Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Veka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 52
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2678 kcal
Bílkoviny 93 g
Sacharidy 340 g
Tuky 93 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Veka sice vypadá jako veliký rohlík, ale ve skutečnosti je jemnější, nadýchanější a hlavně se na ni vejde spousta pomazánky. Pevnost z ní dělá ideální základ pro oblíbené české chlebíčky. Domácí chlebíčková veka budou hvězdou vašich oslav.

Související recepty

Suroviny

droždí čerstvé 15 g
mléko 300 ml
vlažné
sůl 10 g
o pokojové teplotě
vejce 1 ks
prošlehané s trochou vody, na potření (nemusí být celé vejce, stačí 1 žloutek či 1 bílek)

Postup

1

Do mísy vsypte mouku, přidejte rozdrobené droždí, vlažné mléko a cukr. Začněte zadělávat těsto, poté přisypte sůl a pokračujte v hnětení, nejlepším pomocníkem vám bude robot s hákem. Nakonec zapracujte máslo a uhněťte hebké, téměř nelepivé těsto. V robotu to bude trvat 10–15 minut, ručně o něco déle.

2

Těsto v míse zakryjte potravinářskou fólií nebo je přesuňte do uzavíratelné nádoby a nechte vykynout, aby zdvojnásobilo objem, trvá to zhruba hodinu.

3

Plech vyložte pečicím papírem. Těsto vyklopte z mísy a rozdělte na poloviny (pokud to nemáte v oku, zvažte je celé a poté odvažte půlku, ale přesnost není třeba). Každou vyválejte do co největšího obdélníku, přeložte na třetiny (po delší straně). Zarolujte, spoje seštípněte k sobě a vyválejte do válečku. Veky dejte na připravený plech a zakryté nechte ještě 25–30 minut kynout. Mezitím předehřejte troubu na 190 °C.

4

Veky potřete prošlehaným vejcem a dejte do vyhřáté trouby. Pečte 10 minut, potom stáhněte teplotu na 170 °C a ještě 20–25 minut dopékejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/1

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...