0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřové medailonky s liškovou omáčkou

Vepřové medailonky s liškovou omáčkou

4.4 / 5. Počet hodnocení: 32
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4666 kcal
Bílkoviny 248 g
Sacharidy 341 g
Tuky 212 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lišky mají jemně pikantní chuť, při vaření se nerozpadají, a omáčky z nich jsou proto nejen chutné, ale i krásné na pohled. Mimo sezonu můžete omáčku připravit ze sušených lišek – stačí je předem namočit do mléka.

Suroviny

panenka 750 g
nakrájená na cca 1,5 cm silné medailonky
olivový olej 2 PL
máslo 1 PL
cibule 1 ks
najemno nakrájená
lišky 200 g
kmín špetka
vývar hovězí 100 ml
smetana ke šlehání 200 ml
mouka pšeničná hladká 1 PL
sůl
pepř mletý
Na knedlíky
housky 6 ks
mléko 100 ml
máslo 2 PL
rozpuštěné
vejce 2 ks
mouka pšeničná polohrubá 2 PL
sůl
pepř mletý
majoránka (drhnutá) 1 ČL
muškátový oříšek špetka
nastrouhaný
petrželka hrst
nasekaná

Postup

1

V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje smáslem a zlehka osmahněte cibuli; stačí 2 minuty.

2

Pak do pánve vložte maso a opékejte ho 2 minuty z každé strany dozlatova.

3

Medailonky vyjměte, osolte a opepřete, zabalte do alobalu a uchovejte v teple. Pokud je potřeba, přilijte do pánve ještě lžíci oleje, pak vsypte lišky a kmín, asi 3 minuty míchejte a následně zalijte vývarem.

4

Přiveďte k varu, stáhněte plamen a lišky povařte aspoň 10 minut (pokud se tekutina vyvaří, dolijte vývar nebo vodu). Ve smetaně vidličkou prošlehejte mouku a směs nalijte do pánve. Povařte 10 minut, podle potřeby dosolte a opepřete.

5

Housky nakrájejte na kostičky a nechte zezlátnout v rozehřáté troubě.

6

Pak je přesypte do misky, zalijte mlékem, přidejte rozpuštěné máslo a vejce. Osolte, opepřete, přidejte majoránku, muškátový oříšek a petrželku. Promíchejte a na závěr zlehka přisypte mouku.

7

Ze směsi tvarujte kulaté knedlíky, zlehka je obalte v mouce a vložte do vroucí vody. Vařte cca 15 minut. Jeden knedlík na zkoušku vylovte, rozpulte, a pokud je i uvnitř uvařený, vylovte ostatní děrovanou naběračkou.

8

Rozbalte maso; šťávu, kterou pustilo zamíchejte do omáčky. Maso rozdělte na talíře, přelijte omáčkou a podávejte s knedlíky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/8

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč