
Suroviny
Postup
V malém kastrůlku zahřejte ovesné mléko, rostlinný tuk a vanilku, dokud se tuk úplně nerozpustí, ale směs nesmí být horká.
Ve velké míse smíchejte droždí, 3 lžíce cukru, mouku a sůl. Uprostřed udělejte důlek, nalijte do něj teplou směs ovesného mléka a vařečkou promíchejte.
Pak směs vyklopte na lehce pomoučněný vál a hněťte 10 minut, dokud není těsto hladké a pružné.
Následně ho přendejte do čisté, lehce vymaštěné mísy, přikryjte a nechte kynout 1–2 hodiny, dokud nezdvojnásobí objem.
Vyklopte vykynuté těsto na pracovní plochu a trochu ho prohněťte, abyste odstranili část vzduchu.
Rozdělte na 10 stejných kousků a vyválejte z nich v kuličky.
Položte je na plech vyložený pečicím papírem, nechte mezi nimi dostatek místa, pak je přikryjte a nechte kynout dalších 30 minut až 1 hodinu, dokud opět nezdvojnásobí objem.
Naplňte velký hrnec olejem maximálně do 2/3 a zahřejte na 180 °C, nebo dokud vhozený kousek chleba během 30 sekund nezhnědne.
Pomocí malého 1 cm kulatého vykrajovátka odstraňte střed každé koblihy (ty ke konci také osmažte).
Mezitím dejte zbylých 50 g cukru do mělké misky.
Postupně osmažte všechny koblihy po 30 sekundách z každé strany, dokud nebudou propečené a zlatavé.
Přendejte je na talíř vyložený kuchyňským papírem, aby trochu odkapaly, pak je obalte v cukru.
Totéž udělejte i s vykrojenými středy. Koblihy podávejte teplé.
Recept i fotografie převzaty z BBC Good Food.