Šťavnaté vepřové kotlety, voňavé dušené zelí a sladká jablka podtržená chutí cideru – to vše se spojí v jednom pekáči do lahodného pokrmu, který zvládne připravit každý. Podávejte s bramborovou kaší, nebo třeba knedlíkem. Jednoduchý recept na rodinný oběd...
Postup
Jemně nakrájenou cibuli společně se sádlem vložte do kastrolu vhodného do trouby.
Na středním ohni restujte cibuli přibližně 5 minut, často ji míchejte, aby se rovnoměrně osmažila.
Zelí očistěte, vyřízněte košťál a nakrájejte ho na jemné proužky. Přidejte do kastrolu k cibulce, promíchejte a na mírném ohni duste.
Mezitím jablko oloupejte a nakrájejte na plátky.
Rozdrťte jalovec a společně s kmínem a plátky jablek přidejte k zelí.
Osolte a nalijte cider. Dobře promíchejte, přiveďte k varu a přikryté duste 20 minut.
Předehřejte troubu na 160 °C.
Kotlety z obou stran osolte a zlehka opepřete.
V pánvi se silným dnem rozehřáté na středně vysokou teplotu opečte na 1 lžíci oleje kotlety z obou stran. Vyjměte je z pánve a vložte do kastrolu na zelí.
Na vrch rozdrobte bujonovou kostku, přikryjte poklicí a pečte v troubě dalších 30 minut.
Pokud je v kastrolu hodně tekutiny, dejte ho na plotnu a nechte šťávu zredukovat.
Zelí a šťávu dochuťte, je-li třeba. Podávejte s bramborovou kaší nebo jinou přílohou z brambor.