Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřové kotlety na houbách
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřové kotlety na houbách

4.5/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1550 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 37 g
Tuky 80 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Estragon je tajná finta profesionálních kuchařů. Dodá smetanové omáčce neotřelou chuť s mírným nádechem anýzu. Pokud u vás na zahrádce neroste nebo vám jeho aroma nevyhovuje, klidně sáhněte po obyčejné hladkolisté petrželce. Další možností je i kerblík. Vepřové kotlety na houbách jsou skvělý recept, kterým rozhodně musíte začít houbařskou sezonu.

Související recepty

Suroviny

kotleta 4 ks
bez kosti
sůl
pepř
čerstvě mletý
rostlinný olej 1 PL
houby 400 g
čerstvé – nejlépe hřibovité houby nebo lišky, očištěné a nakrájené na kousky
česnek 2 stroužky
drcené
brandy 1 sklenka
nemusí být
vývar kuřecí 250 ml
nebo podle potřeby
estragon
nasekaný

Postup

1

Kotlety vyndejte včas z lednice a pořádně je nasolte a nechte dojít pokojové teploty. Pokud mají při okrajích vrstvu tuku, mírně ji nařízněte (ale ne do masa), aby se nezačaly na pánvi kroutit. Pak je opepřete a obalte v hladké mouce. 

2

V pánvi rozehřejte 1 lžíci másla s olejem a opečte maso. Kotlety vyjměte a uchovejte v teple. Do pánve přidejte zbývající máslo a vsypte houby, drcený česnek a opečte houby dozlatova. Osolte, podle chuti zalijte brandy a nechte alkohol skoro odpařit. 

3

Vraťte do pánve maso, podlijte vývarem, aby byly kotlety cca ze tří čtvrtin ponořené. Přiklopte a duste, až maso změkne, dle tloušťky kotlet to trvá zhruba 40 minut. Občas zkontrolujte, a pokud je třeba, přilijte ještě trochu vývaru. 

4

Nakonec do omáčky rozmíchejte pár lžic zakysané smetany a nasekaný estragon a podávejte. Jako příloha se hodí jak bramborová kaše, tak rýže. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín