0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Velikonoční koláčky

Velikonoční koláčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Velikonoční koláčky

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Na 6 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6856 kcal
Bílkoviny 283 g
Sacharidy 302 g
Tuky 493 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slané koláčky čili miniquiche si díky jemné ricottové náplni s hráškem a ozdobě ve tvaru velikonočních zvířátek oblíbí hlavně malí koledníci. 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 400 g
typ 00
máslo 200 g
studené, na kostičky
sůl
ricotta 750 g
nastrouhaný najemno
vejce 2 ks
prošlehaná
žloutek 6 ks
v celku (viz Něco navíc)

Postup

1

V robotu udělejte nejprve ,drobenku‘ z mouky, nakrájeného studeného másla a soli. Pak vlijte většinu vody a nechte vypracovat těsto (trvá to asi 2 minuty), podle potřeby přilijte zbývající vodu. Těsto zabalte do fólie a odložte do chladu.

2

Do rendlíku nalijte olej, vsypte hrášek a na středním až silném ohni ho zprudka opékejte 3 minuty. Osolte a podlijte cca 250ml vody, přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a zvolna vařte nepřiklopené cca 10 minut, aby se všechna tekutina odpařila.

3

Připravte si 6 formiček například na tartaletky o průměru 10–12 cm (my jsme použili průměr 10 cm, hloubka 3 cm). Těsto vyjměte z chladničky a rozdělte na 8 zhruba stejných kousků (2 jsou na zvířátka). 

4

Předehřejte troubu na 200°C. Ze 6 kousků těsta vyválejte placičky o velikosti formiček.

5

V misce promíchejte ricottu, parmazán a prošlehaná vejce. Přidejte uvařený hrášek a dobře promíchejte. Formičky vyložte kolečky z těsta a seřízněte okraje. Naneste do nich vždy cca 1cm vrstvu ochucené ricotty, uprostřed utvořte lžící prohlubeň a do ní opatrně vložte celý žloutek. Velmi opatrně zakryjte opět cca 1cm vrstvou ochucené ricotty.

6

Odřezky z těsta spojte se zbývajícími 2 díly, rozválejte je na tloušťku cca 3mm, vykrájejte z nich tvary velikonočních zvířátek či vajec a ozdobte jimi koláčky. Pečte při 200°C 30–35 minut dozlatova. Podávejte vlažné či při pokojové teplotě.

NĚCO NAVÍC
Ze zbylých bílků můžete připravit dietní omeletu plnou proteinů, ale také upéct sněhové pusinky a jiné dezerty. Lze je také zamrazit na později. Kolegyni Darině se mražené bílky osvědčily při pečení makronek. Hodně záleží na rozměrech formiček. Pokud by vám přebývalo těsto, můžete si napéct víc zvířátek (na plechu, do světle zlatova), zbylou náplň zase lze upéct samotnou ve vymazané zapékací misce.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/4

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč