
Vepřová žebra na pivu a zelno-jablkový salát
Žebírka vždycky potěší, zvláště když je dostanete pohodlně naporcovaná na úhledné kousky a upečená doměkka!
Ingredience
- kimči a čerstvé bagetky k podávání
- 1,5 kg krátkých vepřových žeber vhodných na gril, ideálně přeseknutých přes žebra a/nebo rozdělených na porce po 2–3 žebrech
- 330 ml světlého piva typu ale
- 250 ml čínského vína na vaření (Shaoxing)
- 500 ml vody
- 10cm kousek zázvoru, nakrájený najemno
- 1 hlavička česneku, příčně rozpůlená
- 1–2 lžičky soli
- 4 jarní cibulky
- 4 lžíce korejské pálivé chilli pasty gochujang
- 2 stroužky česneku, podrcené
- 1 lžíce najemno nastrouhaného zázvoru
- 4 lžíce sójové omáčky
- 4 lžíce rýžového nebo bílého vinného octa
- 6 lžic japonského rýžového vína mirin
- 4 lžíce dobré majonézy, nejlépe domácí (recept najdete na Apetitonline.cz)
- 2 lžičky sezamového oleje
- 1 lžíce rýžového nebo bílého vinného octa
- 1/2 hlávky zelí, nakrouhaná na velmi jemno
- sůl
- 2 zelená jablka Granny Smith, zbavená jádřinců, nakrájená na sirky a pokapaná citronovou šťávou, aby nezhnědla
- 2 jarní cibulky, nakrájené na šikmé plátky
- černá sezamová semínka a mleté chilli k podávání
NA ŽEBRA
NA OSTROU MARINÁDU
NA SALÁT
Příprava jídla
1 Všechny ingredience na žebra dejte do litinového hrnce, přiveďte k varu, ztlumte a při nízké teplotě zakryté duste, dokud nebude maso měkké, bude to trvat asi půl až tři čtvrtě hodiny.
2 Mezitím na marinádu smíchejte všechny přísady ve větší misce. Uvařená žebra vyndejte z nálevu a ještě horká je promíchejte s marinádou. Zakryjte a nechte při pokojové teplotě marinovat, dokud zcela nevychladnou. Troubu předehřejte na 220°C.
3 Namarinovaná žebra vyskládejte na plech, vložte do předehřáté trouby a pečte, dokud nezezlátnou, průběžně obracejte.
4 Připravte salát. V misce prošlehejte majonézu, sezamový olej a ocet do hladké emulze. Do větší mísy vložte zelí, posolte ho a trochu pomačkejte rukama. Pak přidejte jablka, promíchejte je se zelím, větší částí jarní cibulky a připravenou zálivkou. Nakonec salát posypte zbylou zelenou cibulkou, sezamovými semínky a mletým chilli. Podávejte k upečeným žebrům, která servírujte s kimči, marinádou, v níž bylo naložené uvařené maso, a bílou bagetkou.
Přidat komentář