Mrkev a vepřové maso, to je osvědčená kombinace. Můžete vsadit na českou klasiku nebo pečínku připravit po francouzsku jako my. Maso se peče vcelku a krájí až před servírováním, mrkev se nekrájí na kousky, ale strouhá, díky čemuž je výsledek krémovější.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 160°C. Na středním ohni rozehřejte v menším litinovém hrnci nebo vhodném pekáči máslo a vsypte slaninu. Pekáč by neměl být moc velký, jde o to, aby maso bylo v mrkvi hezky posazené. Jakmile slanina pustí trochu tuku, přidejte cibuli a mrkev a opékejte, až zelenina začne vonět. Vepřovou kýtu svažte do úhledného válečku kuchyňským provázkem. Osolte, opepřete, potřete hořčicí a posaďte do pekáče na opečenou zeleninu. Přidejte kuličky koření a kýtu i zeleninu pokapejte citronovou šťávou.
Přiklopte, vložte do trouby a duste do změknutí kýty, asi 2 hodiny. Občas zkontrolujte. Pokud se mrkev začne přichytávat, podle potřeby podlijte trochou vody nebo libovolného vývaru – ale nepřehánějte to, ať mrkev není příliš mokrá. Na závěr odkryjte a pár minut pečte odkryté, aby maso získalo barvu.
Když je maso měkké, vyberte z pekáčku koření. Vmíchejte smetanu – nevznikne ale omáčka, jen krémová mrkev. Z masa odstraňte provázek a krájejte na plátky. Podávejte s bramborovou kaší.