0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřové kotlety na houbách

Vepřové kotlety na houbách
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřové kotlety na houbách

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1550 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 37 g
Tuky 80 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Estragon je tajná finta profesionálních kuchařů. Dodá smetanové omáčce neotřelou chuť s mírným nádechem anýzu. Pokud u vás na zahrádce neroste nebo vám jeho aroma nevyhovuje, klidně sáhněte po obyčejné hladkolisté petrželce. Další možností je i kerblík. 

Suroviny

kotleta 4 ks
bez kosti
sůl
pepř
čerstvě mletý
mouka pšeničná hladká 1 PL
máslo 2 PL
rostlinný olej 1 PL
houby 400 g
čerstvé – nejlépe hřibovité houby nebo lišky, očištěné a nakrájené na kousky
česnek 2 stroužky
drcené
brandy 1 sklenka
nemusí být
vývar kuřecí 250 ml
nebo podle potřeby
zakysaná smetana
pár lžic
estragon
nasekaný

Postup

1

Kotlety vyndejte včas z lednice a pořádně je nasolte a nechte dojít pokojové teploty. Pokud mají při okrajích vrstvu tuku, mírně ji nařízněte (ale ne do masa), aby se nezačaly na pánvi kroutit. Pak je opepřete a obalte v hladké mouce. 

2

V pánvi rozehřejte 1 lžíci másla s olejem a opečte maso. Kotlety vyjměte a uchovejte v teple. Do pánve přidejte zbývající máslo a vsypte houby, drcený česnek a opečte houby dozlatova. Osolte, podle chuti zalijte brandy a nechte alkohol skoro odpařit. 

3

Vraťte do pánve maso, podlijte vývarem, aby byly kotlety cca ze tří čtvrtin ponořené. Přiklopte a duste, až maso změkne, dle tloušťky kotlet to trvá zhruba 40 minut. Občas zkontrolujte, a pokud je třeba, přilijte ještě trochu vývaru. 

4

Nakonec do omáčky rozmíchejte pár lžic zakysané smetany a nasekaný estragon a podávejte. Jako příloha se hodí jak bramborová kaše, tak rýže. 

Související články

Jak zpracovat čerstvé houby
  • Tipy a triky

Jak zpracovat čerstvé houby

Je pro vás houbaření příjemnou letní relaxací? Poradíme vám, jak naložit s čerstvou nadílkou z lesa, pokud zrovna nemáte chuť ji grilovat. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit