Vepřové medailonky s liškovou omáčkou

Vepřové medailonky s liškovou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4666 kcal
Bílkoviny 248 g
Sacharidy 341 g
Tuky 212 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lišky mají jemně pikantní chuť, při vaření se nerozpadají, a omáčky z nich jsou proto nejen chutné, ale i krásné na pohled. Mimo sezonu můžete omáčku připravit ze sušených lišek – stačí je předem namočit do mléka.

Suroviny

panenka 750 g
nakrájená na cca 1,5 cm silné medailonky
olivový olej 2 PL
máslo 1 PL
cibule 1 ks
najemno nakrájená
lišky 200 g
kmín špetka
vývar hovězí 100 ml
smetana ke šlehání 200 ml
mouka pšeničná hladká 1 PL
sůl
pepř mletý
Na knedlíky
housky 6 ks
mléko 100 ml
máslo 2 PL
rozpuštěné
vejce 2 ks
mouka pšeničná polohrubá 2 PL
sůl
pepř mletý
majoránka (drhnutá) 1 ČL
muškátový oříšek špetka
nastrouhaný
petrželka hrst
nasekaná

1 V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje smáslem a zlehka osmahněte cibuli; stačí 2 minuty. Pak do pánve vložte maso a opékejte ho 2 minuty z každé strany dozlatova. Medailonky vyjměte, osolte a opepřete, zabalte do alobalu a uchovejte v teple. Pokud je potřeba, přilijte do pánve ještě lžíci oleje, pak vsypte lišky a kmín, asi 3 minuty míchejte a následně zalijte vývarem. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a lišky povařte aspoň 10 minut (pokud se tekutina vyvaří, dolijte vývar nebo vodu). Ve smetaně vidličkou prošlehejte mouku a směs nalijte do pánve. Povařte 10 minut, podle potřeby dosolte a opepřete.

2 Housky nakrájejte na kostičky a nechte zezlátnout v rozehřáté troubě. Pak je přesypte do misky, zalijte mlékem, přidejte rozpuštěné máslo a vejce. Osolte, opepřete, přidejte majoránku, muškátový oříšek a petrželku. Promíchejte a na závěr zlehka přisypte mouku. Ze směsi tvarujte kulaté knedlíky, zlehka je obalte v mouce a vložte do vroucí vody. Vařte cca 15 minut. Jeden knedlík na zkoušku vylovte, rozpulte, a pokud je i uvnitř uvařený, vylovte ostatní děrovanou naběračkou.

3 Rozbalte maso; šťávu, kterou pustilo zamíchejte do omáčky. Maso rozdělte na talíře, přelijte omáčkou a podávejte s knedlíky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/8

Apetit magazín

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit