Vepřové maso s dušenými kedlubnami a bramborami je odlehčená verze tradičního knedlo zelo vepřo. I když se může zdát, že kedlubny jsou výhradně jarní zelenina, právě na podzim přichází jejich druhá sezóna. A recept je skvělou příležitostí, jak zeleninu zpracovat i v tomto nečase.
Suroviny
Postup
Maso nakrájejte na kousky, osolte, opepřete a vložte do kastrolu s trochou másla. Opečte hezky ze všech stran dohněda. Zalijte vroucí vodou, aby bylo maso zhruba z poloviny potopené. Přiklopte a duste skoro doměkka, asi 45 minut.
Z cca 30 g másla a mouky umíchejte zvlášť v pánvičce světlou jíšku a nechte ji zchladnout. Mezitím oloupejte kedlubny, rozpulte je, nakrájejte na tenké plátky a osolte je.
K poloměkkému masu přidejte jíšku a důkladně ji promíchejte. Dále duste pod pokličkou, aby maso změklo, asi 15 minut. Nakonec přilijte mléko, podle chuti dosolte, nechte přejít varem a stáhněte z ohně.
V rendlíku na zbývajícím másle orestujte nasolené kedlubny a pak poduste pod pokličkou ve vlastní šťávě doměkka, trvá to obvykle pár minut. Dolaďte cukrem a solí. Posypte nasekanou petrželkou a ihned jezte s petrželkovými brambůrkami k dušenému vepřovému masu.
NĚCO NAVÍC
Dlouhé stání a ohřívání kedlubnám nesvědčí, mění teplem barvu i chuť. Proto jsme je připravili zvlášť.