0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřové kotlety na houbách

Vepřové kotlety na houbách
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřové kotlety na houbách

4.7/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1550 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 37 g
Tuky 80 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Estragon je tajná finta profesionálních kuchařů. Dodá smetanové omáčce neotřelou chuť s mírným nádechem anýzu. Pokud u vás na zahrádce neroste nebo vám jeho aroma nevyhovuje, klidně sáhněte po obyčejné hladkolisté petrželce. Další možností je i kerblík. 

Suroviny

kotleta 4 ks
bez kosti
sůl
pepř
čerstvě mletý
mouka pšeničná hladká 1 PL
máslo 2 PL
rostlinný olej 1 PL
houby 400 g
čerstvé – nejlépe hřibovité houby nebo lišky, očištěné a nakrájené na kousky
česnek 2 stroužky
drcené
brandy 1 sklenka
nemusí být
vývar kuřecí 250 ml
nebo podle potřeby
estragon
nasekaný

Postup

1

Kotlety vyndejte včas z lednice a pořádně je nasolte a nechte dojít pokojové teploty. Pokud mají při okrajích vrstvu tuku, mírně ji nařízněte (ale ne do masa), aby se nezačaly na pánvi kroutit. Pak je opepřete a obalte v hladké mouce. 

2

V pánvi rozehřejte 1 lžíci másla s olejem a opečte maso. Kotlety vyjměte a uchovejte v teple. Do pánve přidejte zbývající máslo a vsypte houby, drcený česnek a opečte houby dozlatova. Osolte, podle chuti zalijte brandy a nechte alkohol skoro odpařit. 

3

Vraťte do pánve maso, podlijte vývarem, aby byly kotlety cca ze tří čtvrtin ponořené. Přiklopte a duste, až maso změkne, dle tloušťky kotlet to trvá zhruba 40 minut. Občas zkontrolujte, a pokud je třeba, přilijte ještě trochu vývaru. 

4

Nakonec do omáčky rozmíchejte pár lžic zakysané smetany a nasekaný estragon a podávejte. Jako příloha se hodí jak bramborová kaše, tak rýže. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč