Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vejce v listovém košíku
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5995 kcal
Bílkoviny 576 g
Sacharidy 147 g
Tuky 340 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vejce nabízí spoustu možností. Tentokrát ho zapečte s litovým těstem, karamelizovanou cibulí a slaninou.

Suroviny

slanina 12 plátků
sušená, lze nahradit anglickou slaninou
pláty, o velikosti asi 14 x 14 cm
na vymazání
karamelizovaná, konzervovaná např. Marks & Spencer
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
vejce 4 ks

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 ºC. Na plech vyložený pečicím papírem rozložte plátky slaniny a pečte je asi 10 minut dozlatova a dokřupava. Dejte stranou a udržujte horké. Ve vegetariánské verzi můžete slaninu nahrafit plátky cukety, nebo zcela vynachat. 

2

Vymažte máslem čtyři formičky na košíčky nebo žáruvzdorné misky o průměru 11 cm a vyložte je čtverci listového těsta. 

3

Na těsto dejte po jedné lžičce karamelizované cibule. Osolte, opepřete a položte na plech.

4

Rozbijte vejce do každé misky a pečte v troubě asi 5 minut, až ztuhnou. Vyjměte, ozdobte slaninou a podávejte s další karamelizovanou cibulí.

NĚCO NAVÍC
Karamelizovanou cibuli si můžete připravit i sami. V pánvi na 3 lžících olivového oleje zvolna opékejte 4 červené cibule nakrájené na plátky asi 8 minut. Přidejte 2 lžičky třtinového cukru a 1 lžíci balzamikového octa. Míchejte ještě asi 2 minuty, až se cukr rozpustí a zkaramelizuje.

 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/4

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...