Nádherně osvěžující, letní a stejně krémový jako francouzský originál: náš veganský citronový koláč se stane vaším oblíbeným, i bez vajec. Zkuste ho a užijte si citrony naplno!
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 160 °C (horký vzduch).
Všechny ingredience na korpus dejte do kuchyňského robotu nebo mixéru a mixujte, dokud nevznikne hladká tvarovatelná hmota.
Formu na koláč nebo dortovou formu o průměru 24 cm vymažte trochou kokosového oleje.
Hmotu rovnoměrně rozložte a stlačte do formy, okraje po všech stranách vytáhněte do výšky.
Základ pečte na střední mřížce 15–20 minut, dokud nezezlátne.
Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
Na citronový krém smíchejte v malé misce kukuřičný škrob se 6 lžícemi kokosového mléka a umíchejte dohladka.
2 citrony umyjte horkou vodou a jemně z nich nastrouhejte kůru.
Všechny citrony rozpulte a vymačkejte šťávu – budete potřebovat asi 200 ml.
Směs škrobu a kokosového mléka, citronovou kůru, citronovou šťávu, zbytek kokosového mléka, cukr a agar vložte do hrnce.
Při nízké teplotě a za stálého míchání přiveďte k varu. Nechte 1 minutu lehce povařit. Náplň sejměte z plotny.
Do upečeného koláčového základu nalijte citronový krém, přikryjte potravinářskou fólií a nechte ztuhnout v lednici po dobu alespoň 2 hodin, nejlépe přes noc.
Před podáváním volitelně ozdobte několika plátky citronu a případně trochou kokosového jogurtu. Koláč vystačí na cca 12 porcí.
Recept i fotografie převzaty z BBC Good Food.