Vejce nabízí spoustu možností. Tentokrát ho zapečte s litovým těstem, karamelizovanou cibulí a slaninou.
Postup
Troubu předehřejte na 200 ºC. Na plech vyložený pečicím papírem rozložte plátky slaniny a pečte je asi 10 minut dozlatova a dokřupava. Dejte stranou a udržujte horké. Ve vegetariánské verzi můžete slaninu nahrafit plátky cukety, nebo zcela vynachat.
Vymažte máslem čtyři formičky na košíčky nebo žáruvzdorné misky o průměru 11 cm a vyložte je čtverci listového těsta.
Na těsto dejte po jedné lžičce karamelizované cibule. Osolte, opepřete a položte na plech.
Rozbijte vejce do každé misky a pečte v troubě asi 5 minut, až ztuhnou. Vyjměte, ozdobte slaninou a podávejte s další karamelizovanou cibulí.
NĚCO NAVÍC
Karamelizovanou cibuli si můžete připravit i sami. V pánvi na 3 lžících olivového oleje zvolna opékejte 4 červené cibule nakrájené na plátky asi 8 minut. Přidejte 2 lžičky třtinového cukru a 1 lžíci balzamikového octa. Míchejte ještě asi 2 minuty, až se cukr rozpustí a zkaramelizuje.