Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřové medailonky s liškovou omáčkou
Vepřové medailonky s liškovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřové medailonky s liškovou omáčkou

4.4/5 Počet hodnocení: 35
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4666 kcal
Bílkoviny 248 g
Sacharidy 341 g
Tuky 212 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lišky mají jemně pikantní chuť, při vaření se nerozpadají, a omáčky z nich jsou proto nejen chutné, ale i krásné na pohled. Mimo sezonu můžete omáčku připravit ze sušených lišek – stačí je předem namočit do mléka.

Související recepty

Suroviny

panenka 750 g
na cca 1,5 cm silné plátky
olivový olej 2 PL
najemno
lišky 200 g
kmín špetka
vývar hovězí 100 ml
sůl
pepř mletý
Na knedlíky
housky 6 ks
mléko 100 ml
rozpuštěné
vejce 2 ks
sůl
pepř mletý
majoránka (drhnutá) 1 ČL
nastrouhaný
petrželka hrst
nasekaná

Postup

1

V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje smáslem a zlehka osmahněte cibuli; stačí 2 minuty.

2

Pak do pánve vložte maso a opékejte ho 2 minuty z každé strany dozlatova.

3

Medailonky vyjměte, osolte a opepřete, zabalte do alobalu a uchovejte v teple. Pokud je potřeba, přilijte do pánve ještě lžíci oleje, pak vsypte lišky a kmín, asi 3 minuty míchejte a následně zalijte vývarem.

4

Přiveďte k varu, stáhněte plamen a lišky povařte aspoň 10 minut (pokud se tekutina vyvaří, dolijte vývar nebo vodu). Ve smetaně vidličkou prošlehejte mouku a směs nalijte do pánve. Povařte 10 minut, podle potřeby dosolte a opepřete.

5

Housky nakrájejte na kostičky a nechte zezlátnout v rozehřáté troubě.

6

Pak je přesypte do misky, zalijte mlékem, přidejte rozpuštěné máslo a vejce. Osolte, opepřete, přidejte majoránku, muškátový oříšek a petrželku. Promíchejte a na závěr zlehka přisypte mouku.

7

Ze směsi tvarujte kulaté knedlíky, zlehka je obalte v mouce a vložte do vroucí vody. Vařte cca 15 minut. Jeden knedlík na zkoušku vylovte, rozpulte, a pokud je i uvnitř uvařený, vylovte ostatní děrovanou naběračkou.

8

Rozbalte maso; šťávu, kterou pustilo zamíchejte do omáčky. Maso rozdělte na talíře, přelijte omáčkou a podávejte s knedlíky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/8

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...