Veka sice vypadá jako veliký rohlík, ale ve skutečnosti je jemnější, nadýchanější a hlavně se na ni vejde spousta pomazánky. Pevnost z ní dělá ideální základ pro oblíbené české chlebíčky. Domácí chlebíčková veka budou hvězdou vašich oslav.
Suroviny
Postup
Do mísy vsypte mouku, přidejte rozdrobené droždí, vlažné mléko a cukr. Začněte zadělávat těsto, poté přisypte sůl a pokračujte v hnětení, nejlepším pomocníkem vám bude robot s hákem. Nakonec zapracujte máslo a uhněťte hebké, téměř nelepivé těsto. V robotu to bude trvat 10–15 minut, ručně o něco déle.
Těsto v míse zakryjte potravinářskou fólií nebo je přesuňte do uzavíratelné nádoby a nechte vykynout, aby zdvojnásobilo objem, trvá to zhruba hodinu.
Plech vyložte pečicím papírem. Těsto vyklopte z mísy a rozdělte na poloviny (pokud to nemáte v oku, zvažte je celé a poté odvažte půlku, ale přesnost není třeba). Každou vyválejte do co největšího obdélníku, přeložte na třetiny (po delší straně). Zarolujte, spoje seštípněte k sobě a vyválejte do válečku. Veky dejte na připravený plech a zakryté nechte ještě 25–30 minut kynout. Mezitím předehřejte troubu na 190 °C.
Veky potřete prošlehaným vejcem a dejte do vyhřáté trouby. Pečte 10 minut, potom stáhněte teplotu na 170 °C a ještě 20–25 minut dopékejte.