Jablečný cider dodá jídlu lehkou kyselinku a podpoří chuť jablek. Tato kombinace se k vepřovým kotletám dokonale hodí. Navíc celé jídlo máte za pár minut na stole a zvládnete ho nachystat i jako večeři po náročném dni.
Suroviny
Postup
Jablka zbavte jádřince a nakrájejte na osminky.
V pánvi rozpusťte 1 lžíci másla, přidejte klíny jablek tak, aby byly v jedné vrstvě a opatrně je opékejte zhruba 2 minuty z každé strany. Jablka by měla být dozlatova opečená, ale stále pevná. Vyjměte z pánve a udržujte teplá.
V pánvi zahřejte na středím plameni zbylou lžíci másla a olej.
Vepřové kotlety osolte, opepřete a obalte v hladké mouce. Opečte je dozlatova, cca 5 minut z každé strany. Vyjměte a zabalte do alobalu.
Do pánve přidejte cider a nechte jej svařit, přidejte hořčici, smetanu a provařte. Dochuťte solí a pepřem.
Přilijte cca 2 lžíce cideru a calvados, pokud ho používáte. Vařte další minutu.
Vložte kotlety i se šťávou, kterou pustily, jablka a prohřejte. Podávejte sypané pažitkou.
NĚCO NAVÍC
Chcete-li, vyměňte smetanu ke šlehání za crème fraîche. Jako příloha se hodí brambory v jakékoliv úpravě, ale vystačíte si i s čerstvou křupavou bagetkou.