0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřové medailonky s liškovou omáčkou

Vepřové medailonky s liškovou omáčkou

3.8 / 5. Počet hodnocení: 28
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4666 kcal
Bílkoviny 248 g
Sacharidy 341 g
Tuky 212 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lišky mají jemně pikantní chuť, při vaření se nerozpadají, a omáčky z nich jsou proto nejen chutné, ale i krásné na pohled. Mimo sezonu můžete omáčku připravit ze sušených lišek – stačí je předem namočit do mléka.

Suroviny

panenka 750 g
nakrájená na cca 1,5 cm silné medailonky
olivový olej 2 PL
máslo 1 PL
cibule 1 ks
najemno nakrájená
lišky 200 g
kmín špetka
vývar hovězí 100 ml
smetana ke šlehání 200 ml
mouka pšeničná hladká 1 PL
sůl
pepř mletý
Na knedlíky
housky 6 ks
mléko 100 ml
máslo 2 PL
rozpuštěné
vejce 2 ks
mouka pšeničná polohrubá 2 PL
sůl
pepř mletý
majoránka (drhnutá) 1 ČL
muškátový oříšek špetka
nastrouhaný
petrželka hrst
nasekaná

1 V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje smáslem a zlehka osmahněte cibuli; stačí 2 minuty. Pak do pánve vložte maso a opékejte ho 2 minuty z každé strany dozlatova. Medailonky vyjměte, osolte a opepřete, zabalte do alobalu a uchovejte v teple. Pokud je potřeba, přilijte do pánve ještě lžíci oleje, pak vsypte lišky a kmín, asi 3 minuty míchejte a následně zalijte vývarem. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a lišky povařte aspoň 10 minut (pokud se tekutina vyvaří, dolijte vývar nebo vodu). Ve smetaně vidličkou prošlehejte mouku a směs nalijte do pánve. Povařte 10 minut, podle potřeby dosolte a opepřete.

2 Housky nakrájejte na kostičky a nechte zezlátnout v rozehřáté troubě. Pak je přesypte do misky, zalijte mlékem, přidejte rozpuštěné máslo a vejce. Osolte, opepřete, přidejte majoránku, muškátový oříšek a petrželku. Promíchejte a na závěr zlehka přisypte mouku. Ze směsi tvarujte kulaté knedlíky, zlehka je obalte v mouce a vložte do vroucí vody. Vařte cca 15 minut. Jeden knedlík na zkoušku vylovte, rozpulte, a pokud je i uvnitř uvařený, vylovte ostatní děrovanou naběračkou.

3 Rozbalte maso; šťávu, kterou pustilo zamíchejte do omáčky. Maso rozdělte na talíře, přelijte omáčkou a podávejte s knedlíky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/8

Apetit magazín

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit