Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vejce Benedikt

Není dekadentnější snídaně než vejce Benedikt. Křupavý toust, vypečená slanina a spousta másla a vajec... Dieta to není, ale absolutní slast ano! 

Vydání: 2015/4
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
PT10M
Vaření 0:10
Sendvič

Ingredience

    • 8 plátků anglické slaniny
    • 2 anglické muffiny nebo 4 plátky toustového chleba
    • 100 g čerstvého baby špenátu

    NA POŠÍROVANÁ VEJCE

    • 400 ml octa
    • 4 vejce

    NA HOLANDSKOU OMÁČKU

    • 125 g másla
    • 2 žloutky
    • 1 lžíce vinného octa
    • sůl a pepř na dochucení
    • šťáva z 1 citronu 

Příprava jídla

1 Na mírném ohni nechte rozpustit máslo na omáčku. Do malého rendlíku dejte žloutky, přilijte vinný ocet a na mírném plameni šlehejte, dokud směs nezhoustne a nebude vláčná, hladká a lesklá (viz obr. 1). Sejměte z ohně a začněte pomalu přilévat a zašlehávat rozpuštěné máslo (viz obr. 2), dokud ho nezašleháte všechno. Omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Potom ji udržujte teplou (nejlépe nad vodní lázní).

2 Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu, osolte, ztlumte a udržujte těsně pod bodem varu. Vezměte větší naběračku a do poloviny nalijte ocet. Pak do ní rozklepněte vejce (viz obr. 3) a pomalu naběračku ponořte do horké vody v hrnci. Chvíli vyčkejte a poté vše opatrně vylijte z naběračky do vody (viz obr. 4). Stopujte 3 minuty. Hotové vejce poznáte tak, že ho nadzvednete z vody děrovanou naběračkou a osaháte – bílek musí být na omak pevný, žloutek měkký a pružný. Hotová vejce opatrně vyjměte a osušte na ubrousku.

Slaninu opečte na pánvi, anglický muffin překrojte podélně napůl a řeznou stranou přidejte ke slanině, aby se též opekl. Na talíř položte anglický muffin nebo toust (opečenou stranou nahoru), na něj dejte plátky slaniny, na ni trochu čerstvého špenátu, do něj usaďte vejce a nakonec přelijte holandskou omáčkou. 

KNOW-HOW

  • ČAS Nenechte se nikým rušit a mějte vše po ruce. Když budete šlehat žloutky, sledujte jen jejich konzistenci. Srazí se tak snadno...
  • ŠLEHÁNÍ Máslo přilévejte opravdu pomalu a nepřestávejte šlehat. Pokud máte kuchyňský robot, který umí šlehat, můžete mu šlehání (na nejnižší rychlost) klidně svěřit.
  • VODNÍ LÁZEŇ Bezpečnější než šlehat žloutky v hrnci je šlehat je v míse nad vodní lázní. Máte tak podstatně větší kontrolu nad teplotou.
  • KONZISTENCE Hotová holandská omáčka by měla pokrýt zadní vnější část lžíce, ale přesto z ní stékat. Konzistencí by měla připomínat čerstvě uvařený pudink. 

 

Z JEDNOHO ZÁKLADU

  • HOLANDSKÉ OMÁČCE dává chuť vinný ocet, víno či vývar, který se použije do základu, a poté citron, kterým ji dochutíte. Přidat můžete třeba i pár kapek tabasca.
  • DALŠÍ OMÁČKY Stačí jen lehce obměnit holandskou omáčku a získáte další varianty – například přidáním čerstvého estragonu vznikne béarnská omáčka, když nahradíte citron krvavým pomerančem, máte omáčku maltézskou. 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Snídaně pro dva

Vaječná omeleta se salátkem

Suflé

Snídaně na vidličku

REKLAMA

Přidat komentář