Estragon je tajná finta profesionálních kuchařů. Dodá smetanové omáčce neotřelou chuť s mírným nádechem anýzu. Pokud u vás na zahrádce neroste nebo vám jeho aroma nevyhovuje, klidně sáhněte po obyčejné hladkolisté petrželce. Další možností je i kerblík. Vepřové kotlety na houbách jsou skvělý recept, kterým rozhodně musíte začít houbařskou sezonu.
Postup
Kotlety vyndejte včas z lednice a pořádně je nasolte a nechte dojít pokojové teploty. Pokud mají při okrajích vrstvu tuku, mírně ji nařízněte (ale ne do masa), aby se nezačaly na pánvi kroutit. Pak je opepřete a obalte v hladké mouce.
V pánvi rozehřejte 1 lžíci másla s olejem a opečte maso. Kotlety vyjměte a uchovejte v teple. Do pánve přidejte zbývající máslo a vsypte houby, drcený česnek a opečte houby dozlatova. Osolte, podle chuti zalijte brandy a nechte alkohol skoro odpařit.
Vraťte do pánve maso, podlijte vývarem, aby byly kotlety cca ze tří čtvrtin ponořené. Přiklopte a duste, až maso změkne, dle tloušťky kotlet to trvá zhruba 40 minut. Občas zkontrolujte, a pokud je třeba, přilijte ještě trochu vývaru.
Nakonec do omáčky rozmíchejte pár lžic zakysané smetany a nasekaný estragon a podávejte. Jako příloha se hodí jak bramborová kaše, tak rýže.