Roláda z vepřové plece s výraznou vůní šalvěje a smetanovou omáčkou. Podávejte s bramborovou kaší nebo bramborami.
Suroviny
Postup
Vepřovou plec očistěte od šlach, přebytečného tuku a pak nařízněte tak, aby tvořila zhruba obdélníkový plát o výšce dva až tři centimetry. V pánvi na dvou lžících másla zvolna opékejte cibuli a šalvějové lístky doměkka; trvá to asi pět minut. Oba druhy pepře smíchejte a nahrubo rozdrťte. Maso osolte, na vnitřní stranu rozetřete polovinu cibulové směsi, posypte třetinou pepře, zarolujte a převažte provázkem.
Roládu poprašte moukou a v pekáčku na zbylém másle a dvou lžících oleje na sporáku zprudka opečte ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Přidejte zbylou cibulovou směs, zastříkněte koňakem a nechte ho odpařit. Podlijte částí vývaru, posypte zbytkem pepře a přiklopené pečte asi hodinu a půl doměkka. Občas podlévejte vývarem.
Sejměte víko, do šťávy přilijte smetanu a dejte ještě asi na 10 minut péct, až maso zezlátne a omáčka zhoustne. Před podáváním nechte maso pár minut odpočinout, odstraňte provázek a nakrájejte na plátky. Podávejte polité omáčkou, s bramborami nebo kaší.