Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Věnec s čokoládou a mandlemi

Péct věnec ve formě je výhodné: drží tvar, a pokud vytéká náplň, vsakuje se zpátky do těsta. Dopřejte ale věnci v troubě dost času, aby byl propečený i ve středu.

Vydání: 2019/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 1 větší věnec
Doba přípravy: Do 30 minut
+ kynutí a chlezení těsta
PT1H
Pečení 1:00
Koláč

Ingredience

    • 250 ml mléka, vlažného
    • 50 g krupicového cukru
    • 20 g droždí
    • 500 g hladké mouky
    • špetka soli
    • 80 g másla, rozpuštěného a zchladlého
    • 1 vejce + 1 rozšlehané vejce na potření
    • nastrouhaná kůra z 1 citronu
    • granulovaný (perlový) cukr na posypání

    NA NÁPLŇ

    • 100 g másla
    • 140 g krupicového cukru
    • 50 g tmavé čokolády, nalámané
    • 50 g mléčné čokolády, nalámané
    • 1 lžíce kakaa
    • 1 lžíce mandlového likéru (amaretto)
    • 70 g neloupaných mandlí, nasekaných nadrobno

Příprava jídla

Připravte si kvásek. Do mléka vsypte cukr, zamíchejte a rozdrobte do něj droždí. Přikryjte a nechte vzejít kvásek. Do mísy od robota nasypte mouku a sůl, přilijte vzešlý kvásek, přidejte rozpuštěné máslo, vejce a citronovou kůru a vypracujte hladké a elastické těsto. Přikryjte a nechte nakynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (trvá to zhruba 40–60 minut).

2 Na náplň rozehřejte máslo s cukrem, pak přidejte všechnu čokoládu a rozmíchejte dohladka. Vmíchejte kakao a na závěr dochuťte amarettem.

3 Vykynuté těsto rozválejte na obdélník. Potřete jej náplní a posypte nasekanými mandlemi. Pak jej po delší straně zarolujte a spoj přetočte na pracovní desku, aby se ocitl vespod rolády. Dejte těsto na hodinu do lednice (nebo na 30 minut do mrazáku), aby se vychladilo a lépe se pak s ním pracovalo. Váleček chladného těsta rozřízněte ostrým nožem podélně na polovinu, ale nedořízněte docela, nahoře ponechte cca 1,5–2 cm v celku. Pak na pečicím papíru zapleťte do copu (překládejte prameny těsta přes sebe) a následně cop zatočte do těsnějšího věn- ce. Konec založte do středu, aby ve věnci nebyla ve středu mezera.

4 Věnec přeneste i s pečicím papírem do žáruvzdorné formy či hlubší silnostěnné pánve vhodné do trouby (zhruba o průměru 25 cm), kterou věnec akorát vyplní. Zakryjte a nechte dalších 20–30 minut kynout. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte granulovaným cukrem.

5 Vložte do trouby rozehřáté na 190°C, po 15 minutách pečení ztlumte troubu na 170°C a pečte cca 50–60 minut, aby se věnec propekl i ve středu. Pokud věnec příliš tmavne, zakryjte jej alobalem. Nechte ve formě zcela vychladnout, teprve pak vyjměte a krájejte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ořechový dort s karamelem a čokoládou

Eklérky s čokoládou a dýní

Oříškové řezy s jablky a džemem

Čokoládové (a božské) dezerty

Přidat komentář