Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřové maso s dušenými kedlubnami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 1
Do 90 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3568 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 54 g
Tuky 327 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vepřové maso s dušenými kedlubnami a bramborami je odlehčená verze tradičního knedlo zelo vepřo. I když se může zdát, že kedlubny jsou výhradně jarní zelenina, právě na podzim přichází jejich druhá sezóna. A recept je skvělou příležitostí, jak zeleninu zpracovat i v tomto nečase.

Suroviny

bůček 600 g
libovější, bez kosti, lze nahradit plecí nebo ořezem
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 150 g
voda 100 ml
vroucí (nebo podle potřeby)
lze nahradit hladkou špaldovou
kedlubna 600 g
mléko 200 ml
třtinový cukr 1 ČL
nebo krupicový (případně dle chuti)
petrželka 1 hrst
malé brambůrky, obalené v nasekané petrželce, k podávání

Postup

1

Maso nakrájejte na kousky, osolte, opepřete a vložte do kastrolu s trochou másla. Opečte hezky ze všech stran dohněda. Zalijte vroucí vodou, aby bylo maso zhruba z poloviny potopené. Přiklopte a duste skoro doměkka, asi 45 minut.

2

Z cca 30 g másla a mouky umíchejte zvlášť v pánvičce světlou jíšku a nechte ji zchladnout. Mezitím oloupejte kedlubny, rozpulte je, nakrájejte na tenké plátky a osolte je.

3

K poloměkkému masu přidejte jíšku a důkladně ji promíchejte. Dále duste pod pokličkou, aby maso změklo, asi 15 minut. Nakonec přilijte mléko, podle chuti dosolte, nechte přejít varem a stáhněte z ohně.

4

V rendlíku na zbývajícím másle orestujte nasolené kedlubny a pak poduste pod pokličkou ve vlastní šťávě doměkka, trvá to obvykle pár minut. Dolaďte cukrem a solí. Posypte nasekanou petrželkou a ihned jezte s petrželkovými brambůrkami k dušenému vepřovému masu.

NĚCO NAVÍC
Dlouhé stání a ohřívání kedlubnám nesvědčí, mění teplem barvu i chuť. Proto jsme je připravili zvlášť.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/8

Apetit magazín