Vepřové kuličky s fenyklem a gremolatou

Vepřové kuličky s fenyklem a gremolatou

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3154 kcal
Bílkoviny 164 g
Sacharidy 409 g
Tuky 101 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Masové kuličky po italsku nemusí být zdaleka jenom s rajčatovou omáčkou. Švih jim dodá nejen fenykl, ale především gremolata.

Suroviny

cibule 2 ks
malá, nastrouhaná
vepřové maso mleté 500 g
libové
strouhanka 125 g
čerstvá
fenyklová semínka 1 PL
podrcená
oregano 1 ČL
mleté sušené
vejce 1 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej
na opékání
máslo 2 ČL
česnek 2 stroužek
prolisovaný
bobkový list 3 ks
víno bílé 300 ml
vývar kuřecí 200 ml
silný
smetana ke šlehání 100 ml
hořčice dijonská 1 ČL
300 g
perličkové těstoviny fregola lze nahradit velkozrnným kuskusem, k podávání
Na germolatu
petrželka svazek
malý, nasekaný
citron 1 ks
kůra, najemno
česnek 1 stroužek
najemno

1 Polovinu nastrouhané cibule, maso, strouhanku, fenyklová semínka, oregano a vejce vložte do mísy. Osolte a opepřete. Směs důkladně pro- pracujte rukama a pak z ní vytvarujte 20 kuliček.

2 Na pánvi vhodné do trouby rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a postupně po dávkách opečte kuličky, podle potřeby dolévejte olej. Kuličky by měly být téměř hotové. Když jsou opečené, přendejte je z pánve na talíř.

3 Do uvolněné pánve vsypte zbytek cibule, přidejte další lžíci oleje a 1 lžičku másla. Na mírném ohni opékejte do změknutí, pak přihoďte česnek a ještě chvíli opékejte. Přidejte bobkové listy, bílé víno a jemným varem provařte, dokud se polovina vína neodpaří. Vraťte do pánve kuličky, přilijte kuřecí vývar, smetanu i hořčici a provařujte omáčku 5 minut. Během vaření kuličky jednou otočte.

4 Mezitím smíchejte všechny ingredience na gremolatu.

5 Fregolu nebo kuskus uvařte podle návodu a zjemněte zbývající lžičkou másla, osolte a opepřete. Podávejte s kuličkami, posypanými gremolatou.

Foto: Sean Galitz
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/2

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit