Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1265 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 50 g
Tuky 94 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspirací se stal jednak řecký salát ‚horiatiki‘, tedy venkovský, jednak fakt, že i na českém venkově (hlavně v Krkonoších, kde se mu říká ‚vopich‘) patřil libeček k základní kuchyňské výbavě. Salát není třeba solit, sýr bývá dost slaný a také libeček je dostatečně pikantní. Má v sobě minerální soli, a dokáže tak běžnou sůl i nahradit.

Suroviny

větší, nejlépe různobarevné
nejlépe bílá sladká
střední
lze nahradit balkánským sýrem
libeček
několik lístků
olivový olej 3 PL
extra panenský
sůl
případně, na dochucení
k podávání

Postup

1
Papriky opláchněte, odstraňte jádřince, stopky a žebroví. Okurku opláchněte, ale neloupejte. Nakrájejte papriky a okurku na kousky. Nemusí být příliš jemné, spíš naopak; tenhle salát můžete podávat také jako lehký oběd, tak abyste měli ‚do čeho kousnout‘.

2
Cibuli oloupejte, odkrojte tuhý kousek s kořínky, rozkrájejte je vertikálně na osminy a ty pak rozdělte na jednotlivé lupeny.

3
Papriky, okurku a cibuli promíchejte v míse, navrch položte sýr nakrájený na kousky, posypte lístky libečku (větší natrhejte) a zakápněte olejem. Osolte, jen pokud je to skutečně potřeba. Jestliže salát podáváte k obědu, přidejte k němu čerstvé pečivo, jímž můžete také vytřít všechnu voňavou šťávu.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Komentáře

05.09.2007 08:59
Recept se nachází v č.6/06, str.44

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...