Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Veganský citronový koláč
ZDROJ: Kathrin Koschitzki
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 8
Do hodiny Snadné Na jeden koláč o průměru 24 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 580 kcal
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 68 g
Tuky 33 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nádherně osvěžující, letní a stejně krémový jako francouzský originál: náš veganský citronový koláč se stane vaším oblíbeným, i bez vajec. Zkuste ho a užijte si citrony naplno!

Související recepty

Suroviny

datle 200 g
mandle 100 g
kokosový olej 3 PL
+ na vymazání formy
sůl 1 špetka
voda 1 PL
Na náplň
škrob 3 PL
kukuřičný
nejlépe chemicky neošetřené
cukr 120 g
agar 2 ČL
na barvu (nemusí být)

Postup

1

Předehřejte troubu na 160 °C (horký vzduch).

2

Všechny ingredience na korpus dejte do kuchyňského robotu nebo mixéru a mixujte, dokud nevznikne hladká tvarovatelná hmota.

3

Formu na koláč nebo dortovou formu o průměru 24 cm vymažte trochou kokosového oleje.

4

Hmotu rovnoměrně rozložte a stlačte do formy, okraje po všech stranách vytáhněte do výšky.

5

Základ pečte na střední mřížce 15–20 minut, dokud nezezlátne.

6

Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

7

Na citronový krém smíchejte v malé misce kukuřičný škrob se 6 lžícemi kokosového mléka a umíchejte dohladka.

8

2 citrony umyjte horkou vodou a jemně z nich nastrouhejte kůru.

9

Všechny citrony rozpulte a vymačkejte šťávu – budete potřebovat asi 200 ml.

10

Směs škrobu a kokosového mléka, citronovou kůru, citronovou šťávu, zbytek kokosového mléka, cukr a agar vložte do hrnce.

11

Při nízké teplotě a za stálého míchání přiveďte k varu. Nechte 1 minutu lehce povařit. Náplň sejměte z plotny.

12

Do upečeného koláčového základu nalijte citronový krém,  přikryjte potravinářskou fólií a nechte ztuhnout v lednici po dobu alespoň 2 hodin, nejlépe přes noc.

13

Před podáváním volitelně ozdobte několika plátky citronu a případně trochou kokosového jogurtu. Koláč vystačí na cca 12 porcí. 

Recept i fotografie převzaty z BBC Good Food.

Související články

Apetit magazín