Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřové na cideru
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřové na cideru

5/5 Počet hodnocení: 1
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1750 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 45 g
Tuky 131 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jablečný cider dodá jídlu lehkou kyselinku a podpoří chuť jablek. Tato kombinace se k vepřovým kotletám dokonale hodí. Navíc celé jídlo máte za pár minut na stole a zvládnete ho nachystat i jako večeři po náročném dni.

Související recepty

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
kotleta 4 ks
s kostí
sůl
pepř
čerstvě mletý
cider 125 ml
suchý, francouzského stylu + na dochucení omáčky
hořčice dijonská 1 ČL
lze nahradit jablečnou brandy nebo koňakem (volitelně)
pažitka 2 PL
jemně nakrájená

Postup

1

Jablka zbavte jádřince a nakrájejte na osminky.

2

V pánvi rozpusťte 1 lžíci másla, přidejte klíny jablek tak, aby byly v jedné vrstvě a opatrně je opékejte zhruba 2 minuty z každé strany. Jablka by měla být dozlatova opečená, ale stále pevná. Vyjměte z pánve a udržujte teplá.

3

V pánvi zahřejte na středím plameni zbylou lžíci másla a olej.

4

Vepřové kotlety osolte, opepřete a obalte v hladké mouce. Opečte je dozlatova, cca 5 minut z každé strany. Vyjměte a zabalte do alobalu.

5

Do pánve přidejte cider a nechte jej svařit, přidejte hořčici, smetanu a provařte. Dochuťte solí a pepřem.

6

Přilijte cca 2 lžíce cideru a calvados, pokud ho používáte. Vařte další minutu.

7

Vložte kotlety i se šťávou, kterou pustily, jablka a prohřejte. Podávejte sypané pažitkou.

NĚCO NAVÍC
Chcete-li, vyměňte smetanu ke šlehání za crème fraîche. Jako příloha se hodí brambory v jakékoliv úpravě, ale vystačíte si i s čerstvou křupavou bagetkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2024/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2024/1

Apetit magazín