Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8789 kcal
Bílkoviny 265 g
Cukr 326 g
Tuky 708 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Není dekadentnější snídaně než vejce Benedikt. Křupavý toust, vypečená slanina a spousta másla a vajec... Dieta to není, ale absolutní slast ano! 

Suroviny

anglická slanina 8 plátků
toustový chléb 4 plátky
nebo 2 anglické muffiny
baby špenát 100 g
čerstvý
Na pašírovaná vejce
ocet 400 ml
vejce 4 ks
Na holandskou omáčku
máslo 125 g
žloutek 2 ks
vinný ocet bílý 1 PL
sůl
na dochucení
pepř
citronová štáva
z jednoho citronu

1 Na mírném ohni nechte rozpustit máslo na omáčku. Do malého rendlíku dejte žloutky, přilijte vinný ocet a na mírném plameni šlehejte, dokud směs nezhoustne a nebude vláčná, hladká a lesklá (viz obr. 1). Sejměte z ohně a začněte pomalu přilévat a zašlehávat rozpuštěné máslo (viz obr. 2), dokud ho nezašleháte všechno. Omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Potom ji udržujte teplou (nejlépe nad vodní lázní).

2 Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu, osolte, ztlumte a udržujte těsně pod bodem varu. Vezměte větší naběračku a do poloviny nalijte ocet. Pak do ní rozklepněte vejce (viz obr. 3) a pomalu naběračku ponořte do horké vody v hrnci. Chvíli vyčkejte a poté vše opatrně vylijte z naběračky do vody (viz obr. 4). Stopujte 3 minuty. Hotové vejce poznáte tak, že ho nadzvednete z vody děrovanou naběračkou a osaháte – bílek musí být na omak pevný, žloutek měkký a pružný. Hotová vejce opatrně vyjměte a osušte na ubrousku.

Slaninu opečte na pánvi, anglický muffin překrojte podélně napůl a řeznou stranou přidejte ke slanině, aby se též opekl. Na talíř položte anglický muffin nebo toust (opečenou stranou nahoru), na něj dejte plátky slaniny, na ni trochu čerstvého špenátu, do něj usaďte vejce a nakonec přelijte holandskou omáčkou. 

KNOW-HOW

  • ČAS Nenechte se nikým rušit a mějte vše po ruce. Když budete šlehat žloutky, sledujte jen jejich konzistenci. Srazí se tak snadno...
     
  • ŠLEHÁNÍ Máslo přilévejte opravdu pomalu a nepřestávejte šlehat. Pokud máte kuchyňský robot, který umí šlehat, můžete mu šlehání (na nejnižší rychlost) klidně svěřit.
     
  • VODNÍ LÁZEŇ Bezpečnější než šlehat žloutky v hrnci je šlehat je v míse nad vodní lázní. Máte tak podstatně větší kontrolu nad teplotou.
     
  • KONZISTENCE Hotová holandská omáčka by měla pokrýt zadní vnější část lžíce, ale přesto z ní stékat. Konzistencí by měla připomínat čerstvě uvařený pudink. 

 

Z JEDNOHO ZÁKLADU

  • HOLANDSKÉ OMÁČCE dává chuť vinný ocet, víno či vývar, který se použije do základu, a poté citron, kterým ji dochutíte. Přidat můžete třeba i pár kapek tabasca.
     
  • DALŠÍ OMÁČKY Stačí jen lehce obměnit holandskou omáčku a získáte další varianty – například přidáním čerstvého estragonu vznikne béarnská omáčka, když nahradíte citron krvavým pomerančem, máte omáčku maltézskou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit