Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřová kýta v mrkvi
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Více než dvě hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3431 kcal
Bílkoviny 203 g
Sacharidy 280 g
Tuky 164 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mrkev a vepřové maso, to je osvědčená kombinace. Můžete vsadit na českou klasiku nebo pečínku připravit po francouzsku jako my. Maso se peče vcelku a krájí až před servírováním, mrkev se nekrájí na kousky, ale strouhá, díky čemuž je výsledek krémovější.

Suroviny

nakrájená na kostičky
nakrájená nadrobno
mrkev 4 ks
očistěná a nastrouhaná nahrubo
sůl
pepř
čerstvě mletý
hořčice dijonská 2 PL
pepř celý 4 kuličky
jalovec 4 kuličky
na pokapání
k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 160°C. Na středním ohni rozehřejte v menším litinovém hrnci nebo vhodném pekáči máslo a vsypte slaninu. Pekáč by neměl být moc velký, jde o to, aby maso bylo v mrkvi hezky posazené. Jakmile slanina pustí trochu tuku, přidejte cibuli a mrkev a opékejte, až zelenina začne vonět. Vepřovou kýtu svažte do úhledného válečku kuchyňským provázkem. Osolte, opepřete, potřete hořčicí a posaďte do pekáče na opečenou zeleninu. Přidejte kuličky koření a kýtu i zeleninu pokapejte citronovou šťávou.

2

Přiklopte, vložte do trouby a duste do změknutí kýty, asi 2 hodiny. Občas zkontrolujte. Pokud se mrkev začne přichytávat, podle potřeby podlijte trochou vody nebo libovolného vývaru – ale nepřehánějte to, ať mrkev není příliš mokrá. Na závěr odkryjte a pár minut pečte odkryté, aby maso získalo barvu.

3

Když je maso měkké, vyberte z pekáčku koření. Vmíchejte smetanu – nevznikne ale omáčka, jen krémová mrkev. Z masa odstraňte provázek a krájejte na plátky. Podávejte s bramborovou kaší.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/6

Apetit magazín